Харман Кая и замъкът в Храстово – новите Чудеса на Бранд Родопи

"Стандарт" с дискусия в Града на Орфей

Харман Кая и замъкът в Храстово – новите Чудеса на Бранд Родопи | StandartNews.com

Скалното светилище Харман кая - едно от най-изумителните и загадъчни места в Източните Родопи и средновековната крепост в Храстово са новите Чудеса в Бранд Родопи. Разказът за Свещената планина, който започва с Перперикон, Татул, замъка Вишеград, Вкаменената гора и Дамбалъ, ще продължи с двете най-впечатляващи атракции на Момчилград и Крумовград. Това стана ясно по време на дискусията „Бранд Родопи -  Чудесата на Момчилград”, която „Стандарт”, Общество „Културно наследство” – българският представител на Европа Ностра и кампанията „Чудесата на България”, организираха в града на Орфей. Това е четвъртият форум от националната кампания "Бранд България – Докосни Чудесата" за ребрандиране на страната ни въз основа на културно-историческото наследство и създаването на регионални брандове. С нея „Стандарт” отбеляза 31-вия си рожден ден.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Харман кая е новото чудо на Момчилград

С пълно основание можем да кажем, че Момчилград върви с уверени стъпки към превръщането си в новата туристическа дестинация на Източните Родопи, категорично заяви издателят и главен редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, която е и председател на Общество „Културно наследство”.

ВИЖ ОЩЕ: Кметът на Момчилград: Развиваме културно-исторически и спортен туризъм

Тя веднага насочи вниманието към Харман кая. Мнозина го наричат българския Стоунхендж. Истината, че там е бил един от най-големите градове на траките. Той е на една линия с Перперикон и Татул, което означава, че древните хора са познавали геомагнитните полета на земята, каза Славка Бозукова. Харман кая е част от общото цяло в региона заедно с обектите в Кърджали и Крумовград, допълни тя.

Държавата трябва да ни помогне за Харман кая, защото общината сама не може да се справи с превръщането на този уникален праисторически комплект в културно-историческа атракция, каза кметът на Момчилград Илкнур Кязим.

Благодарение на "Стандарт" Момчилград се превърна в третия град след Кърджали и София, в който се провежда дискусията за Бранд Родопи, заяви Кязим. И обясни, че Момчилград прави всичко възможно за развитие на туризма през четирите сезона. За първи път е организиран Фарм фест, който е приет с голям интерес не само от местните хора, но и от хиляди от цялата страна. С помощта на общината са възобновени разкопките на Татул от екипа на археолога проф. Николай Овчаров. Общината е отпуснала 25 000 лева през 2022 г. и още 15 000 лева през 2023 г. Тези суми обаче не са достатъчни, затова апелирам към представителите на държавата да помогнат за тези обекти, каза Илкнур Кязим. 

ВИЖ ОЩЕ: Крепостта в Храстово – новото чудо на Крумовград

Средновековната крепост в Храстово е била твърдина още по времето на траките. Находките доказват, че е била център на аристократично имение. Подобен замък има близо до Димотика. Кастелът прилича много и на крепостта Вишеград – новата гордост на Кърджали, каза кметицата на Крумовград Себихан Мехмед. Към Бранд Родопи тя прибави и тракийското светилище в с. Ковил.

Лично изследователят на Перперикон проф. Николай Овчаров пък ми е казвал, че на Ковил има много повече, отколкото на Перперикон, каза Себихан Мехмед. Светилищата на Перперикон, Татул, Ковил са едно цяло. Те могат да се превърнат в туристически маршрут, категорична бе кметицата. Тя специално акцентира и на Водопада на сътворението  край Крумовград, който по време на Ковид кризата привличаше хиляди посетители. Пропуснахме да го социализираме преди години, но това вече се случва, каза Мехмед.

ВИЖ ОЩЕ: Поли Карастоянова: Митът за Орфей трябва да стигне до 5 континента

"Кметовете на Момчилград и Крумовград разказаха впечатляващи неща за културно-историческото богатство в този край. Нашата цел е да разкажем на света за това богатство. Орфей може да стане известен като Марко Поло, а любовта му с Евридика да буди възхищение и вдъхновение като голямата любов, благодарение на която е създаден Тадж Махал. Но митът за Орфей може да  стигне до пет континента само с помощта на държавата, която да осигури средства", заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, който е един от учредителите на Общество "Културно наследство".

Ангажирам се, че всички културни проекти ще бъдат разгледани приоритетно, обеща арх. Маргарита Трендафилова, главен експерт в Дирекция „Културно наследство, музеи и сценични изкуства” на Министерство на културата. Тя отговаря специално за проектите за консервация и реставрация и обеща, че по нито един няма да има забавяне. Трендафилова препоръча да се кандидатства с проекти, които включват повече от една дейност – археология.

Всички предложения ще бъдат внесени в парламентарната комисия по туризъм, ангажира се народният представител от ДПС Байрам Байрам, член на комисията. Културно-историческият туризъм може да промени икономиката, категоричен бе той.

Бранд Родопи трябва да се разглежда като едно цяло, а не по общини допълни и депутатът от ДПС Хайри Садъков. Ние, родопчани, знаем как да сме гостоприемни. Веднъж дошли туристите при нас, те винаги се връщат, категоричен бе той.

Трябва да направим така, че когато кажем Бранд Родопи, той да говори сам за себе си, съгласи се и народният представител от „Възраждане” Ангел Георгиев, член на комисията по култура. Той обясни, че брандовете се крепят на два стълба – инвестиции и реклама, като в това отношение държавата е длъжник на регионите. Георгиев се ангажира да внесе темата Бранд Родопи в комисията по култура.

Културно-историческото наследство е приоритет на ДПС, изтъкна Елван Гюркаш, народен представител от ДПС, член на бюджетната комисия в НС.

Туризмът трябва да е приоритет за 2024 г., каза Гюркаш и припомни, че в момента средствата за туризъм, особено културно-исторически са крайно недостатъчни. Бранд Родопи трябва да се промотира в Народното събрание. Така ще убедя повече колеги да заложат в бюджета за 2024 г. увеличени пари за културно-историческо наследство, каза Елван Гюркаш.

Уникална изложба Чудесата на Родопите ще направи Общество „Културно наследство” в първите дни от есенната сесия на паралмента. Изложението ще включва фотоси на емблематични обекти, носии, кулинарни специалитети. Изложбата ще бъде представена от младежки фолклорни групи и разбира се, каба гайди. В нея ще бъдат представени кристалите от Мадан и макети на знакови чудеса.

Истинско чудо е, че за пореден път важни хора правят усилия да се съберат в една зала и да чуят какво могат да направят за развитието на културно-историческия туризъм, заяви ректорът на Университета за хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив проф. Пламен Моллов.

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Моллов: Да направим хъб за културно наследство, храна и вино

Той даде за пример Гърция, която регистрира стратегическите си продукти като защитени още преди много години. България записа своето бяло саламурено сирене едва преди месец.

"Защо досега министерството на земеделието нямаше визионерството да избере 10 продукта и да ги налага", пита проф. Моллов. Той даде за пример, че още Омир е възпял виното на тракийците, което се носело на войниците и те го пиели разредено. "Имаме уникални вина, най-добрите са в Ивайловградски регион, в Източните Родопи. Нека извадим най-доброто, което имаме, на преден план", призова проф. Моллов. "Културният туризъм върви с храна и вино. Да направим работна среща в УХТ, да създадем хъб, клъстер, в който да се обобщят най-важните обекти, на които да се направи обща карта", предложи проф. Моллов.

"Когато се каже Сметна палата, някои хора се напрягат, защото я свързват с проверки. Но сега искам да поздравя кметовете на Момчилград и Крумовград - госпожа Илкнур Кязим и госпожа Себихан Мехмед, защото те наложиха много висок стандарт - показват го финансовите одити на управляваните от тях общини. Заверките им бяха без грешки", заяви заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова.

ВИЖ ОЩЕ: Зам.председателят на Сметната палата посочи кметове отличници

Тя съобщи още, че на заседание на Сметната палата ръководството се е впечатлило от одитен доклад на община Крумовград, защото всички предписания са изпълнени до едно. "Този доклад за община Крумовград го пратихме на Националното сдружение на общините като пример за това, че независимо от капацитета си, една община може да се справи без да зависи дали е голяма или малка".

Грънчарова посочи, че много общини срещат трудности заради документацията, особено свързаните с обществените поръчки. "Тогава ние от Сметната палата сме насреща, за да помагаме. Ако се нуждаете от методология, ще ви съдействаме. Сметната палата влиза на проверки, но Сметната палата е и приятел, защото когато се обърне лодката, няма невинни", изтъкна Горица Грънчарова.

В края на дискусията „Стандарт” отличи младите таланти в спорта на Момчилград. Общината, която развива и спортен туризъм, има амбицията да се превърна в тренировъчна база на различни клубове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай