Инж. Тодоров: Липсата на стратегия е голям проблем за енергетиката

Проблемите трябва да бъдат решавани заедно, каза председателят на "Соларна академия"

Инж. Тодоров: Липсата на стратегия е голям проблем за енергетиката | StandartNews.com

Цената на електроенергията е важен аспект от нашия живот. През последните десетилетия се развиха изключително много ВЕИ. Производството на електроенергия от тях е все по-голямо за разлика от това на въглищните централи. Повече от половината от първичното производство в ЕС през 2020 г. е внесено от трети страни. Поради тази причина организирахме това събитие с представители на бизнеса и на властта.

Това заяви инж. Веселин Тодоров, председател на Сдружение "Соларна академия", по време на форума на "Стандарт" "Власт и бизнес заедно за чиста енергия". "Соларна академия" е съорганизатор на събитието.

Проблемите в сектор енергетика трябва да бъдат решавани заедно, да има стабилна подкрепа, посочи инж. Тодоров.

"За нас е много важно да бъде изработена енергийна стратегия, защото липсата й води до отлив на инвестиции и до хаос. Започват се проекти, не се завършват, няма приемственост. Затова трябва да имаме стратегия поне за 20-30 годишен период. Нашето мнение е, че разработването на такава стратегия трябва да стане бързо, с поглед към новите технологии, подкрепено от заинтересованите лица и от политическите партии.

Важно е да се вземат мерки за ограничаване на азгубите в електропреносната и електроснабдителната мрежа. През последните години натискът в сектор ВЕИ и особено фотоволтаичните централи е особено голям. Това води до голям проблем с издръжливостта на електропреносната мрежа. Последиците са липса на баланс и огромни затруднения.

Има и още един проблем, до който води липсата на стратегия - подбора на кадри. Много от фирмите изпитват остра липса на кадри, което пречи да се справят с изпълнението на задълженията им.

В последния парламент бяха направени промени в закона за премахване на изискване за разрешително за строеш при малките централи. Но това е само първа стъпка. Облекченията в законодателството са една чакана стъпка, надявам се да се случи още в следващия парламент. 

Трябва да се обърне внимание и на обезопасяването на фотоволтаичните централи. Соларна академия работи за категоризацията им. Целта е не да се налагат рестрикции, а да се гарантира безопасността на потребителите", каза още инж. Тодоров. 

 

СЪБИТИЕТО СЕ ПРОВЕЖДА С ПОДКРЕПАТА НА:

ГЕНЕРАЛНИ ПАРТНЬОРИ:

                               

    

ПАРТНЬОРИ:

                                                   

            

                                      

                

                                         

                                                                      

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай