Кървава битка за София

Фандъкова спира със закон горенето на отпадъци за отопление, Джамбазки бута гетата

Кървава битка за София | StandartNews.com
  • Фандъкова спира със закон горенето на отпадъци за отопление, Джамбазки бута гетата
  • Бонев лови дим с дронове, Игнатов пража децата в гаражи
  • Манолова отпушва трафика

Битката за София ще е кървава. Това е изводът от приключилия тв дебат на основните кандидати за кметския стол в столицата. Словесни шпаги в ефира на бТВ кръстосаха претендентите на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, подкрепената от БСП Мая Манолова, кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки, протежето на умните и красивите Борислав Игнатов и човекът на "Спаси София" Борис Бонев.

5 основни неща показа дебатът:
1. Фандъкова има отговор с цифри, факти и свършена работа по всеки от болните въпроси на София - презастрояване, мръсен въздух, трафик, липса на детски градини и училища. Но няма политическата обиграност и смелост, за да надприказва популистки опонентите си.
2. Манолова е прекрасен политически оратор, но пък и липсва информация от кухнята на общината, за да защити добре идеите от програмата си.
3. Младото лъвче Бонев - точно обратното. Като участник в куп комисии и съвети към общината, ползва умело общински данни, за да гради тези срещу Фандъкова. И да си приписва заслуги за решаването на проблеми.
4. Игнатов няма представа кои квартали са в София и кои рейсове по къде се движат.
5. Джамбазки познава отлично проблемите на града и стряска опонентите си с рязък език и непопулярни мерки.

Горенето на гуми - престъпление, дронове ловят пушек

Инкриминиране на горенето на гуми, пластмаса и ред други отпадъци за отопление в крайните квартали на София предлага Йорданка Фандъкова за решаване на проблема с мръсния въздух. Темата очаквано бе сред най-инфарктните по време на дебата. Кандидатите за кмет се съгласиха, че горенето на твърди отпадъци е една от основните причини за замърсяването, но лансираха различни идеи за решаването на проблема. Най-екстравагантно бе предложението на Бонев - общината да закупи дронове, които да летят над комините и да анализират пушека. Ако засекат вредни вещества, машините пращат сигнал на полицията (най-добре смс на МВР-шефа) и униформените влизат в къщите и залазят нарушителите. Младокът обяви, че така прави Полша и размаха снимка на полицейския дрон, но не каза колко ще струва това на софиянци.
Премахване на незаконните цигански гета е решението на Ангел Джамбазки. Той поименно изброи кварталите, които генерират замърсяване от горене на отпадъци за отопление и гарантира, че има силата да реши генерално проблема с гетата. Как наричате тези хора, с театрално възмущение попита глашатаят на градската десница Борислав Игнатов? Цигански квартали, отговори Джамбазки и отправи контра въпрос: Имате проблем с думата ли?
"Чистотата на въздуха е най-важната тема. Всички кандидати за кмет припознаха мерките, по които ние вече работим. До края на годината ще е готова общинската система за мониторинг на въздуха с 22 сензорни станции и мобилно приложение, което ще информира софиянци в реално време за чистотата на въздуха", каза Фандъкова. И допълни: " Другата мярка е по-добър, бърз и удобен градски транспорт. Подменяме уредите на 1/3 от домакинствата, които се отопляват на твърдо битово гориво. Подменихте само 30 печки, сряза я обаче Манолова.

Гаражи за хлапета

Липсата на детски градини за децата на софиянци логично бе втората инфарктна тема между кандидатите. Построили сме 100 детски градини, в момента правим нови 10, подготвят се още 6, каза Фандъкова. И подчерта, че наравно с градините в момента се работи за нови ясли, липсата на които е още по-голям проблем за столичани, както и за нови училища.
Не достигат места за 7 000 деца. Затова в програмата сме заложили строеж на 35 нови градини, това ще реши проблема, каза Манолова. Но логичните решения бледнеят пред гениалната мисъл на умния и красив архитект Игнатов, за когото решението е общината да задължи във всяка новострояща се кооперация приземният етаж да е детска градина. Нещо като гаражи за хлапета. Къде ще е кухнята, как ще се спазват условия за хигиена, ще има ли двор, за да излизат децата на чист въздух и други прозаични неща в забавачките са теми далечни от полета на фантазията на градската десница. В дебата стана ясно, че тя не е по събирането, а по харченето на пари: ако вземе общината Игнатов щял да дават ваучери за частна забавачка на хлапетата без място в държавна. Само дето частна забавачка в София почва от 600 лв. и свършва на 8 000 евро годишно.

Презастрояването - от къде пари за отчуждаване на имоти

Масово изкупуване на частни земи за улици, тротоари, градини, булеварди и т.н. обещаха Бонев и Игнатов. Но нито един от двамата не каза от къде общината ще намери пари за това. Всеки от вас казва, че няма да вдига данъците, припомни и Джамбазки. Но настоятелният му въпрос от къде ще дойдат парите за изкупуване по пазарни цени на имотите не намери отговор. Само за Младост са нужни 60 милиона лева, каза кандидатът на ВМРО. Не е вярно, аз съм архитект, упорстваше Игнатов. Но така и не каза как ще намери средствата. Като спра корупцията, обяви в стил Радан Кънев кандидатът на умните и красивите, но макар и призован от Джамбазки не успя да посочи нито един пример за злоупотреби.

Градски рингове прави Манолова, за Игнатов вносителите на горива стоят зад трафика

Градски рингове срещу задръстванията обеща Манолова. "Факт е, че гражданите в Сoфия се прибират от работа и са в задръстване. Паразитните преминавания през центъра образуват изключително изнервя трафика", каза тя и заяви, че решението е в няколко посоки - градски рингове, довършено Околовръстно и ремонт на "Тодор Каблешков".
"София се развива динамично. Продължаваме строителството на метрото заедно с довеждащия транспорт - това е изключително важна задача. Разбира се, довършването на Околовръстния път, 80% от него завършихме. Вътрешните рингове - освен "Тодор Каблешков" - "Филип Кутев", пробивите на "Пенчо Славейков" и "Данаил Николаев" и връзките със северните територии, по които вече работим", контрира я Йорданка Фандъкова.
Игнатов обаче видя тъмна сила и в трафика. Виновни за него са вносителите на горива - те имали изгода от задръстванията каза кандидатът на градската десница и поиска "зелени коридори". Обеща да направи и център за управлението на трафика. Наложи се Фандъкова да му припомни, че такъв център отдавна има и да го покани да види на място как работи той. Ще вляза вътре само като кмет, наду се мераклията за власт.

Бонев си приписва заслуги на общината

Куп заслуги си приписа кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев. Когато нещо е добро, то е по ваш сигнал, когато не ви харесва - общината е виновна, контрира го Джамбазки, след като Бонев обяви, че е издействал бус лентите в София и даже лично е написал законовия текст за тях. Заяви също, че всички санкции за ремонти в София били след сигнали на "Спаси София". Той работел за града от 10 години. Но нещо в сметките не се връзва, защото е на 31, има зад гърба си 2 магистратури в Сорбоната, които или е взел гундеркински преди 21 или е замервал фугите по столичните ремонти, наблюдавайки ги с бинокъл от Париж.

Темата за расизма бе старателно отбягвана

Няколко пъти Ангел Джамбазки се опита да зададе въпрос на Борислав Игнатов за циничното изказване срещу евреите на зеления Тома Белев, който е в листата на Демократична България за общински съветник. Но всеки път Игнатов бягаше. Накрая го спаси Антон Хекимян, който обяви, че въпросът не е сред темите на дебата. Защо? Затова това са умните и красивите ли, опонира му Джамбазки.

Новите коалиции

Дискусията в бТВ бе показателна са коалициите, които могат да се оформят за балотажа в София, който според социолозите е неизбежен. Раздорът между градската десница в лицето на Игнатов и Бонев бе видим. Острието на "Спаси София" Бонев бе по-агресивен към "брата си по убеждения" Игнатов, отколкото към опонента си Фандъкова. Самият Игнатов пък даде всичко от себе си, за да покаже, че лявата Манолова му е по-мила от иначе идейно близкия ГЕРБ, бивш коалиционен партньор. Всичко това прави битката за София не само една от най-интересните, но и една от най-непредвидимите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай