Бащата на Кирил Петков: Борих се за канадското гражданство

Стана ми мъчно, когато синът ми отиде при нотариус да се откаже от поданството, сподели Петко Петков

Бащата на Кирил Петков: Борих се за канадското гражданство | StandartNews.com

Не мога да коментирам решение на Конституционния съд.Днес, след като чух решението, една мисъл е в главата ми и тя е цитат от Кристиян Таков, който аз лично много уважава - Пазете правото, включително и от закона.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ бащата на Кирил Петков - Петко Петков. "Точно тази мисъл днес ми е като успокоение за това, което се случва, защото напоследък чухме, че има конституционни съдии, които тълкуват по един начин този закон, а други по друг". Петко Петков разкри, че се е чул със сина си след решението на КС: "Той се чувства чист пред себе си. Това означава както съм го възпитавал цял живот. В мига, в който е станал министър на икономиката, вътрешно е бил сигурен, че вече не е канадски гражданин. Той не е имал канадска книжка и документи. Стана ми мъчно, когато отиде при нотариуса да се изкаже, че вече не е канадски гражданин. Тогава ми звънна и каза: "Край, тате. В живота има такива моменти, в които не може да направиш едно преди другото", заяви Петков.

"В този живот не съм му дал много, бях беден емигрант. С 200 долара в джоба и без да знам английски заминах. Борих се за това канадско гражданство. Замислих се кое е ценното в него, след като Кирил го даде. За мен ценното в това гражданство беше, че аз се борех и бях равностоен в една свободна държава и се катерих", каза той. Петков цитира Блага Димитрова и книгата й "Лавина": "Катериш, катериш върха, а после следва миг свобода". "Кирил дойде, когато беше едва на 14 години. 20 дни след идването му получих канадското си гражданство, което бях отвоювал. Тогава той получи гражданство автоматично. Тогава бях щастлив, защото си казвах, че не съм му дал нищо, освен, че го направих човек на света. Когато той се отказа, ми стана мъчно", призна той. "Мислех си какво означава почтен и честен човек. Няма как един човек 40 години да е честен и смел, а изведнъж да спре. За мен той си остава такъв - честен и смел", каза още бащата на Кирил Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай