Нов облик за образователният сектор на район „Надежда“

С европейски средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 успяхме да реновираме 4 училища и 7 сгради на детски градини на територията на нашия район“, каза кандидатът за кмет на район „Надежда“ инж. Димитър Димов

Нов облик за образователният сектор на район „Надежда“ | StandartNews.com

„Постигнахме пълна промяна в облика на образователния сектор в район „Надежда“.  С европейски средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 успяхме да реновираме  4 училища и 7 сгради на детски градини на територията  на нашия район“,  каза кандидатът за кмет на район „Надежда“ инж. Димитър Димов на среща с представители на сектор „Образование“. Предстоят ремонтни дейности и в още едно училище - 102 ОУ „Панайот Волов“, където се обжалва  процедурата за избор на изпълнител, добави той. През годините изградихме и  4  нови сгради на детски градини. С това открихме над 600 нови  места и образователни възможности за децата на район „Надежда“.

„Успяхме да  променим облика на близо 80 %  от учебните заведения в „Надежда“. Освен новата образователна среда,   качеството на обучението в района непрекъснато се повишава. Нашите  ученици традиционно показват високи резултати  в изпитните формати, а в сектора на детските градини усилено работим по водещи и иновативни образователни проекти“, подчерта инж. Димов. През миналата учебна година той гостува   на децата от 15 СУ „Адам Мицкевич“, където вече функционира STEM лаборатория за природни науки и 13 интерактивни дъски. Те са осигурени по проект на Министерство на образованието и науката.

„Поради огромния  интерес  от страна на родителите и учениците към конкретни училища се наложи да разширим сградата на 63 ОУ „Христо Ботев“   в квартал „Требич“, както и да изградим нови класни стаи и многофункционална спортна зала към  98 НУ „Св. Св. Кирил и Методий“  в квартал „Илиянци“.“, каза кандидатът за кмет на район „Надежда“.

По време на срещата, беше обсъден и един от приоритетните  бъдещи  проекти в сектор „Образование“ - преустройството и разширението на сградния фонд на   любимия на местните жители   Център за изкуства, култура и образование  „София“. „Екипът на директора Мариана Тафрова настина достигна до сърцата на децата, а Центърът се превърна в цветно и неповторимо място за тях.  Предвиждаме да   изградим  нова триетажна пристройка към него - за да дадем възможност на всяко дете да се включи в любимото си извънкласно занимание.“, информира инж. Димов.

Продължаваме успешната линия на развитие на образователния сектор, увери кандидатът от МК ГЕРБ/СДС за район „Надежда“. Имаме готов проект за изграждане на многофункционална сграда в кв. „Требич“, включваща нова детска градина за три групи , универсална зала, читалня и административна част. Надявам се да започнем изграждането й през  2020 година.

Сред бъдещите планове за развитие на сектор „Образование“ в столичния район „Надежда“ са още: реконструкция на  27 ДГ „Детска китка“ – филиал, прилагане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на 137 ДГ „Калина Малина“ – централна сграда, обновяване на сградата и прилежащото дворно пространство на 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, подобряване  енергийната ефективност на основна сграда на 63 ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Требич“, както и изграждане на нова детска градина в жк „Надежда“ 3 .

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай