10 челни сблъсъка Радев - Герджиков. Кой победи?

Къде кръстосаха шпаги кандидатите за президент

10 челни сблъсъка Радев - Герджиков. Кой победи? | StandartNews.com

В 10 челни сблъсъка влязоха кандидатите за президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков по време на първия и единствен телевизионен дебат между двамата. В неделя те излизат един срещу друг на балотажа за "Дондуков"2. Диспутът се състоя по БНТ и обхвана горещите теми от външната и вътрешната политика до личните качества и прошката.

1. За новото правителство

Спешно създаване на редовен кабинет поискаха Румен Радев и Анастас Герджиков. Радев обяви, че правителството трябва да е на промяната. А Герджиков го критикува, че не е направил достатъчно, за да има редовен кабинет два пъти досега. Държавният глава не е архитект на коалиция, отговори Радев. Ваша партия ли е "Продължаваме промяната", попита Герджиков. Ако аз реша да създавам партия, ще застана отпред, отговори Радев.

2. За ДПС

Румен Радев попита Анастас Герджиков не се ли припознава в определението на ДПС за фигурата на президента "стожер на Конституцията и обединител на нацията". Тази дума - обединител, не произлиза от мен, а от конституцията, отговори Герджиков. И контрира с въпрос: "Г-н Радев, не се ли разпознавате и вие в това описание". В конституцията няма записана думичката обединител. Там пише, че президентът олицетворява единството на нацията, отвърна Радев. Аз говора за това през цялата кампания, припомни му Герджиков.

3. За полицейското насилие по време на протестите

Как ще обедините мафията с нейните жертви, битите от полицията младежи със студентите си, чекмеджетата с хората с празни шкафчета, попита Радев Герджиков. Слезте от облаците, стъпете на земята. Аз нямам чекмеджета, но вашите провали и кризата, в която затънахме са си лично ваши, отговори Герджиков. И обвини Радев, че има фиксация към Борисов.

4. За съдебната реформа

И двамата кандидат-президенти се обявиха за съдебна реформа, като Радев акцентира върху смяната на Гешев, а Герджиков - върху подобряване работата на съдилищата, особено административните. Герджиков заяви, че личността на Гешев е спорна, но упрекна Радев, че персонифицира проблема. Личен ли ви е проблемът с Гешев, попита Герджиков. А Радев обяви: "И системен, и личностен е проблемът с прокуратурата".

5. За мерките срещу коронавируса

И Радев, и Герджиков заявиха, че са ваксинирани. Радев обяви, че България е в челните места по намаляване на брой заразени. А Герджиков веднага му опонира, че болниците изнемогват, нямат лекарства, а лекарите не получават бонуси за труда си на първа линия. Най-голямото ни достижение е зеленият сертификат, каза Радев. Не, той спъва икономиката, контрира Герджиков. И отново го посъветва да слезе от облаците и да излезе на улицата, за да чуе какво казват хората.

6. За бизнеса

Според Румен Радев не трябва да се спекулира с инфлацията, защото тя е навсякъде в Европа, а у нас не е и най-висока. Служебното правителство даде големи компенсации за бизнеса, както и най-високите бонуси заради скъпия ток - 110 лв. на кв/ч., каза Радев. Не е вярно, бизнесът не е получил тези компенсации, а от 1 януари битовите потребители ще усетят цената на тока. Тези мерки за измислени на крак и набързо, каза Герджиков. И обясни, че бизнесмени му казват, че вече дори не могат да си определят цената на продукцията, защото токът така изяжда средствата, че им предстоят фалити.

7. За щабовете

Двамата кандидати се критикуваха за работата на предизборните си щабове. Според Радев този на Герджиков представя сблъсъка като между интелектуалец и човек, свикнал на изпълнява и дава заповеди. Радев попита Герджиков как ще се държи с военнослужещите, ако стане президент. С уважение, отговори Герджиков. И обяви, че екипът на Радев 30 дни го пришивал към партии и хора.

8. За Северна Македония

Тук имаше най-голямото единомислие. И двамата кандидатите заявиха, че не трябва да има референдум за позицията на страната ни по отношение на Северна Македония. Не знам защо допускат, че ще има компромис. България не може да каже "да", преди да се прекрати нарушаването на човешките права, преди да се спре системната дебългаризация, да се изкорени езикът на омразата в медии, учебници и т.н., категоричен бе Румен Радев. Благодаря ви, че най-после чухме позицията ви по въпроса, коментира Анастас Герджиков.

9. За Русия

Русия не може да ни е модел за развитие, но и не може да ни е враг. За повечето българи тя е освободител, коментира Румен Радев. Според Герджиков отношенията с Русия трябва да са прагматични и не бива да се делим на русофили и русофоби. За него Крим е украински, независимо какъв флаг се вее там. И зададе същия въпрос на Радев. Крим е руски, отговори Радев и заяви, че според него санкциите към Русия заради Крим не дават резултат.

10. За прошката

И двамата кандидати заявиха, че могат да прощават. Не бих простил лъжата, каза Радев. Аз не прощавам предателството, добави Герджиков. За него най-добрият президент е Петър Стоянов. За Радев - неизбраният Петър Дертлиев. Герджиков обеща да не е президентът, който в новогодишното си слово да разделя българите и да им се кара. А  Радев завърши с думите: "Десетилетия в България партиите купуват съвет. Има дни, в които имаме избор, излезте и гласувате, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай