Тайната вечеря и Боянската църква

В храма са изрисувани първите светски портрети в българската живопис

Тайната вечеря и Боянската църква | StandartNews.com
  • В храма са изрисувани първите светски портрети в българската живопис

Боянската църква "Св. св. Никола и Пантелеймон" е построена през десети век и е сред най-старите запазени православни храмове и сред най-съвършените паметници на източноевропейското средновековно изкуство.

Намира се в полите на Витоша, сред огромните дървета на потънал в зеленина двор.Тя е един от символите на София и в списъка на ЮНЕСКО. Филиал е на Историческия музей.

Храмът е строен на 3 етапа. Първоначално е издигната малка сграда, с даренията на севастократор Калоян и съпругата му Десислава е пристроено второ крило на църквата. Трето крило е построено с даренията на местните жители в края на XIX в.

Световната й известност е заради уникалните стенописи от 1259 г. на Боянския майстор. Изобразени са 89 сцени и композиции с 240 образи на светци, ангели и царски портрети. Стенописите в църквата са от различни периоди, рисувани са един върху друг.

Там се намира и смятаното за най-старо у нас изображение на Небесния покровител на България св. Йоан Рилски Чудотворец, на Св. Петка (Параскева) Търновска и на владетелите на Второто българско царство цар Константин-Асен и царица Ирина.

Една от най-забележителните фрески е Тайната вечеря. Тя е рисувана с близо 2 и половина века преди фреската на Леонардо да Винчи под същото име. Боянската фреска апостолите са 12, но един от тях е "скрит" и трудно може да бъде забелязан - това е предателят Юда, който единствен няма ореол над главата.

Според историци Боянският майстор е българинът протозограф Василий от село Субоноша, Сярско, работил със своите помощници - зографа Димитрий и един неизвестен иконописец.

Църквата е реставрирана няколко пъти през последните два века, тъй като стенописите са били поразени от соли и замърсявания.

В днешния вид е от времето на цар Фердинанд, когато е била спасена от втората му съпруга - българската царица Елеонора. Местните искали да построят по-голяма, но тя ги спряла.

Цар Фердинанд е аранжирал парка около църквата, засаждайки емблематичните за двора северноамерикански секвои и други редки растения. Царица Елеонора е погребана до църквата.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай