ИТН: Ще сме диалогични, но няма да отстъпим от истината

Когато гласуваш, го правиш и заради себе си, защото Държавата - това си ти

ИТН: Ще сме диалогични, но няма да отстъпим от истината | StandartNews.com

 

  • Социологията е превърната в средство за рекет и шантаж
  • Правителство без санкцията на Има такъв народ едва ли ще има

Виктория Василева е един от експертите на Има Такъв Народ. Два пъти тя бе заместник председател на парламента - в 45-ото и 46-ото НС. Главен секретар е в партията на Слави Трифонов. По професия е икономист. В момента прави магистратура по Антитероризъм и дипломация. Владее френски език.

  • Приоритетите ни са ясни - овладяване на поредицата от кризи, които бушуват в държавата
  • Казах на Румен Радев да различава лицемерието и клиентелизма от искрената подкрепа
  • Когато гласуваш, го правиш и заради себе си, защото Държавата - това си ти, казва Виктория Василева от ИТН в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Василева, какво да очакваме от Има Такъв Народ в следващото Народно събрание? Ще участва ли партията в евентуални преговори за съставяне на правителство?

- Разбира се, че ще участва, но това зависи и от ролята, която избирателите ще ни отредят и разбира се дали ще ни поканят, ако ИТН не е във водещата позиция. Това, което със сигурност мога да кажа, че ще бъдем диалогични и конструктивни. Прогнозите на социолозите си приличат само в едно - фрагментирания парламент и в този смисъл, не мисля, че ще има правителство без санкцията на Има такъв Народ.

- Представители на ИТН вече многократно заявиха, че ще търсят сътрудничество с така наречените партии на протеста - с кои от тях имате най-много сходни виждания за бъдещ кабинет? Към кои имате резерви?

- За сходство мога да кажа само за тези партии, с които имахме възможност да преговаряме в рамките на 46-то НС, това са ДБ и БСП. За ПП тепърва ще видим сходствата, защото програмата, която лансираха е с много лозунги и малко конкретика, от която да съдим за прилики.

- Какво е отношението ви към "Продължаваме промяната"? Казусът с двойното гражданство на Кирил Петков ще попречи ли на Ваше евентуално бъдещо сътрудничество с формацията му?

- Казусът с двойното гражданство е принципен, а не личностен! Който и да беше в тази роля, щяхме да реагираме по същия начин. Няма значение дали се казва Кирил, Драган или Петкан! Не смятам, че това ще попречи на разговорите с тази формация, защото всички декларират желание за разговор за приоритети и политики, а не за постове. Ще видим колко и кои политически формации са били искрени в тези свои заявки.

- След предишните избори бяхте първа политическа сила, единствената, която победи ГЕРБ за последните 12 години. Сега обаче социолозите ви отреждат трето-четвърто място. Отчитате ли като грешка това, че не успяхте да съставите кабинет, когато партията се ползваше с най-голяма електорална тежест?

- Нашите грешки ние ги осъзнахме и това бяха, че преговорите не бяха публични и когато се провали възможността за кабинет, ние оставихме много време останалите партии да говорят неистини и откровени глупости, както и манипулации по наш адрес, преди ние да излезем и да започнем да изговаряме истината за провала на преговорите.А социолозите не искам да коментирам, защото от много години една група агенции действат като ОПГ за манипулация на общественото мнение. Социологията в България е превърната в средство за политически рекет и шантаж!Много е лесно сега след като ИТН детронира ГЕРБ от властта, да се правиш на голям демократ и борец с корупция, с която за разлика от другите, ние разобличаваме от години, а не от няколко месеца.

- Какви ще се приоритетите на ИНТ за евентуално бъдещо управление - от кои Ваши позиции не сте склонни да отстъпите?

- Няма да отстъпим от истината. Само с нея никога няма да направим компромис! Иначе нашите приоритети са ясно декларирани - овладяване на енергийната и здравната кризи, адекватно подпомагане на бизнеса и социално уязвимите групи, спешни и смели реформи в здравеопазване и образование, продължаване на истинската съдебна реформа, различна от принципа да махнем едни, за да сложим нашите хора. Не, това няма да е реформа. Тя ще е факт, когато системата функционира добре и хората в нея служат на закона, а не да една или друга политическа партия и/или интерес.

- Смятате ли, че отсъствието на лидера на ИТН Слави Трифонов от публичното пространство се отразява негативно на популярността на партията?

- Това е нашият начин да покажем, че не сме лидерска партия, нещо в което сме обвинявани не веднъж. Слави е вдъхновителят на този проект и неговия морален коректив, но в партията има много качествени и почтени хора с огромен опит, които са и лица на ИТН и са хората, които реално ще участват в законодателната власт и може би в изпълнителната такава.

- В предишните два парламента бяхте замeстник-председател на Народното събрание, да очакваме ли да ви видим отново на тази позиция?

- Това е решение, което ще вземем като парламентарна група. Не си мислете, че това е била детската ми мечта - да бъда замeстник-председател на Народното събрание. Гледам на това като на работа, която трябва да се свърши. Ако колегите преценят, че ще бъда полезна в тази позиция, да, ще поема тази отговорност.

- В момента освен по политическа линия, обществото ни е силно разделено и по отношение на пандемията - на ваксъри и антиваксъри, привърженици на мерките срещу коронавируса и техни противници. Каква е вашата позиция относно сегашните мерки и как виждате изход от ситуацията с вируса?

- Изходът от здравната криза е единствено разум, търпение и спокойно изложени доводи. В момента дори и най- добрите мерки, приложени неадекватно, са обречени на провал.Смятам, че голяма част от т.нар. "антиваксъри" са такива заради грешната и манипулирана информация. Ако говорим и обясняваме спокойно на хората, те ще разберат. Убедена съм.

- На 14 ноември предстоят и президентски избори. ИТН първа подкрепи Румен Радев за втори мандат, както впоследствие направиха и още няколко партии - БСП, "Продължаваме промяната", "Изправи се БГ! Ние идваме!". Виждате ли в негово лице, ако бъде преизбран, посредник за съставяне на бъдещо редовно правителство?

- Когато се срещнах с Г-н Радев в Хасково, му пожелах мъдрост, за да различава лицемерието и клиентелизма от искрената подкрепа. Той ми обеща, че ще го направи.

- С какво послание бихте се обърнали към избирателите ден преди вота?

- За да се случи промяната трябва всички да бъдем участници, а не зрители. Държава и институциите са проекция на хората и от нас зависи те да са това, което работи за нашия интерес като граждани.Когато гласуваш на избори, ти не го правиш само, за да подкрепиш партията, която ти харесва, а го правиш и заради себе си, защото "Държавата-това си ти!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай