Гласуваме на втори тур на президентските избори

Избирателите могат да гласуват от 7.00 ч. до 20.00 ч.

Гласуваме на втори тур на президентските избори | StandartNews.com

Днес се провежда вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент. В балотажа участват кандидат-президентските двойки, издигнати от инициативни комитети - Румен Радев-Илияна Йотова и Анастас Герджиков-Невяна Митева-Матеева.

Избирателите могат да гласуват от 7.00 ч. до 20.00 ч. Извън страната изборният ден започва в 7.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време. Когато в 20.00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, те се допускат до гласуване след 20.00 ч., но не по-късно от 21.00 ч.

Според Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация както 24 часа преди изборния ден, така и в изборния ден, а резултатите от социологическите проучвания могат да се оповестяват след 20.00 ч.

Отново се гласува с машини.

Влизайки в избирателната секция, личната карта на гласоподавателя се предава на служителите на комисията, а те са длъжни да дадат карта за гласуване.

На екрана след поставянето на карта се появяват три опции, от които гласоподавателите ще трябва да избират - двете кандидат-президентски двойки и "Не подкрепям никого". След като маркира една от тези възможности, гласоподавателят трябва да натисне и надписа в долната дясна част на екрана "Потвърждавам".

Хората, които са били включени в избирателните списъци на лицата, поставени под карантина или задължителна изолация на 14 ноември, ще бъдат включени и в списъците за гласуване с подвижна избирателна кутия на 21 ноември, ако продължават да са под карантина или задължителна изолация в изборния ден. Тези, които са поставени под карантина след 14 ноември, след подаване на заявлението си ще бъдат включени в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия, ако на територията на населеното място, в което са карантинирани, има образувани подвижни избирателни секции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай