Защо левите биха националистите в Холандия

Скандалът с Щрахе в Австрия може да е причина за по-слабото от очакваното представяне на популистите

Защо левите биха националистите в Холандия | StandartNews.com

Изненадваща победа за лявата Партия на труда в Холандия на изборите за Европейски парламент сочи екзитпол, цитиран от Франс прес. Представители на формацията с лидер Франс Тимерманс заемат 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати. Тимерманс е  водещия кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на ЕК. Партията на труда печели над 18% от гласовете и 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати. Тя удвоява резултата си от предишните евроизбори през 2014 година и разбива прогнозите, които ѝ даваха най-много трето място, отбелязва Ройтерс.

Консервативната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте, която е член на европейския Алианс на либералите, завърши на второ място с 14 процента от гласовете и 4 депутатски места. Партията Християндемократически призив (член на Европейската народна партия) също получава 4 места в бъдещия Европейски парламент.

Доброто представяне на традиционните партии означава поражение за десните популисти, които печелят по-малко от очакванията. 

 Вотът в Холандия се очакваше с внимание в Европа, защото подемът на популистите на можеше да започне именно там. В допитванията преди вота сред най-предпочитаните бе евроскептичната, антиимигрантска партия Форум за демокрация с лидер Тиери Боде. На парламентарните избори през 2017 г. тя получи две места в 150-местния парламент. Но на местните избори през март успя да излезе на водеща позиция и дори да изпревари партията на Рюте.

Според екзитпола обаче Форумът за демокрация на Тиери Боде остава трети с11% и получава три места в ЕП.

Антиислямската Партия на свободата печели само едно място, с 3 по-малко, отколкото на предишните избори. Тя взе 4% от гласовете. Според Ройтерс,  това е най-ниският ѝ изборен резултат от десет години насам.

Анализаторите тепърва ще обясняват защо очакванията за бум на популистките и националистическите формации не се оправдава. Според Милен Керемедчиев, бивш заместник министър на външните работи, една от причините е скандалът с австрийската Партия на свободата и Хайнц-Кристиян Щрахе, който се разпростря извън пределите на Австрия и засегна много силно всички тези движения.

ВИЖ  ОЩЕ: Милен Керемедчиев: Скандалът в Австрия спаси Европа от националистите

В Холандия избирателната активност беше около 40 на сто.

В четвъртък, когато бе първият ден от евроизборите, гласуваха и гражданите на Великобритания, където обаче до неделя вечер няма да бъдат публикувани дори прогнозни резултати.

В петък са изборите в Ирландия и Чехия, които ще продължат и в събота.

Окончателните резултати от битката за 751 депутатски места се очакват в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай