Петък,

Копривщица и духът на Султанката

От: Стандарт -
1772
Копривщица и духът на Султанката
A
A
A
  • Това е едно от най-значимите градчета за българската история. Химнът му е песента „Хубава си, моя горо“, написана от Любен Каравелов.

Градчето с тесни калдъръмени улички и емблематичните разноцветни къщи е символ на възрожденския дух и Априлското въстание.

Бил е голям културен център, където засилено се е развивало занаятчийство. Затова в миналото е бил привлекателна плячка за кърджалиите и три пъти е бил ограбен и опожарен.

Каменният мост „Първа пушка“ пази спомена за избухването на Априлското въстание. На него е застреляно турско заптие, с чиято кръв Тодор Каблешков подпечатва известното “Кърваво писмо”, в което призовава съмишлениците си от Панагюрище да се включат в борбата за свобода.

Паметникът, посветен на големия революционер Георги Бенковски, е също символ на Копривщица. На него той е изобразен на кон, който символизира значението на “Хвърковатата чета”.

Камбаните на църквата “Успение Богородично” оповестяват началото на Априлското въстание.

В двора на къщата музей на поета Димчо Дебелянов има скулптура на майка му, която го “очаква да се завърне в бащината къща”.

Къщата на Любен Каравелов (и брат му Петко Каравелов) е уникална със запазената  печатарска машина, на която са се отпечатвали първите революционни издания.

Ослековата къща е превърната в Етнографски музей.

Благодетелят на Копривщица Ненчо Палавеев е завещал на поколенията Палавеевата къща, а безспорно най-красивата е Лютовата къща, в която могат да се видят типичните местни дантели.

Една от атракциите са Сополивите камъни, наречена така заради многото ридания. Твърди се, че именно там семействата изпращали своите бащи и синове на гурбет.

Чистите води на местността дават своя израз в над 40-те чешми, които са построени в Копривщица.

  • Легендата:

Една болярка решила да развива точно на тази местност  животновъдство и измолила за султански ферман, чрез който става владетелка на селото. Султанът му слага първото име Авраталан (женска поляна). Селото се ползва с големи привилегии благодарение на своята владетелка - турчин с подкован кон не стъпвал, а жителите имали право да носят оръжие. Заради своята голяма заслуга болярката е наричана от местните Султанката.

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички