Златици носят световна слава на Китен

Бумът на строителството на хотели започва преди 30 години. Само за 10 години са построени повече от 30.

Златици носят световна слава на Китен | StandartNews.com
  • Бумът на строителството на хотели започва преди 30 години. Само за 10 години са построени повече от 30.

Това е най-зеленият курорт по Черноморието. Намира се на 6 км южно от Приморско и 12 км северно от Царево. Част от него е на полуостров Урдовиза, чиито брегове са стръмни и високи 10-15 метра.

Крепостната стена е изградена през V век при царуването на император Анастасий, когато опасността за Византийската империя е станала много голяма от честите нападения на варвари. Стените са добре запазени на височина 5-6 метра.

Укрепеният град е много по стар от крепостните стени. Още през 513 г. пр. Хр. персийският цар Дарий е изградил на това място база на флота при грандиозния поход срещу скитите в днешна южна Украйна.

От старото тракийско селище са останали антични каменни котви и керамика от няколко епохи. Твърди се, че това е и последното блокирано пристанище, изнасяло провизии за Троя, което довело до падането й.

На италианските морски карти градът се появява през 14 век като важно търговско пристанище след като са платени при война с Генуа 10 000 златни перпера, известни като златици, за да не бъде атакуван от появила се в Черно море генуезка ескадра.

Първото име на селището е Урдовиза, в памет на Стана Урдовиза - красива българка, желана от турския падишах, освободила от данък цяла Странджа. Хвърковатият й Конят и тя намират смъртта си на Северният залив, който носи името Атлиман (Конски залив).

Урдовиза изчезнала през ХVII век, когато населението се оттеглило в планината, поради пиратските нападения на руските казаци. От началото на 20-ти век е настанено военно поделение и градът бил забравен от историци и археолози.

Първите изселници идват на полуострова през 1931 г. и построяват 14 малки къщи по програмата на французина Рене Шарон. Отдалеч погледнати, те наподобявали китка и оттам идва името на града. В селището имало параклис на Свети Спас, който днес наново е изграден.

В курорта е имало най-много почивни бази по Черноморието. Те са построени през социализма, през 60-те години на XX век, за отдих на работещи в промишлени предприятия, ведомства и институции.

Устието на река Караагач е прекрасно място за лов на шаран, мряна, попчета и кефал. Може да се плава и с каяци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай