Спорят има ли гласове за депутат Радан Кънев /Обновена/

Социологът Мирчев и математикът Константинов на противоположни позиции

Спорят има ли гласове за депутат Радан Кънев /Обновена/ | StandartNews.com

Има ли достатъчно гласове за евродепутат Радан Кънев? С различни позиции по този въпрос са социологът Михаил Мирчев и математикът Михаил Константинов от "Информационно обслужване". 

Според проф. Михаил Мирчев, Радан Кънев няма право да заминава за Брюксел, понеже не е събрал необходимите за това проценти. Той обвини ЦИК в нарушение на закона, защото изпраща в ЕП представител на съюза на Христо Иванов и ДСБ, чиито проценти не са 6,06%, както ги обявиха, а 5,87%. Бариерата за влизане в ЕП обаче е 5,88%. 

Тезата си Мирчев разгласи в профила си в социалната мрежа, съобщи Канал 3.

"Току що проверих една ИЗМАМА от ЦИК."Демократична България" нямат обявените 6.06%. Имат едва 5.879%. Не им стига за 1 депутат. Не им стигат 58 гласа. Бариерата е 5.882%. Не им стигат минималните 0.003%. Мъничко е. Но те са под бариерата. Мандатът им е фалшиво даден от ЦИК...", твърди социологът.

Той смята, че това е направено от ЦИК в разрез с методическото й указание и в нарушение на чл. 278/2/ т.9 от Избирателния кодекс. "Там е императивно записано, че вотът "не подкрепям никого" е вот, и той е действителен вот. Значи, той е в 100% от които се вадят %-те на партиите. Точно тук ЦИК лъже и ни прави на разсеяни глупаци.
Те махат тези 3% от истинските 100% и после от другите фалшиви 100% вадят %-те на партиите... Това е манипулацията... Става дума за игра с едни 61.029 гласа, които са маркирали вот "не подкрепям никого", казва Михаил Мирчев.

На противоположна позиция обаче е  математикът Михаил Константинов от "Информационно обслужване". Той обърна внимание на проф. Мирчев, че е направил неправилно изчисленията си.

"Г-н Мирчев не чете достатъчно добре Изборния кодекс", заяви Константинов пред Канал 3.

По думите му националната бариера за ЕП се определя, като се събират действителните гласове, но без тези от квадратчето "не подкрепям никого". Тоест, проф. Мирчев не ги е извадил предварително от базата за изчисляване, поради което е получил други числа. "Така че процентът на Радан Кънев е напълно коректен и той с пълно право отива в ЕП", каза Михаил Константинов. Той добави още, че Кънев нямаше да стане евродепутат по волята на българските избиратели в родината, ако не са били 7000 хил. гласа от българи в чужбина, които представляват 28% от вота за него.

Пред Канал 3 Мирчев репликира задочно на Михаил Константинов.

"Това, което казва Мишо Константинов, не е вярно. То е възможно само за национални парламентарни избори", опонира социологът.

И цитира членове 278,279 и 297 от Изборния кодекс. Според него това са първи европейски избори след промените в Изборния кодекс, а ЦИК по инерция е ползвала практиката от последните парламентарни. "Само че там имаме бариера от 4%", каза Мирчев и посочи, че бариерата за евровота е 5,88%. По думите му има голяма празнина в кодекса по отношение на европейските избори и там не е казано, когато определяме базата, "тези гласове ще ги вадим ли от общия брой на действителните, или няма да ги вадим".

"И правят една голяма манипулация", категоричен е Михаил Мирчев.

"Възниква големият въпрос - при кого щеше да отиде големият остатък? Работата на ЦИК е не да тълкува закона в полза на някоя партия. Очевидно, че тук има голяма празнота и трябва ИК да се оправи за следващите избори. ЦИК се възползва от това в полза на "Демократична България" и в ущърб на партията, която би получила въпросните гласове. ЦИК не са си свършили работата!", категоричен е професорът.

"Нямам информация, не съм запозната. Не мога да коментирам изказването на г-н Мирчев", заяви пред Канал 3 по повод твърдението на социолога говорителката на ЦИК Таня Цанева. Според нея обаче комисията може да се сезира, ако постъпи такъв сигнал, или пък да се самосезира.

Говорителят на Комисията Александър Андреев обаче обясни, че съгласно методиката при определянето на мандатите на партиите и коалициите гласовете "Не подкрепям никого" се изваждат, защото те са недействителни по отношение на избора, тъй като не подкрепят нито една листа или независим кандидат. 

Андреев е категоричен, че ЦИК няма как да е дала мандат незаконосъобразно. 

Пред агенция ПИК юристът Мирослав Джеров, който е син на конституционалиста Александър Джеров и член на ЦИК коментира, че е изключено резултатите на Централната избирателна комисия да бъдат атакувани по съдебен ред, защото темата е приключила, но каза, че по принцип може да се обжалва по чл. 120 от Конституцията. 

"Право е на всеки да си говори каквото си иска, стига да не носи съответно някаква отговорност", подчерта Джеров-син. Той не изключва възможността по темата да се спекулира. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай