Елена Гунчева: Българите в чужбина подкрепят Възраждане

Ще премахнем ДДС на основните храни и лекарствата, казва адв. Елена Гунчева

Елена Гунчева: Българите в чужбина подкрепят Възраждане | StandartNews.com

 

  • Кандидатирах се за вицепрезидент, за да защитя националните интереси на България и народа ни
  • Водим политика за връщане на българските емигранти в България
  • Глобяват бременни жени, а държавата бездейства - абсурдно е
  • Нашата жилищна програма ще подсигури многодетните семейства
  • Трябва да рекламираме България като уникален туристически район на Европа
  • Ще премахнем ДДС на основните храни и лекарствата, казва адв. Елена Гунчева в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Гунчева, защо решихте да се кандидатирате за вицепрезидент?

- Когато започна преходът, имах надежда за българската политика. Исках да видя в нея отговорни, морални и родолюбиви българи.  За съжаление не видях това през последните 32 г., а точно обратното. Днес, като много българи съм разочарована, защото българските политици не защитават интересите на България и на българския народ. Това ме провокира да се кандидатирам, защото смятам, че е необходимо всички ние, които искаме България да има бъдеще, да поемем отговорност за това. Да започнем от всеки от нас като променим мисленето си и превъзмогнем апатията. Крайно време е всеки, който иска нещо да се промени, да се включи активно, като гласува на 14 ноември, защото това е начинът за промяна. Аз вярвам на себе си, вярвам на д-р Костадин Костадинов и на идеите на Възраждане. В програмата ни се съдържат решения, чрез които ще постигнем началото на новото българско Възраждане.

- Българското гражданство и българите в чужбина са една от темите на вицепрезидента в България. Какво трябва да се промени в държавата, за да се създадат условия, сънародниците ни от чужбина да започват да се връщат?

- Според мен е необходимо провеждане на целенасочена политика за завръщане на българските емигранти в страната ни. Извън България живеят милиони сънародници.  Българите ще започнат да се връщат тогава, когато възстановим държавността, реда и законността в страната ни. Необходимо е да водим политика, насочена  към българския народ, българската икономика, селското стопанство, децата и младите семейства. Трябва българите да са спокойни, че когато остареят, ще могат да разчитат на достойни старини, децата им да имат добро образование, а те - добро здравеопазване и качествени обществени услуги. Знаете, че Възраждане има голяма подкрепа сред българите в чужбина, защото голяма част от тях искат да се върнат, тук е Родината на всички нас, искат децата им да живеят тук. Много от тях в момента са в България и ни помагат в кампанията, дават идеи и предложения. Задължително трябва да има по-голям интерес от страна на държавата към българите в чужбина.

- Демографската криза е един от големите проблеми на страната. Възраждане има специална програма за решаването на този проблем. Какво предвижда тя?

- Ще Ви поправя - катастрофа е, не криза. И нейното решаване е неотложно и задължително. Трябва да се насърчават младите семейства, да се поощрява гражданският брак и отглеждането на деца в семейство от двама родители, защото това е също начин да се повиши раждаемостта. Българите не смеят да имат деца, защото нямат сигурност. Повечето нямат собствен дом, нямат сигурност за утрешния ден, затова месечните им доходи отиват предимно за ипотеки и наеми, а не за детски дрешки и храни. Виждат катастрофата в здравеопазването, катастрофата в образованието и не смеят да имат деца или имат най-много едно, две. Трудовото законодателство в последно време не само не защитава бременните жени и майките, но дори има случаи на глоби за жени, които си позволяват да забременеят, докато са на трудов договор. Разбира се, това е абсурдно и аз нямам обяснение защо държавата бездейства. Имаме и жилищна програма за осигуряване на общински жилища приоритетно за млади семейства с повече от едно дете, когато и двамата родители работят и са си плащали данъци и осигуровки, както и възможност след четвърто дете да купят жилището на минимална цена или да им бъде даден безлихвен ипотечен заем. Много възможности има, стига да има политическата воля този проблем да бъде решен.

- Очаква ни ужасно тежка в икономически план зима. Какви социални мерки в подкрепа на гражданите предвижда Възраждане?

- Социалните мерки са само временни. Трябва да се решат проблемите, които водят до икономическата криза. Цената на ток, вода, парно, основни хранителни продукти могат да бъдат регулирани. Все пак държавата има лостове и механизми това да го направи. Незабавно преразглеждане на участието на България в Зелената сделка, категорично оставяне на мините и въглищните централи да работят, както и развитие на ядрената енергетика. Помощи трябва да се дадат на всички нуждаещи се, за да може на първо време да минат безпроблемно зимата, докато държавата намери начин за регулиране на пазара. Това може да се направи, стига да има желание. Държавата трябва да има мажоритарни дялове във важните за националната ни сигурност ресори като енергетика, в икономическия сектор, да насърчава българското производство на плодове и зеленчуци, животновъдството, както и да преразгледа някои абсурдни изисквания на ЕС, които затрудняват българската икономика.

- Одобрявате ли намаляването на ДДС върху основните храни?

- Позицията на Възраждане е, че ДДС-то на храните от малката потребителска кошница (хляб, месо, сирене, кашкавал, олио, захар, сол и др.) както и за лекарствата, и за книгите трябва да бъде премахнато.

- След последните два парламента обществото ни е крайно разделено - почтени и непочтени, промяна и статукво, нови и стари. Как тези разделителни линии могат да бъдат заличени?

- С национална доктрина за бъдещето на България. Разделението е изкуствено, то е внесено отвън с цел да бъдем контролирани по-лесно. Когато нещата тръгнат добре и българите видят, че ги управляват мислещи и морални политици, разделителните линии няма да бъдат толкова крайни и ясно очертани.

- Получихте много упреци заради пост във Фейсбук, че живеем в земята на българите. Какво имахте предвид и защо това породи толкова остри реакции?

- Мисля, че е достатъчно ясно посланието ми. От повече от тринадесет века ние, българите, живеем и се борим за България, да я има. Това е нашата земя, за която дедите ни са проливали кръвта си, за да я защитят и която трябва да оставим на децата си. Не разбирам защо това, че сме българи и земята е българска, предизвиква толкова голямо възмущение сред някои. Всъщност в много държави има на законодателно ниво подобни декларации. Ние, българите, сме много толерантни. Но тук е нашата земя и важат нашите закони и правила. Съжалявам, ако това не се харесва на някои. Но тук е България! И аз не се срамувам, а се гордея с това!

- Водач сте на  листите на Възраждане в два града с огромно културно наследство - Пловдив и Велико Търново. Какво предвижда Възраждане за популяризирането на културното наследство и развитието на културно-историческия туризъм?

- България е древна държава с история, която е на цялата цивилизация, а не само наша. Пловдив е един от най-старите градове в Европа, Велико Търново е не само културен център, но и историческа гордост за всеки българин. Това, което аз бих направила е, първо в училищата да се изучава по-задълбочено и с родолюбива насоченост историята. Да се възобновят ученическите екскурзии всеки месец до исторически забележителности в България, както и до културни паметници. Държавата трябва да защитава историята ни, а не да я отрича. Трябва да рекламираме България не само като евтин туристически център, а като уникален район в Европа, в който се смесват цивилизации, да подчертаваме нашият принос за европейската и световна история и култура. Трябва държавата да инвестира в обучението на кадри за туризма и да създаде такива правила, които да подпомогнат развитието на туризма, а не той да е хаос, от който бягат и чужденци, и българи. Едно от нещата, които бих искала да се случат е, в тези градове и туристически центрове да се премахнат всички полусрутени сгради и руини. Защото на психологическо ниво ни показват разруха. Възмутително е да има лъскави туристически центрове на входа на крепости и забележителности, а до тях самосрутващи се и буренясали имоти. Понякога не е необходимо много, а само достатъчното. Въпрос на капацитет и политическа воля.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай