Петък,

Тайната вечеря и Боянската църква

От: Стандарт -
2565
Тайната вечеря и Боянската църква
A
A
A
  • В храма са изрисувани първите светски портрети в българската живопис

Боянската църква "Св. св. Никола и Пантелеймон" е построена през десети век и е сред най-старите запазени православни храмове и сред най-съвършените паметници на източноевропейското средновековно изкуство.

Намира се в полите на Витоша, сред огромните дървета на потънал в зеленина двор.Тя е един от символите на София и в списъка на ЮНЕСКО. Филиал е на Историческия музей.

Храмът е строен на 3 етапа. Първоначално е издигната малка сграда, с даренията на севастократор Калоян и съпругата му Десислава е пристроено второ крило на църквата. Трето крило е построено с даренията на местните жители в края на XIX в.

Световната й известност е заради уникалните стенописи от 1259 г. на Боянския майстор. Изобразени са 89 сцени и композиции с 240 образи на светци, ангели и царски портрети. Стенописите в църквата са от различни периоди, рисувани са един върху друг.

Там се намира и смятаното за най-старо у нас изображение на Небесния покровител на България св. Йоан Рилски Чудотворец, на Св. Петка (Параскева) Търновска и на владетелите на Второто българско царство цар Константин-Асен и царица Ирина.

Една от най-забележителните фрески е Тайната вечеря. Тя е рисувана с близо 2 и половина века преди фреската на Леонардо да Винчи под същото име. Боянската фреска апостолите са 12, но един от тях е "скрит" и трудно може да бъде забелязан - това е предателят Юда, който единствен няма ореол над главата.

Според историци Боянският майстор е българинът протозограф Василий от село Субоноша, Сярско, работил със своите помощници - зографа Димитрий и един неизвестен иконописец.

Църквата е реставрирана няколко пъти през последните два века, тъй като стенописите са били поразени от соли и замърсявания.

В днешния вид е от времето на цар Фердинанд, когато е била спасена от втората му съпруга - българската царица Елеонора. Местните искали да построят по-голяма, но тя ги спряла.

Цар Фердинанд е аранжирал парка около църквата, засаждайки емблематичните за двора северноамерикански секвои и други редки растения. Царица Елеонора е погребана до църквата.

 

 

 

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички