Ирландия и Чехия гласуват днес за Европарламент

В Холандия, лейбъристката партия печели 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати

Ирландия и Чехия гласуват днес за Европарламент | StandartNews.com

Гласуването на изборите за Европейски парламент продължава днес в Ирландия и Чехия.

Утре правото си на глас ще упражнят в Латвия, Малта и Словакия. Гражданите в останалите страни от Европейския съюз, включително и България, ще гласуват в неделя - 26 май. Великобритания и Холандия бяха първите, където се проведе евровотът.

В Холандия, лейбъристката партия печели 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати, съобщи "Франс прес", а Консервативната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте завърши на второ място с 4 депутатски места. Форумът за демокрация на популиста Тиери Боде пък получава общо три.

Във Великобритания се очаква партията на Найджъл Фарадж да изпрати най-много евродепутати в Брюксел.

Междувременно, стотици граждани на страни от ЕС са били върнати от избирателните секции във Великобритания. От Избирателната комисия на Обединеното кралство заявиха, че всички имащи право на глас граждани на ЕС могат да гласуват в родните си държави, а ако искат да гласуват във Великобритания, е трябвало  да попълнят документи за прехвърляне на правото им на глас. От Комисията признаха, че не е имало достатъчно време за популяризиране на тези правила преди изборите, които нямаше да бъдат произведени, ако  Великобритания беше напуснала ЕС през март, както беше планирано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай