Тренд: ГЕРБ запазва крехка преднина от 1%

АБВ отмъква избиратели на БСП

Тренд: ГЕРБ запазва крехка преднина от 1% | StandartNews.com

Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата след скандалите с апартаментите, както и минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП показва редовното проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", направено в периода 11-17 май сред 1007 души.

 

Три партии със сигурност ще имат представителство в ЕП, ВМРО остана на ръба на влизането.

 

След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляваща партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията. Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, ката разликата се запазва в рамките на 1,1 %.

ДПС твърдо запазва трета позиция с 12,8%.

 АБВ успява да открадне около 2,1% от избирателите на БСП.

 30% ще се възползват от правото си на преферении, 39% няма да го направят.

На интервюираните лица им е бил предоставен списък с всички кандидати с имената и подредбата им според регистрацията в ЦИК, а сред тях те е трябвало да посочат своето предпочитание. Процентното разпределение е сред гласуващите.

Според данните ГЕРБ биха получили 31,5 процента, а БСП за България - 30,4 на сто. След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията, коментират анализаторите.

Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП - разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1 на сто

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8 процента.

ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8 процента.

"Воля" успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8 на сто от гласуващите.

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2 на сто подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат.

"Коалиция за България" е с 2,4 на сто, "Атака" - с 2 процента,

Патриоти за Валери Симеонов - с 1,3 на сто, а Възраждане - с 1,2 на сто.

16 на сто от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват.

Малко над една трета (35 на сто) пък са решили още преди кампанията, а 9 процента са взели решение по време на кампанията.

От "Тренд" уточняват, че теренът на проучването е приключил на 17 май и вероятно в дните до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай