Защо на Зайчи връх високото кръвно изчезва

Магнитното поле е 7 пъти по-силно в сравнение с нормалното за планетата

Защо на Зайчи връх високото кръвно изчезва | StandartNews.com

Зайчи връх е възвишение в Сърнена гора, в подножието са две ямболски села - Кабиле и Дражево. В края на ІІ хил. пр. Хр. е имало скално светилище, а в подножието се е издигал  античният град Кабиле.  

Било е почти непристъпно и невидимо заради разположението на скалите. Достъп до него са имали само избрани - жреци и владетели.

Наречено е Зайчи, защото като се гледа отдолу, формата му наподобява симпатичното животинче.

Масово е посещаван по време на лятното слънцестоене. В скалите на светилището се вижда изсечен образа на богинята Кибела, яхнала лъв. На 21 юни образът се огрява от слънчевите лъчи, а камъните започват да сменят цветовете си - през яркочервено, оранжево и жълто.

Върхът лекува, твърдят местните. Магнитното поле на Зайчи връх е 7 пъти по-силно в сравнение с нормалното за планетата. Нормализира се кръвно налягане.

Изкачването на върха не е лесно. Първата част от пътя минава по наскоро изградени стъпала, от които се вижда долината и руините на Кабиле. Преди върха има и втора панорамна площадка.

Името Кабиле идва от богинята Кибела. Строен е в халколитната епоха, през античността е разрушен. Издига се отново, а през 342 г пр. Хр. е превзет от Филип Македонски, Александър Македонски го превръща във военен гарнизон.

Разцветът на града при траките, когато е една от резиденциите на царете от Одриското царство, когато се секат  монети с лика на древногръцките богове Аполон, Артемида, Херакъл и Атина.

Градът е бил владение на римляните, а след приемане на християнството става епископски. Следи от две базилики са запазени и днес.

Музеят на Кабиле е само на 7 км от магистрала "Тракия". Сред уникалните експонати там е миниатюрна бронзова фигура, която  наподобява на скулптурата "Мислителя" на Роден, съдове още от времето на Троянската война. Открит е и договор между вдовицата на Севт III и владетеля на Кабиле Спарток

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай