Три общини с награди за дигитализация на Чудесата /ВИДЕО/

София, Бургас и Петрич крачка напред в новите проекти

Три общини с награди за дигитализация на Чудесата /ВИДЕО/ | StandartNews.com

Три общини получиха специални награди за дигитализация на Чудесата на България, които пазят и развиват на своята територия. Това са София, Бургас и Петрич.

София бе отличена за дигитализацията на проекти от културно-историческото наследство, но също така за съчетаването им с проекти в екологията, градоустойството, услугите, образованието. Наградата получи кметът Йорданка Фандъкова. Отличието й връми Весела Кондакова, зам.-министър на културата.

Искам да благодаря от сърце на организаторите от „Стандарт” – от свое име и от името на гражданите на София за тази награда, която отчита усилията на всички нас в опазването на кулртурно-историческото наследство и във възможностите за дигитализация, каза Фандъкова. И допълни: „Тема, която за мен лично е много важна. Темата за умния град е във фокуса на всички нас, кметовете. Само по този начин можем да отговорим на очакванията на хората.”.

В последните години изведох на преден план дигитализацията, каза Фандъкова. Тя настоя за заделянето на специален ресурс, отделен само за паметниците на културата, особено публичните сгради, защото това е огромният проблем на всички общини. Това е една от най-трудните теми. Фандъкова каза, че е създала специална програма за културното наследство, по която е възстановен Студентския дом. Ако сложим да се състезават паметниците на културата с панелните блокове, паметниците ще бъдат забравени, категорична бе Фандъкова.

Бургас бе отличен като една от новаторските общини с проекта си за цялостно дигитализиране на културното наследство - DigiCult, и с новите му иновативни отворени пространства, привличащи много IT компании. А също така и с новия атракционен проект – Ченгене скеле, който вече привлича туристите. Наградата получи зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева. Тя и бе връчена от министърът на туризма Стела Балтова. Днес награждаваме освен всичко друго и дестинации, каза министър Батова изброявайки всички чудеса на Бургас.

Петрич бе отличен заради едно от най-новите чудеса на България – Хераклея Синтика. Там постоянното разкриване на нови находки, социализацията на обекта и новата туристическа инфраструктура вървят ръка за ръка със съвременните технологии по превръщането на обекта в модерен музей на открито. Наградата на общината връчи евродепутатът Цветелина Пенкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай