Най-големият проблем на София са циганските гета

Трябва да се съборят незабавно, защото са източник на престъпност, неграмотност и анархия, казва Карлос Контрера

Най-големият проблем на София са циганските гета | StandartNews.com
  • Трябва да се съборят незабавно, защото са източник на престъпност, неграмотност и анархия, казва Карлос Контрера
  • Гордея се, че по мой доклад се пуснаха 60 нови газови автобуса за Кремиковци и Нови Искър
  • Разработваме и програма за безплатни училищни автобуси
  • Дразни ме липсата на ред в София
  • Работим по създаването на регистър на педофилите и сексуалните престъпници

Карлос Контрера е завършил Юридическия факултет на Софийския университет" Св. Климент Охридски", специалност "Право". На изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври 2015 г. е издигнат за водач на листата на "ВМРО - Българско национално движение" в София и е избран за общински съветник. В настоящия мандат на Столичния общински съвет е председател на политическа група "Патриоти за София". Заместник-председател на ПК по "Обществен ред и сигурност" и заместник-председател на ПК по "Икономика и собственост" към Столичен общински съвет.

- Г-н Контрера, с какво от постигнатото до момента като общински съветник от “Патриоти за София” се гордеете най-много?
- Останах близо до хората. Това е най-важното. Да не оставаш бездушен към болките на хората. Където съм могъл, помагал съм. Това е обществената работа – да помагаш на хората. Иначе конкретно – по мой доклад се пуснаха 60 нови газови автобуса за районите Кремиковци и Нови Искър. Да не се лъжем - ако не беше моят доклад, хората още щяха да се возят на 20-30 годишни дизелови автобуси без отопление зимата и без климатик лятото. Може да звучи нескромно, но аз се гордея много с това всеки път, когато видя някои от тези автобуси да се движи, пълен с хора.
- Имате ли недовършени задачи от вече изминалия мандат и кои са те?
- Разбира се, че има. Заедно с колегите Димитър Антов и Виолета Тодорова от ВМРО внесохме „Програма за подпомагане на образованата раждаемост“. В следващия мандат ще продължим работа. Убеден съм, че ще успеем да създадем такава програма и тя ще бъде приета от Столична община. Нещо повече – ние от ВМРО вече работим по надграждането й. Младите семейства, образованото родителство се нуждае от подкрепа. Именно поради това разработваме и програма за безплатни училищни автобуси, които да водят и прибират децата от училище. Това е мярка в помощ на родителите. Има я в доста европейски държави.
- Какво Ви дразни като гражданин по улиците на София?
- Хаосът. Липсата на ред. Искрено ме дразни, защото е въпрос на организация да се сложи базов ред по улиците, а това така и не се случва години наред. Не може да паркираш на пешеходна пътека, не може да спреш, да пуснеш едни аварийни светлини и да задръстиш цяло кръстовище или лента за движение на някоя улица. Не може да се качиш на тротоара, да паркираш и да пречиш на пешеходците – било то майки с детските колички, инвалиди или бързащи за някъде хора. Имаме крещяща нужда от въвеждане на ред. И не само в пътното движение. В много области – например не може да се допуска някакви хора с едни камиони нощно време да изсипват отпадъци по терени в София и да създават незаконни сметища. Това са наглед дребни проблеми, лесно решими, но жестоко ме дразнят, защото нищо реално не се прави, за да се отстранят.
- Наистина ли карате тротинетка? Твърде модерно превозно средство за консервативните ви последователи, не ли това “жълтопаветен” аксесоар?
- Притежавам тротинетка и си я карам. Удобна е. Да, модерно превозно средство е. Особено за централната градска част е много подходяща за придвижване. Никой няма патент над електрическия скутер, нито консервативни, нито „жълтопаветни“.
- Преди седмици лансирахте идеята за регистър на педофилите и сексуалните престъпници. Докъде стигна тя? Не е ли прекалено популистка и не крие ли рискове от улично правосъдие?
- Работи се. Виждам, че имаме сериозна обществена подкрепа. Такъв регистър трябва да има, в момента се обработват различните правни механизми и пишем предложение. Идеята е заимствана от практиката на европейски държави. Ние дължим сигурност на децата. Регистърът ще помогне да се борим с педофилията, със сексуалните посегателства над деца. Такъв трябва да има. Не искаме децата ни в училище, в спортната зала например да са в досег с педофили. Нали така?
- Вие самият не сте роден в столицата. Смятате ли, че това е важно условие, когато искаш да си част от управлението на града?
- Сраснал съм се със София. Работил съм и решавал доста проблеми на града. Иначе се шегуват с мен, че съм представител на пернишкото лоби в София. Друг в въпросът, че е добре кметът на Столична община да е софиянец. Чисто психологически подходът му към града ще е друг.
- Името Ви също е често обект на обсъждане и дори открити нападки, понякога се стига и до солени шеги с него. Каква е всъщност историята на името Ви, защо се казвате Карлос Контрера?
- Баща ми е кубинец. Оттам и името. Всъщност фамилията му е френска. Казва се Арналдо Контрера Д‘Ескубет. Дядо ми по бащина линия се казва Марио и е от Хавана. Баба ми е от град Синфуегос, който е бил населен с  френски колонисти преди. Шеги с името ми винаги ще има, свикнал съм. Често съм получавал подигравки за името си от хора, които не могат да сглобят елементарно изречение без грешка на книжовен български език. Такъв е животът. Иначе от баща ми е останало само името. И в крайна сметка за едното име човек работи. През 1989г., когато съм бил хлапе на две години, е върнат в Куба и следите му се губят. Нямам спомени за него, имам няколко снимки и разкази на майка ми. Такива са били времената тогава. Не можем да върнем времето назад. Не съм търсил съчувствие и дивиденти от личната си история, няма и да го направя. Ако някой смята за уместно да се шегува с личната ми история и името ми, тези шеги говорят за него, не за мен.
- Смятате ли, че обещанието Ви за пускане на отдавна спрените лифтове на Витоша, е реалистично?
- Всичко е реалистично, стига да има политическа воля. Да, лифтовете трябва да се модернизират. Работа на политиците, т.е. и моя, е да решим как. Аз мисля, че ако има воля, ще намерим и път. Ясна е заявката на собственика „Витоша ски“, че е готов да инвестира в модернизация, значи проблемът е в нерешителните политически фактори. Моето убеждение е, че Столична община и софиянци трябва да вземат бързо и окончателно решение. Да, ние от ВМРО казваме, че трябва да се даде зелена светлина на „Витоша ски“ да модернизира всички въжени линии със собтвени средства.
- Кое е най-абсурдното предизборно обещание за столицата, което чухте в кампанията досега?
- Абсурдите са много. Чувам много лозунги и малко конкретика. Най-абсурдното е, че някой си щял да освобождава столичани. От какво точно ще ни освобождава тази госпожа? Друг абсурд е манията по велоалеите. Всички говорят за велоалеи. Ние тези, читавите и удобните не поддържаме, а нови ще правим? Пълни глупости. Тази велоалея по улица Г.С.Раковски трябва да се махне, защото е вредна.
- Ако можехте за ден да сте кмет на столицата, кое щеше да е първото решение, което бихте взели? С други думи – кой е най-спешният за решаване проблем на столицата ни?
- За един ден никой нищо не може да свърши, въпросът е леко спекулативен. Иначе най-големият проблем са циганските гета. Те трябва да се съборят незабавно, защото са източник на престъпност, неграмотност и анархия. Оттам лъха тотална липса на справедливост и чувство за безнаказаност. И, ако ме питате къде трябва да отидат обитателите им, отговорът ми е съвсем прост – откъдето са дошли.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай