Никос Вертис: "Любов" е най-хубавата дума

Никос Вертис: "Любов" е най-хубавата дума | StandartNews.com

Никос Вертис е от най-големите музикални звезди на Гърция. Притежава няколко платинени диска и хиляди фенове по цял свят. През юни идва за първия си концерт пред българска публика, макар че е посещавал страната ни инкогнито няколко пъти, за да снима клиповете си тук.

Броени дни преди концерта си мегазвездата разкрива любопитни подробности пред "Стандарт".

- Никос, вашите хитове са смес от традиционна гръцка музика и модерен поп. Какво ви накара да се обърнете към корените си?

- Трябва да поддържаме тези два жанра, защото технологиите се развиват. Музиката също трябва да се движи напред. Ние изграждаме новата история. След 20 или след 30 години всички ще кажат, че сме правили новаторски парчета.

- Гърците лесно прекрачват рамките на стиловете. Напоследък в България също се наблюдава тенденция на синтез между модерна музика, етно, поп и фолк. Но едновременно с това феновете се делят едни от други. Как ще коментирате този нов феномен?

- Преди няколко века и класическата музика е възприемана като нещо ново. Постепенно с годините всеки жанр остарява. Например, за Гърция традиционни инструменти са лирата и арфата. Те са антични и не се срещат днес. Трябва да се съобразяваме с времето и с вкуса. Музиката е израз на актуалните емоции.

- Получавате първите уроци по бузуки от дядо си - как този инструмент успя да ви плени?

- Дядо ми свиреше на цигулка всеки ден. Сутрин се събуждах с неговите изпълнения. Така се влюбих в музиката и тя се превърна в абсолютна необходимост за мен. Когато бях на 6, дядо сложи бузукито в ръцете ми. Отначало ми беше много трудно, но после започна да ми доставя огромно удоволствие.

- Прави впечатление, че вашите фенове са хора от различни поколения. На какво го отдавате?

- Не знам: може би на начина, по който звучи музиката ми. Опитвам се да правя разнообразни албуми и да експериментирам с различни стилове. В някои от песните ми ще чуете традиционна музика. В следващия момент с различни музиканти постигам поп звучене. Експериментирам със стиловете, за да мога да достигна до различните поколения.

- "Любов" е най-често срещаната дума във текстовете ви. Сам ли пишете музиката и стиховете за нея?

- Автор съм на по-голямата част от музиката, но повечето текстове са дело на други хора. Думата "любов" а най-хубавата, затова всички обичат да пея за нея!

- Предстои ви първа среща с българската публика. Какви са впечатленията ви от България? Има ли нещо, което ви е впечатлило от самото начало?

- Нищо конкретно или по-скоро - нищо отрицателно. Обичам София! Идвам често заради Люси Иларионов, с когото снимам много от моите клипове. Да си призная, в София се чувствам като у дома си. Странно е, че съм идвал 4-5 пъти в България и никога досега не съм пял във вашата страна. За първи път ще пея на място, където вече чувствам като у дома си.

- Каква музика слушате? Кой е любимият ви изпълнител?

- Слушам всичко - от класика до хаус, индийска и китайска музика... Всичко! Защото ако слушаш разнообразни неща, преценката ти се подобрява и съзнанието се отваря към създаване на нова собствена музика.

- Славата си има цена и много често отнема някои малки удоволствия. Коя страна от живота си искате непременно да опазите от папараците?

- Мечтая си да имам вълшебен бутон, който, когато натисна извън сцената, да ме превръща в обикновен човек. Не искам да съм Никос Вертис извън прожекторите. Понякога отскачам до Холандия или до друга страна, в която не съм много известен и там се чувствам съвсем свободно.

- Заради социалните мрежи днес суперзвездите изглеждат като средностатистически хора. Феновете все по-често предпочитат близкия контакт и навлизат в личното пространство, вместо да гледат със страхопочитание отстрани. Вие усещал ли сте подобна необходимост - да сте близо до любимия си изпълнител, вместо да се наслаждавате на концерта му като публика?

- Това, което се случва в интернет, е съвсем ново явление. Не съм го изпитвал и ако трябва да бъда честен, малко се страхувам от него. Вероятно след 5 или 10 години ще ни се струва съвсем нормално. Сега обаче съм обезпокоен. И внимавам с това скъсяване на дистанцията - то може да е опасно и за двете страни.

- Коя е най-вълнуващата среща в живота ви?

- Не казвам! (смее се)

- Голяма част от феновете ви са гърци, които живеят разпръснати по цял свят. Самият вие сте отраснал в Холандия. Какво е общото между вас и гърците, които живеят извън родината си?

- Когато живеех в чужбина, Гърция ми липсваше много. Благодарен съм, че мога да имам добър живот в страната си. Вероятно затова гърците в чужбина ме чувстват близък - знам какво е желанието в сърцето им и някак си съм го изпълнил.

- Кой е въпросът, който най-често ви задават феновете в чужбина?

- Кога ще дойдеш пак?

- Можете да живеете навсякъде по света. Обмислял ли сте подобно бягство?

- Замислял съм се понякога. Дори съм го коментирал, но никога не съм се решавал на подобна стъпка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай