Готов ли е Радев да участва в предизборен дебат?

Да се отворят всички кутии на Пандора, настоя президентът

Готов ли е Радев да участва в предизборен дебат? | StandartNews.com

Службите трябва да работят така, че в България да не остават неразкрити кутии на Пандора. Това каза пред журналисти в Благоевград президентът Румен Радев.

„Възстановяването на стабилността минава през това българските граждани да научават от нашите служби, а не от чужбина за нарушаваните ни закони“, заяви още Радев.

Той бе категоричен, че в кампанията за предстоящите избори трябва да бъдат водещи идеите, а не компроматите. „Всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената“, обясни държавният глава.

„Моят дебат е с българските граждани. Водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидати за президенти, защото и те са български граждани“, поясни той.

Радев коментира и темата с високите цени на тока. „Видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа? Публикуват я всеки ден. Това е световен и остър европейски проблем. Цяла стара Европа вече е в черно. Цените са скандални. Отиват над 300 евро за мегаватчаст. Вижте цените в България - 187 евро. Заедно с Полша и Румъния, ние сме в най-ниския сегмент. Но кризата ще продължава, тя е световна тенденция“, каза Радев.

„Какво правим? Трябваше да задавате този въпрос през изминалите 12 години. Какво направиха предишните управляващи, за да решат в перспектива тази очертала се криза в енергетиката, а не с безхаберие да нокаутират системата и да я оплитат в схеми“, допълни президентът.

„Искам да поздравя служебното правителство, че в този труден момент продължава с мерките, продължава да подкрепя българския бизнес. Знаете как бяха либерализирани цените за бизнеса, без да се подготвят малките и средни предприятия. Те бяха хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите със съмнителни права. Това удари най-много малкия и среден бизнес. Правителството вече въвежда мерки в подкрепа именно на тези предприятия. Над 265 хил. от тях ще бъдат подкрепени с облекчения, свързани с цената на тока - с от 15 до 30 лв. на мегаватчас. Битовите потребители са на контролиран пазар, но вторично към тях повишението е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги“, каза още Радев.

Относно намаляването на ДДС за храните, президентът заяви, че според правителството то трябва да се запази до отшумяване на кризата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай