Марешки: Батак е рана в сърцето

Той е символ на невиждан героизъм и на саможертва, каза лидерът на ВОЛЯ

Марешки: Батак е рана в сърцето | StandartNews.com

Ако има една друга дума, която може да бъде синоним на България, то тя е Батак. Защото тя е като малка рана в сърцето и душата на всеки един българин. Батак е, на онази истинска жертвоготовност, с която трябва да пази българщината и да се защитава България. Това заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки по повод днешната света литургия в памет на жертвите на Баташкото клане от 1876г.

„Изпълнени с искрена скръб и мъка, ние стоим днес на едно свято място, напоено с кръвта на хиляди убити жестоко мъже, жени и деца. Те се пожертваха за нашата свобода, за нашата вяра, за нашето бъдеще, за България, за всеки един от нас.

Днес се покланяме пред техния подвиг и саможертва, да се почувстваме съпричастни с техните мъки, да си спомним за техните сълзи, да коленичим пред техните страдания, но и да се поучим от техния пример, силен от тяхната жертвена любов към България. Светите Баташки мъченици са преживели много страшни болки, ужасни, мъчителни и непоносими. Но днес, когато цяла България и Православната ни църквата ни честват Събора на светите Баташки мъченици, освен искрена мъка, смирение и преклонение, някъде дълбоко в душите си ние изпитваме също и гордост. Гордост, че са живели толкова храбри и славни наши герои, толкова велики и достойни българи, които макар и най- обикновени мъже, жени и деца, дори и с цената на възможно най-страшните мъчения не се отказаха от това да бъдат българи и християни. Те не се уплашиха нито смъртта, нито от раните и жаждата, нито от дръвника, ятагана и мъките на кладата, от набиването на кол, те не се страхуваха от нищо. Те останаха истински българи до сетния си миг. Те непоколебимо вярваха и обичаха в България. Тяхното величие е това, че и в най- страшните дни на робството те бяха свободни и умряха свободни. Именно този несломим български дух и тази свята жертвена любов към Родината ни липсват днес. Затова нека светите Баташките мъченици да бъдат винаги за нас упование, пример, вдъхновение и извор на несекваща национална гордост. Докато не забравяме тяхната сила на духа, тяхната несъкрушима надежда, тяхната любов към род и Родина, България ще я има! Вечна слава на героите и нека Бог да упокои душите им!”, се казва в обръщението на Веселин Марешки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай