Уникална гробница тъне в разруха. Ще я спаси ли Минеков?

Могилата в Караново още крие тайни на траките. Кой е погребан в нея?

Уникална гробница тъне в разруха. Ще я спаси ли Минеков? | StandartNews.com

Уникална тракийска гробница тъне в разруха. Могилата в Караново, където е открита най-добре запазената колесница, е оставена на произвола на съдбата. Тя още не е експонирана и защитена. Дъждове и ветрове увреждат безценните артефакти.

ВИЖ ОЩЕ: Минеков закова министър Наско. Тъжно време за културата

Ще спасим гробницата в Караново, увери министърът на културата проф. Велислав Минеков в интервю за бТВ. В момента тя стои под „един кокошарник“, каза той. „Можехме да получим 2,5 млн., за да бъде спасена и експонирана, и това не се случи, обяви служебният министър на културата.

Колесницата в Караново е с 4 големи колела с диаметър 120 см. Освен с размерите си, тя буди интерес и със своите орнаменти – посребрени фигури на ероси,които яздят митични същества с тела на пантери. До колесницата са открити скелетите на два коня и куче. Всичко това може да се види на място в Археологическия комплекс.

Колесницата е положена там при погребението на знатен тракийски аристократ при характерен ритуал, познат като „погребение на колесници“. На територията на съвременна България са намерени останките от над 200 антични колесници. За сравнение, в днешните земи от някогашната Римска империя са намерени няколко колесници – в Помпей, в Ефес и най-много на територията на Унгария, където са разкрити над 20. Високата концентрация на разкрити антични колесници по нашите земи се дължи именно на погребалните ритуали на траките.

Източната могила е част от голям древен могилен некропол на територията на днешното село Караново. След значителни иманярски набези в района на могилата, през 2008 и 2009 година се провеждат археологически проучвания, при които са открити „погребана“ тракийска колесница и зидана тухлена гробница.

В зиданата гробница са намерени много богати дарове – сребърни чаши с изображението на бога на любовта Ерос, уникални стъклени съдове, монети, златни пръстени, бойно снаряжение. Погребението е датирано към средата на 1 век и въз основа на богатите дарове се свързва с член на фамилия, близка или родствена на одриската династия.

Има хипотези, че погребаният аристократ е свързан с последния одриски цар Реметалк III, близък приятел на римския император Клавдий. Реметалк III е убит в средата на 1-ви век в резултат на заговор от тракийски аристократи. Това убийство дало повод на римския император да анексира одриското царство, при което създава римската провинция Тракия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай