Сряда,

Три общини с награди за дигитализация на Чудесата /ВИДЕО/

От: СТАНДАРТ -
231
Три общини с награди за дигитализация на Чудесата /ВИДЕО/
A
A
A

Три общини получиха специални награди за дигитализация на Чудесата на България, които пазят и развиват на своята територия. Това са София, Бургас и Петрич.

София бе отличена за дигитализацията на проекти от културно-историческото наследство, но също така за съчетаването им с проекти в екологията, градоустойството, услугите, образованието. Наградата получи кметът Йорданка Фандъкова. Отличието й връми Весела Кондакова, зам.-министър на културата.

Искам да благодаря от сърце на организаторите от „Стандарт” – от свое име и от името на гражданите на София за тази награда, която отчита усилията на всички нас в опазването на кулртурно-историческото наследство и във възможностите за дигитализация, каза Фандъкова. И допълни: „Тема, която за мен лично е много важна. Темата за умния град е във фокуса на всички нас, кметовете. Само по този начин можем да отговорим на очакванията на хората.”.

В последните години изведох на преден план дигитализацията, каза Фандъкова. Тя настоя за заделянето на специален ресурс, отделен само за паметниците на културата, особено публичните сгради, защото това е огромният проблем на всички общини. Това е една от най-трудните теми. Фандъкова каза, че е създала специална програма за културното наследство, по която е възстановен Студентския дом. Ако сложим да се състезават паметниците на културата с панелните блокове, паметниците ще бъдат забравени, категорична бе Фандъкова.

Бургас бе отличен като една от новаторските общини с проекта си за цялостно дигитализиране на културното наследство - DigiCult, и с новите му иновативни отворени пространства, привличащи много IT компании. А също така и с новия атракционен проект – Ченгене скеле, който вече привлича туристите. Наградата получи зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева. Тя и бе връчена от министърът на туризма Стела Балтова. Днес награждаваме освен всичко друго и дестинации, каза министър Батова изброявайки всички чудеса на Бургас.

Петрич бе отличен заради едно от най-новите чудеса на България – Хераклея Синтика. Там постоянното разкриване на нови находки, социализацията на обекта и новата туристическа инфраструктура вървят ръка за ръка със съвременните технологии по превръщането на обекта в модерен музей на открито. Наградата на общината връчи евродепутатът Цветелина Пенкова.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички