Напусна ни маестро Александър Бръзицов

Напусна ни маестро Александър Бръзицов | StandartNews.com

На 73 почина Александър Бръзицов, един от най-талантливите ни композитори и аранжори. Макар че завършва Художествената академия, още в началото на 60-те години на ХХ век той започва да твори музика. Първите му опити са оркестрови пиеси - по това време Бръзицов свири на джем сешъни в София. "Идвам от джаза. Доста по-късно прописах поп музика - и то от любопитство. Моята кариера започна през 1963-а. Тогава свирехме с квартет в бирхалето на хотел "Рила", което се водеше като неофициалния джаз клуб на София. По-късно Милчо Левиев започна да ни събира на улица "Париж". Интересите ми винаги са били свързани с класиката. Исках моята поп музика да не прилича на нито една българска, създадена до този момент. Опитвах се да комбинирам сериозните жанрове - във всяка песен да има симфонично звучене и джаз, по-скоро да прилича на мюзикъл, отколкото на шлагер еднодневка", разказа маестрото пред "Стандарт" преди 2 години.

През 70-те негови песни печелят награди от престижни фестивали. Изпълняват ги Лили Иванова, Камелия Тодорова, Йорданка Христова, Орлин Горанов, Нели Рангелова, Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Васил Петров и на още десетки звезди. Синът на журналиста Христо Бръзицов и оперната прима Катя Спиридонова през 80-те е и от най-търсените аранжори. От 1991-а е ръководител в Ансамбъла на Строителни войски, а 10 години по-късно изпълнява длъжността директор на БНР и аранжор на Биг бенда. Бръзицов е автор на над 150 песни и оркестрови пиеси, има музика към повече от 80 анимационни, игрални и телевизионни продукции и театрални постановки. Негови мелодии звучат във филмите "Човекът в сянка", (съвместно с Кирил Цибулка), "Фильо и Макензен", "Кръвта остава", "Приятели за вечеря", "Кристали", "Пътят на музикантите" (в съавторство със Стефан Димитров).

В началото на 90-те създава операта "Кукленика" по сюжет на Андерсен и стихове на Атила Береш, която е поставена в НАТФИЗ. През 1994-а е осъществен студиен вариант в БНР с "ФСБ", Васил Петров, Орлин Горанов, Богдан Томов, Румяна Коцева, Петя Буюклиева и Искрен Пецов. Поклонението ще бъде на 2 април, събота, от 12.30 ч в църквата "Свети Седмочисленици".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай