Жозе Салойо: Дигитализацията е важна, но много държим на емпатията

БНП Париба Лични Финанси ще продължи да бъде първият избор на българите за потребителско кредитиране

Жозе Салойо: Дигитализацията е важна, но много държим на емпатията | StandartNews.com
  • Позволяваме на коректните си клиенти да    отложат една вноска годишно без такси
  • Помагаме на хората да управляват разумно личните си бюджети
  • 2021-а бе една от най-интересните години в моята кариера
  •  Пандемията научи българите, че трябва да имат спестени пари, буфер за трудни времена
  • В ДНК на нашата компания е да бъдем сред двигателите на иновациите във финансовия сектор
  • И в бъдеще ще запазим дълбоко персонализирания си подход
  • Колегите ни са много активни и в опазването на природата,  засаждат дървета и "осиновяват" пчелни кошери
  • БНП Париба Лични Финанси ще продължи да бъде първият избор на българите за потребителско кредитиране

Жозе Салойо е управител на БНП Париба Пърсънъл Файненс, С.А., клон България. Той има близо 20-годишен опит в областта на потребителското кредитиране, като цялата му кариера е свързана с водещата компания за потребителско кредитиране в Европа BNP Paribas Personal Finance, част от BNP Paribas Group.Преди да заеме позицията си в България, в продължение на 4 години г-н Салойо e главен оперативен директор на BNP Paribas Personal Finance за Централна и Източна Европа. На тази позиция той отговаря за Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Австрия. Сред отговорностите му са оптимизация на оперативните процеси при отпускането на потребителски кредити, следпродажбеното обслужване, събиране, управление на изнесени услуги и други. Той координира ключови проекти за развитието на компанията в страните от региона в областта на информационните технологии, обслужването на клиенти и т.н.

В периода 2010 г. - 2014 г. Жозе Салойо е регионален директор по управление на риска за Полша, Украйна, Китай, Турция, Сърбия, Мароко, Тунис и Алжир. На тази позиция той отговаря за политиките по отношение на риска при потребителското кредитиране, разработване на модели за развитието на пазарите и за провизирането на активи. Преди да заеме регионалната позиция, Жозе Салойо в продължение на три години отговаря за управлението на риска в Румъния.Управителят на БНП Париба Лични Финанси, България е завършил престижния парижки университет "Пиер и Мари Кюри" и е инженер със специалност "Информационни системи". Жозе Салойо владее френски, португалски и английски.

  • Подкрепяме клиентите си и в добро, и в лошо, казва Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Салойо, каква беше 2021 г. за сектора на потребителското кредитиране и за БНП Париба Лични Финанси в България?

- Мога да кажа, че 2021 г. беше една от най-интересните години в моята кариера. Най-важното за сектора е, че той остана стабилен. Изправихме се пред много предизвикателства, но и пред много възможности. Това беше втората година в пандемична обстановка и според мен всички участници на пазара - банки и клиенти, се адаптираха към новата реалност. От една страна финансовите институции предложиха множество дигитални услуги, а от друга - хората свикнаха с тях и оцениха бързо удобството им.Като цяло пазарът следваше икономическите трендове. Когато нямаше затваряния и бизнесът работеше нормално, наблюдавахме ръст на потреблението и съответно по-високо търсене на финансиране. От друга страна - когато икономическата активност беше ограничена, хората бяха по-внимателни по отношение на личните си финанси и отложиха някои планове. Това доведе до по-слабо кредитиране в периодите на локдаун.Що се отнася до БНП Париба Лични Финанси, 2021-а беше много важна година. Ние успешно реализирахме много проекти, които улесниха бизнес операциите ни в пандемичната обстановка, стартирахме иновативни и удобни услуги за нашите над 1,6 милиона клиенти и допълнително укрепихме отношенията с нашите търговски партньори. Така отбелязахме 20-я ни рожден ден от позицията на лидер в сегмента на потребителско кредитиране и двигател на положителната промяна на пазара.

- Как се адаптирахте към новата реалност?

- Ние в БНП Париба Лични Финанси следвахме две основни посоки при адаптацията ни към Ковид ситуацията. Първата беше техническа. Заради пандемията много бързо прехвърлихме дейностите си в дигитална среда още през пролетта на 2020 г. Екипите ни свършиха страхотна работа в периода на пандемията и предложихме на клиентите ни много удобни дигитални инструменти - възможност за плащане на вноски през уеб сайта ни без такси или регистрация, нашия чатбот за проверка на статус по кредит, приложението "Дигитална Инфокарта", иновацията за отпускане на потребителски кредит директно в дигиталния портфейл на клиента, изцяло дистанционен процес за подписване на договор и за покупка на стоки на изплащане. Всичко това ни позволи да предлагаме продуктите и услугите си по безопасен за клиентите и колегите ни начин.

Дигиталната промяна беше много важна, но за мен от много по-голямо значение беше укрепването на връзките с нашите клиенти. Тук говорим за това да им предоставим отлично клиентско изживяване, да проявим емпатия и лично отношение. Благодарение на нашите иновации, хората могат да ползват продуктите и услугите ни дистанционно по същия лесен и прозрачен начин както в нашите офиси или в магазините на търговските ни партньори. В пандемията, ние сме съветник на хората и им помагаме да управляват разумно личните си бюджети.Също така подкрепихме клиентите с финансови затруднения и им позволихме да отложат плащане на вноски по механизма на БНБ. За нашата банка е много важно да подкрепяме хората и ние сме единствената финансова институция на пазара, която позволява на коректните си клиенти да отложат една вноска годишно без каквито и да е такси. Именно това за нас означава "емпатия" - да сме близо до хората и да ги подкрепяме не само в добри времена, но и когато срещат непредвидени затруднения.

- Как кризата се отрази на общия бизнес с търговските ви партньори?

- По време на кризата ние бяхме близо до партньорите ни и направихме всичко възможно да подкрепим техния бизнес. Например активно популяризирахме възможността за дистанционно пазаруване на равни месечни вноски с кредитната ни карта. Така хиляди хора си купиха нов телевизор, смартфон или лаптоп без да напускат дома си със същото удобство, както и в магазина. Освен това наскоро пуснахме за нашите търговски партньори и иновативно решение за онлайн търговия на изплащане, което позволява процесът да премине изцяло онлайн. Много важно е и това, че кредитните ни консултанти бяха на място в магазините и съдействаха на хората, пазаруващи на вноски.

- Как се промени поведението на вашите клиенти през последната година и те научиха ли някакви уроци за управлението на парите си?

- Пандемията доведе до революционна промяна в начина, по който хората използват финансови услуги и взаимодействат с банките. Българите реагираха много гъвкаво на новата ситуация и бързо се адаптираха към нея. Например, те започнаха все по-често да използват дистанционните ни канали, което се доказва от факта, че в периода май-октомври 2021 г. 50,8% от заявките за потребителски кредити за финансиране на големи проекти бяха подадени онлайн, а други 21,4% - по телефона. В сегмента на покупките на изплащане делът на онлайн заявленията също остава висок. Очакваме, че той ще продължи да расте, движен от иновациите на БНП Париба Лични Финанси, които разработваме в сътрудничество с нашите партньори - стартъпи и финтех компании.

Що се отнася до научените уроци, според мен кризата имаше положително влияние върху финансовата дисциплина на хората. Основното, на което пандемията научи българите, е да имат спестени пари, буфер за трудни времена, който да не харчат. Тези пари трябва да се заделят, в случай че настъпят непредвидени обстоятелства. Ако трябва да направите покупка или да финансирате проект като ремонт на дома, понякога е по-добре да вземете кредит и да не харчите спестяванията си. Това осигурява финансова предвидимост. Хората научиха също, че финансовата дисциплина е много важна и че трябва да планират личния си бюджет и да го управляват разумно. С други думи - ако желаят да бъдат подготвени за кризисни ситуации, трябва да гледат напред с хоризонт от поне шест месеца.

- Какви дигитални услуги стартирахте по време на пандемията?

- В ДНК на нашата компания е да бъдем сред двигателите на иновациите във финансовия сектор и ние постоянно разработваме нови продукти и услуги. Още отпреди пандемията имахме много идеи и проекти и Ковид само ускори тяхната реализация. Например, през първата половина на 2021 година пуснахме първата услуга за кредит в дигитален портфейл съвместно с Phyre. Така даваме възможност на клиентите ни да получат достъп до финансиране директно в дигиталния си портфейл. До сега те имаха на разположение само собствени средства. С новата услуга ще имат достъп също и до заемен ресурс и ще могат да покриват спешни плащания само с няколко клика върху екрана на смартфона си.

Последната ни иновация е създадена с фокус върху потребителите на мобилни устройства. Това е онлайн решение, което комбинира кредитен симулатор и лесен достъп до дигиталните ни услуги. То може да бъде използвано като приложение или директно в интернет браузър. Приложението е с интегрирани възможности за чат и с намален брой полета за попълване.Дигиталните решения са високо ценени иновации и все повече хора се възползват от тях. Например нашият чатбот се използва от близо 20 000 клиенти всеки месец. Най-често те проверяват размера на вноските и оставащата сума по кредите си. Приложението "Дигитална Инфокарта" се използва от над 60 000 наши клиенти, а други 12 000 всеки месец плащат вноските си през интернет страницата ни.

- Ще продължи ли дигитализацията на финансовия сектор?

- Аз съм сигурен, че през следващите години дигитализацията на сектора ще продължи и ще видим много иновации. Хората ще трябва да могат да получават бързо информация за кредитите си, да плащат вноските си без да посещават банков офис, да получават персонализирани оферти или да заявяват потребителски кредит или покупка на стоки на изплащане 24/7.Ние добре разбираме тези нужди и затова инвестираме много във финтех решения и ги прилагаме във всеки етап от клиентското изживяване с БНП Париба Лични Финанси. Тези решения са базирани на данни, на машинно обучение, на изкуствен интелект и ние ги прилагаме с цел по-добре да идентифицираме нуждите на нашите клиенти. Това е заложено в нашето ДНК и ние го използваме при инструменти за управление на риска или на отношенията с клиентите. Тези решения ни позволяват да персонализираме нашите оферти и да адресираме правилния продукт с подходящите условия към точния клиент. И всичко това идва с подкрепата от страна на колегите ни. Ние сме амбицирани да бъдем един от основните двигатели на дигитализацията на сектора и работим по много вълнуващи нови проекти. Някои от тях вече са реалност.

- Реализирахте ли някакви социално отговорни инициативи през последната година или ги отложихте заради пандемията?

- Като част от най-голямата финансова група в еврозоната - BNP Paribas, която е известна с политиката си да подкрепя устойчивото развитие, пандемията не промени плановете ни за реализация на социално отговорни инициативи през 2021 г. Следвайки политиката на групата, ние разработихме и приехме "Манифест за устойчиво развитие" с цел да популяризираме отговорното потребление сред нашите клиенти и устойчивия начин за правене на бизнес сред партньорите ни.Основните ни ангажименти са да бъдем за пример като компания и като работодател, което е в пряка връзка с мисията на банката да е отговорен кредитор и партньор; да адаптираме бизнеса си така, че да стимулира отговорното и устойчиво потребление и да споделяме труда и експертизата си извън пряката ни професионална дейност в полза на обществото.Като част от тази политика БНП Париба Лични Финанси е и съветник на хората и подкрепя екологични и образователни инициативи. В областта на финансовата грамотност през последните години ние участваме активно като партньор на програмата "Практични финанси" на Junior Achievement. Нейната цел е да изгради финансова грамотност сред 15-18 годишните ученици, които са утрешните клиенти на банковата система.Развиваме и устойчивите практики в бизнеса с нашите партньори, като една от стъпките ни в тази посока беше специалният дискусионен панел с партньори по теми от кръговата икономика, който проведохме в рамките на конференцията по повод 20-годишнината на банката.Колегите ни са много активни и в опазването на природата. Например, те засаждат дървета и "осиновяват" пчелни кошери. Друга важна инициатива е да използваме все по-малко хартия и пластмаса за еднократна употреба, да бъдем енергийно ефективни и т.н. Както виждате, за нас да бъдем отговорни е не само да говорим за устойчивост, но да я прилагаме на практика.

- Кои ще са основните приоритети на БНП Париба Лични Финанси през следващата година?

- Нашите приоритети остават непроменени - да бъдем отговорен и доверен партньор на клиентите и на българския ритейл сектор. Ще продължим да подкрепяме плановете на хората по прозрачен начин и ще запазим дълбоко персонализирания си подход, базиран на разбиране на техните нужди и лична ситуация. За да постигнем това, ще продължим да подобряваме и развиваме продуктите, услугите и офертите. Вярвам, че технологиите ще ни помогнат в това изключително приключение. Ние сме много развълнувани какво ще ни предложи бъдещето и аз съм уверен, че през следващите години БНП Париба Лични Финанси ще продължи да бъде първият избор на българите относно потребителско кредитиране и един от лидерите на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай