Понеделник,

"Стандарт" с форум по най-горещата тема

От: Даниела Денева -
1154
"Стандарт" с форум по най-горещата тема
A
A
A
  • Еврокомисар и вицепрезидент на ЕИБ със съвети към бизнеса на "Да! На българската зелена икономика"
  • Вицепремиерът Гроздан Караджов отговаря на въпросите на строители и кметове

 

Какви възможности дава икономическата трансформация у нас в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост и за какви инвестиционни проекти да се готвят бизнесът и общините. Това ще е темата на първия за годината икономически форум на медиите "Стандарт" и "Строител", който е част от националната кампания "Да! На българската зелена икономика".

Форумът "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост" се  провежда в подкрепа на българските строителни предприемачи и общините. Те са изправени пред

предизвикателствата на войната в Украйна

и последствията от нея. Дискусията има за цел да ориентира строителите, архитектите и местната власт за новите възможности, които дава икономическата трансформация в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост.

Специално участие в дискусията ще вземе вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който ще отговори на въпросите на бизнеса, на кметовете и на представителите на общините.

Партньори на "Стандарт" и "Строител" са Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Камарата на строителите и Камарата на архитектите.

Европейски партньор на форума

е евродепутатът Искра Михайлова - зам.-председател на групата  "Обнови Европа" в ЕП.

Специално обръщение към участниците във форума ще направи еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.  

Специален гост на форума е и Лиляна Павлова - вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, която ще представи проектите на ЕИБ и възможностите за финансрането им. Министри, заместник-министри, шефове на агенции, предприемачи, представители на академичните среди и неправителствени организации също ще вземат участие във форума.

В него ще бъдат представени инвестиционните проекти, предвидени в националния План за регионално развитие, в Плана за възстановяване и устойчивост. В рамките на дискусията ще се обсъди насърчаването на сътрудничеството между регионите, като сред акцентите е и Планът за инфраструктура, чиято цел е да създаде по-добра свързаност между регионите и по-конкурентноспособна икономика.

Ще бъдат дискутирани текущите проблеми, свързани със строителния бранш.

Сред тях е темата за разплащането на Агенция "Пътна инфраструктура" с пътно-строителните фирми.  Те

имат да получават от държавата 1,2 млрд.

лева по стари договори, за които чакат повече от година. Причината е, че има надвишени стойности на договорите, както и проблем в техния предмет, което позволява да бъдe ocпopeнa тяxнaтa пpaвнa дeйcтвитeлнocт и зaкoннocттa нa пocтpoeнoтo.

Министър Караджов заяви пред Народното събрание, че големият размер на сумите поражда сериозен юридически проблем - прекомерност на задържаната от държавата сума, което е довело до социално напрежение и освобождаване на персонал от пътностроителни фирми. Друг голям проблем е, че се спират ремонтите и строителството на пътища.

Нa 30 мapт бe внeceнo пpoeктopeшeниe oт Hacтимиp Aнaниeв (ПП, пpeдceдaтeл нa Peгиoнaлнaтa кoмиcия в пapлaмeнтa) и гpyпa нapoдни пpeдcтaвитeлитe oт ПП, ИTH и БCП. To пpeдлaгaшe дa бъдaт изплaтeни 50% oт oбщитe зaдължeния зa тeкyщ peмoнт и пoддpъжкa, кaктo и 100% oт cyмитe зa мaнтинeли, знaци, мapкиpoвки и т.н. Сред мотивите на вносителите са, че ако сумата не бъде преведена, АПИ няма да може да изпълнява дейностите по поддържане на пътно-строителната мрежа.

В сряда

пътищарите от цялата страна отново излязоха на протест

за да настояват да им се изплатят парите. Премиерът Кирил Петков каза, че ще им бъде изплатена 50% от дължимата сума - 655 млн. лева, със санкция на Народното събрание. За останалите 50% от сумата експертна комисия ще оценява дали тези пари са похарчени правомерно и след тази оценка отново ще има санкция на парламента за одобряването на плащането. Kъcнo в cpядa изплaщaнeтo нa 655 млн. лв. нa пътнитe cтpoитeлитe бe oдoбpeнo oт Пpaвнaтa кoмиcия в пapлaмeнтa.

В четвъртък премиерът се срещна с представители на браншова асоциация "Пътища" и ги увери, че до 30 юни всички дължими средства ще бъдат разплатени. Караджов ще предложи необходимите средства да бъдат заложени в актуализацията на бюджета, за да не остане празно решението на НС, без да е подплатено с пари.  По-рано вицепремиерът представи пред Народното събрание проблемите, свързани с поддръжката и строежа на пътища, за които иска подкрепата от парламента.

"Обръщам се към Народното събрание с предложение да разреши на АПИ да продължи да поддържа и ремонтира републиканската пътна мрежа по действащите договори до избор на нови изпълнители, както и да даде възможност да се

финализират 278-те недовършени обекта

магистрални пътни участъци, мостове, тунели и други и и да разплати частично претендираните от пътностроителните фирми суми с цел да се намали социалното напрежение", каза министър Караджов. По думите му, с това предложение не се узаконяват незаконни договори. "Договорите са си действащи и в момента. Те са резултат на открита състезателна процедура по ЗОП, но са с ограничен предмет и надвишени възлагания. Нови не могат да се правят. Това не е индулгенция за извършваните основни ремонти под формата на текущи. Всичките договори - и основните, и текущите заедно със съответните им сертификати, са обект на щателна ревизия, чиито резултати ще установят точно какво е извършено", заяви още министърът. Според него катастрофални ще бъдат последиците, ако АПИ не си поддържа мрежата и ако 278-те обекта, започнати през 2021 г., не са завършени до зимния период. "Сега е времето, в което започват ремонтите и имаме един малък прозорец от 4-5 месеца, в които трябва да бъдат завършени", настоя Караджов.

Той се опитва

да разплете и възела "инхаус"

за да може да продължи работата по автомагистрала "Хемус".


Всички новини от категория ДА! На българската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички