Град на мъртвите под гробницата в Малтепе

Мавзолеят може да е на Траян Деций или на любимеца на Октавиан Август - Реметалк І

Град на мъртвите под гробницата в Малтепе | StandartNews.com
Мавзолеят може да е на Траян Деций или на любимеца на Октавиан Август - Реметалк І Огромен погребален комплекс под пирамидата, на върха й имало статуя

Град на мъртвите се крие под величествената гробница в могила Малтепе край пловдивското село Маноле. Тя е висока цели 26 метра и под нея съществува огромен гробен комплекс с размери, които до този момент не са срещани в света. В основата му има няколко огромни гробни камери, сочат проучванията на археолога, който изучава обекта доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив. Около могилата е имало 450-метров зид, висок 2 метра. По външната периферия на крепидата са открити над 20 култови ями за депониране на дарове. Край тях са се извършвали поклонения и възпоменателни ритуали.
Историята на гробницата е като излязла от приказките. Доц. Кисьов установил, че на мястото има още голямо още през 1998 г. Той прави първи частични проучвания през 2000 г., но тогава още няма подходяща техника. Реално, разкопки започват едва през 2016 г., когато община Пловдив осигурява финансирането.
За разлика от други свои колеги доц. Кисьов изследва пирамидата от върха надолу като първоначално смятал, че гробницата е 8 метра. Затова една аномалия на 5 метра под върха дълбоко го озадачила. Имало два варианта: или да става въпрос за две пирамиди една върху друга - нещо, което не се среща в погребалните практики нито на траки, нито на гърци, нито на римляни. Или пирамидата да е невероятно висока. Оказва се второто. Цели 26 метра. Гробницата е по-висока от съкровищницата на Атрей в Микена, която е само 14 метра. Превъзхожда я единствено мавзолеят на Октавиан Август. Той се извисява на 42 метра височина.
На върха на гробницата край с. Маноле имало и огромна статуя.
Кой почива в гробницата? Любопитството и на учените, и на публиката ще бъде задоволено в края на разкопките, когато гробната камара бъде отворена. Добрата новина е, че макар иманяри да са атакували преди столетие обекта, не са успели да стигнат до вътрешността му. Така гробницата остава не само най-голямата на Балканите, но и непокътната. А това е истинско чудо.
Тракийски цар или римски император почиват в мавзолея, сочат огромните му размери и проучванията до момента. И тук започват хипотезите. Всички намерени артефакти - близо 50 бронзови монети, глинени съдове и сребърна фибула, са от средата на ІІІ век. Това е времето на т.нар. Войнишки императори. За трима от тях, свързани с Балканите, не се знае къде са погребани. Първият е Траян Деций, който заедно със сина си е убит край римския град Абритус. И макар в Разград до днес да наричат града си крепостта на Траян Деций, гробът на императора не е там. Като аргумент, че колосалната гробница в Малтепе може да е негова е и един от артефактите - сребърната фибула. Тя е във формата на свастика, чиито краище завършват с конски глави. Тези накити са характерни за готите, които в средата на ІІІ век опустошават Филипопол. Може да се предположи, че мавзолеят е на войнишкия император, водил битка с тях, а Траян Деций е именно такъв. Другите двама венценосци, на които може да е гробницата са Галерий и Аврелиан. Галерий е роден в Сердика, но още няма потвърждение на хипотезите, че е погребан там. Аврелиан е от Илирия и е убит е в района на Византион, но гробът му също остава загадка.
Археолозите установили донасипване на могилата в нейната периферия, което ги навело на мисълта, че мавзолеят може да е и по-стар, нищо, че няма артефакти, потвърждаващи това. Ако се окаже, че мавзолеят е от І - ІІ век, тогава в него може да почива един от последните владетели на одриската династия. И тук идва най-любопитното. Тракийският цар Реметалк І не само е васал на Октавиан Август, но и негов политически съюзник и близък приятел. Заради предаността си към Рим Реметалк І управлява огромна територия. Получава римско гражданство и римско име - Гай Юлий Реметалцес. Монети с образите на Август и Реметалк I са сечени в Калхедон и Византион.
Нищо чудно при това положение Октавиан Август да е разрешил на любимеца си да копира мавзолея му в наполовина по-малки размери.
Кула с височината на 8-етажен блок може да излезе при разкопките на могила Малтепе, каза доц. д-р Костадин Кисьов на премиера Бойко Борисов през лятото, когато министър-председателят отиде да види с очите си световното чудото край Пловдив. Ако предположенията на учените се докажат, това ще е единствената по рода си гробна пирамида от този вид в целия свят.

Иманярите прокопали 9 метра изкоп

9 метра в дълбочина е прокопаният от иманярите изкоп към центъра на могилата. На места той е много широк - към 15-20 метра. Правен е преди столетие. С времето е почти напълно запълнен. В резултат на този иманярски изкоп е разбит "покривът" на гробницата - най-горната малка пирамида. Тя е 7 на 7 с височина 2 метра. Южно от нея екипът на доц. Кисьов открива три мраморни блока, всеки един от който тежи около 600-700 кг. Те са били избутани от иманярите. Археолозите ги вдигнали с багери и с въжета. Блокове са изсечени от мрамор. Свързани са били с железни скоби. Представлявали постамент, който е бил върху покрива на гробницата. В средата му е била монтирана статуя. Тя е била или на този, който е погребан, или на божеството, което той е почитал. Това е уникално, защото в много малко гробни съоръжения в света, главно в Рим и в азиатските царства, има монументи на върха на мавзолея.

Изплува и името на Филип Арабина

Мавзолеят в Малтепе би отивал на още един войнишки император - Марк Юлий Филип, известен като Филип І Араб или Филип Арабина. Според някои историци подобен лукс напълно се вписвал с пищния живот на този малко известен римски венценосец. Роден е през 204 г. в Шахба, Йордания, заради което и носи прякора си Арабина. За живота и управлението му се знае малко. Възкачва се на трона при съмнителни обстоятелства. Някои автори дори го определят като първия император-християнин.

По негово време Рим посреща хилядната годишнина от своето основаване и Филип използва случая, за да увеличи популярността си сред народа. Устройва невиждани празненства и зрелища. Величествени спектакли, шествия и представления за развлечение на населението има през цялата година. Смята се, че е убит край Бероя (Стара Загора). По това време управител във Филипопол е бил негов близък роднина, което би обяснило издигането на величествения мавзолей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
Val
преди 5 месеца

Вас ждёт большое будущее ! Навещайте а также на родной ресурс : D Французский балкон современный

Откажи
Carlos
преди 5 месеца

Пребольшое спасибо ! Заскакиваете и на наш вебсайт ;) Остекление балконов эконом

Откажи
Jorg
преди 4 месеца

С благодарностью за то, что поделились вашим круто веб-страница. Посетите также мою страничку многоуровневые обратные ссылки

Откажи
Eve
преди 4 месеца

Красиво познавательно смотреть вперед на возвращение. Посетите также мою страничку дебетовая карта документы

Откажи
Dakota
преди 4 месеца

Премного благодарю ! Заворачивайте и конечно на родной веб-сайт :) Ограждения на французский балкон

Откажи
Andra
преди 2 месеца

Вас ждёт большое будущее ! Заворачиваете и дополнительно на мой блог ;) Балкон по ключ фото

Откажи
Joseph
преди 1 месец

Вы достойны наилучшего ! Заглядываете и конечно на собственный веб сайт :D Остекление балконов виды

Откажи
Bonita
преди 1 месец

Превеликое спасибо ! Навещайте и потом на свеженаписанный ресурс :D Французские ограждения балконов

Откажи