Борис Хаджийски: Държавата да финансира малките музеи

При нас работят идеалисти с мисия

Борис Хаджийски: Държавата да финансира малките музеи | StandartNews.com

- Г-н Хаджийски как се развиват малките музеи?

- Ако приемем, че това са тези, в които в малки сгради работят малък брой хора и имат малко финансиране в сравнение с големите, трудно се развиват.

В момента в България има 50 музеи и художествени галерии, които не се финансират от държавата. С изключение на отпуснатите преди две години 5.5 млн. лв., които получихме след упорити действия на Сдружение "Български музеи".  С тези пари бяха повишени работни заплати, направени бяха ремонти, обновено бе оборудването на места.

Задачата ми е въпросните 50 малки музеи и галерии да минат на държавно финансиране, както е при другите големи - 24 на брой.

Малките музеи също представят пред публика богато културно-историческо наследство, което съхраняват в своите фондове.

Имаме идея за телевизионно предаване, в което да бъде показвано културно-историческото ни наследство, казва директорът на РИМ Пазарджик и председател на Сдружение "Български музеи" Борис Хаджийски

- За какво са необходими пари от държавата?

- За да привлечем посетителите, трябва да им покажем нещо ново: да речем оборудване.

Необходимо е и модернизиране на Фонд "Хранилища", където всъщност се опазва около 95% от културното наследство на всеки един музей. Другите 5% са в експозиционните зали. Ако се модернизират експозициите и залите, музеите ще си решат поне 50% от проблемите. Много е важно също да не изоставаме със заплащането на труда, тъй като през годините немалко музейни служители ни напуснаха и отидоха в образователния сектор.

Винаги съм казвал на политиците, че образованието и културата вървят заедно, ръка за ръка.

- Каква друга подкрепа очаквате от държавата?

- Държавата трябва да обърне сериозно внимание и за рекламата на българските музеи. Застраховката на културно-историческо наследство е тежък ресурс, който музеите не могат да си позволят.

Около 8 млн. движими културни ценности от различните епохи трябва задължително да се застраховат. Бихме искали нещата да се случват с лекота, а не да се пазарим за жълти стотинки.

Министерството на културата отпуска всяка година пари за културно-исторически ценности, но средствата са крайно недостатъчни. Необходими са от 3 млн. лв. до 5 млн. лв. за сгради, които се рушат.Общините невинаги успяват да се справят. Културно - историческото наследство е идентичността на България, ние го пазим и показваме, но трябва да има повече ангажираност от централната власт. Тя трябва да изпълнява ангажиментите си, вписани в Закона за културното наследство и в Конституцията на Република България.

- Как успяхвате да съхраните малките музеи?

- Истината е, че във всички музеи работят големи ентусиасти и идеалисти, които са възприели дейността си по опазване и представяне на наследството и паметта на нацията, като своя мисия. Заплатите има са близки до минималната.

Мога да дам пример с един музей, в който преди 2-3 години директорът, уредникът и чистачът, взимаха минимални работни заплати, отпуснати от съответната община. Стимулираха ги с допълнителни средства, но това не стига.

Надявам се с евентуално промяна в Закона за закрила и развитие на културата малките музеи да бъдат вписани и ежегодно да получават подкрепа.

- Миналата година РИМ - Пазарджик спечелхите наградата "Български музей" от МК. За 2024 г. какви нови цели имате?

- Радваме се, че дейността ни е оценена. Пожелаваме си много здраве и енергия, за да можем да се грижим за нашите колеги и музеи, тъй като каузата е сериозна. Идентичността на България не може да бъде второстепенна кауза и затова ще продължим с усилията си по отношение на нашите изисквания към държавата. Имаме идея да бъде създадено телевизионно предаване, в което музеите ни да бъдат показвани.

Друго предложение в тази насока е да направим така, че работата на музеите да бъде по-бърза. За да могат те да разполагат с парите, които акумулират от своите каси чрез билети, продажба на литература, сувенири.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай