Три камбани ще звъннат в новия храм в Разград

Свети Цар Борис Покръстител ходатайства за българския род,казва ст. иконом отец Георги Георгиев

Три камбани ще звъннат  в новия храм в Разград | StandartNews.com
  • Свети Цар Борис Покръстител ходатайства за българския род,казва ст. иконом отец Георги Георгиев
  • И турска фирма дари средства за довършването на черквата

Цели 140 години в Разград се строи втори храм. Как е започнал и докъде е стигнал строежът, разказа архиерейският наместник в града отец Георги в интервю за "Стандарт".

- Отец Георги, защо бе решено новият храм на Разград да се казва "Свети Цар Борис Михаил Покръстител"?
- Имаше една спонтанност и взаимност в решението. На името на Свети Цар Борис Михаил Покръстител има малко църкви. Едната е в Светия Синод, има и на още няколко други места. Да не говорим, че е български светец, че е българският цар, който покръства България. А и защо да не възстановим храмове на български светии? Нека да отправяме повече молитви, те да ходатайстват пред Господ Бог за целия род български през тези трудни времена.
- Каква е предисторията на строителството на храма?
- Началото е назад в годините. Имало е желание да се построи втора църква в Разград още в началото на миналия век през 1919 г. Нашите българи в Разград са имали желание да направят втори храм, тъй като храмът "Свети  Николай" е изграден през 1860 г. още по време на турското робство. В началото са срещнали доста трудности, направили са инициативен комитет, минало се е през различни перипетии през годините. След 1944 г. купуват еврейска синагога и я превръщат в храм, същата година е осветена, но

по време на комунизма го превръщат в склад за зърнени храни

Дори тогава първите искания са били храмът да се казва "Свети Климент", тоест още тогава са се насочили към български светец и вероятно и нас също това ни е насочило да изберем Свети Цар Борис Михаил Покърстител. В този край влиза хан Аспарух, така че има някаква символика.
- А как се стига до първата копка на черквата, която вече е почти готова като основен строеж?
- Аз съм назначен в тази епархия през 2006 г. Имаше още тогава мести жители на града, които организираха инициативен комитет. Но, за да бъде редовен според църковния устав, той трябва да бъде църковно настоятелство. Така че го изградихме и с Божията помощ

през 2013 г. беше положена първата копка

със сегашния патриарх Неофит, който тогава беше Русенски митрополит. Първата копка беше на 9 май и оттогава започна изграждането на храма. Като всяко начало, както и досега, строителството минава през своите трудности. Започнахме с дарения от християни, от местни бизнесмени, от различни фирми. Минахме и през няколко етапа. Може да се каже, че през първия етап имаше много трудности. При полагане на основите се оказа, че отдолу не е много стабилно, излязоха стари шахти и разни други неща и много голяма част от средствата отиде за изграждане на основите. Събраните средства почти свършиха и вторият етап започна през 2015 г. Тогава я вдигнахме на четири метра над кота 0, но парите отново свършиха. През 2019 г. със съдействието на предишния областен управител Гюнай Хюсмен, който изнамери турската фирма ТИКА - те отпуснаха 250 000 лева, тогава успяхме да завършим самото строителство. Помогна ни и разградска фирма с управител Осман Османов. Така цялата минала година, та до сега може да се каже, че е построена. Тази година правителството отпусна една значителна сума. Това си е един голям жест, който направиха. С тези пари ще се плати на дърворезбаря, на художниците, така че това ни беше много важно за довършителните работи. Като цяло

много християни помогнаха

някои си закупиха иконите, които са върте. Имената на ктиторите ще бъдат изписани.
- Какво остава да се довърши в храма?
- В момента довършват малките кубета на църквата. Отгоре е покрита, направена е шпакловката, вътрешната изолация и е измазана. Има довършителни работи. Договорирали сме се с резбаря от Търновско Петър Банев, който ще изработи иконостаса.

Местен художник  ще рисува иконите

от иконостаса, а общото изографисване ще е от художници от Търновската школа. Подариха ни дограма, стъклопакети с витражи, много са красиви. Камбаните са купени отдавна, единият дарител е Никола Досев. Имаме три камбани и чакаме църквата да стане готова, да ги ударим.
- Кога се надявате да се случи това?
- 2 май е празникът на Свети Цар Борис Михаил Покръстител, надяваме се да сме готови догодина. Но, както дойде, защото тези неща са много специфични, важното е да се свърши работата докрай, защото иначе така ще си остане.- Вие служите в старата черква "Свети Николай", там наистина ли има библиотека?- Да, има библиотека в църквата "Свети Николай", тя не е голяма, но пък има и хората идват да вземат книги. Най-вече идват да търсят нова църковна литература.
- Отец, какъв е духовният живот в Разград?
- Влизат ли много хора в храма?- Има един постоянен поток. Църквата е отворена през целия ден, сутрин от 7 часа, до 5-6 часа лятно време. Има постоянен поток от миряни. Поне 40-50 души влизат в храма дневно, ако ги осредним за цялата година. Иначе

на големите празници понякога и дворът не може да ги събере

Но, в крайна сметка това е много лично, въпрос е на разбиране, на усещане, на вяра. Нашите ангажименти пък са да подкажем, че имаме красива вяра, че има Бог, че сме тленни, че всеки си носи своята отговорност за добруването на земята и спасение на личността.
- Как съжителстват в Разград християни и мюсюлмани?
- Със сигурност мога да кажа, че няма никакво напрежение. Тук хората живеят заедно от отдавнашни времена. Това, че турска фирма подкрепи строежа на православен храм, е доказателство. Преди десетина година имах щастието да построя друг храм в Исперихско. Пак много турци работиха в това строителство. Има и турци дарители. Това е до лично усещане. Вярата е нещо много лично, или я приемаш или не, тя е процес на развитие, на убеденост. Във всичко трябва да има човещина и добрина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай