Заведенията обидени на Асен Василев. В какво го обвиниха

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се възмутиха от изказване на вицепремиера

Заведенията обидени на Асен Василев. В какво го обвиниха | StandartNews.com

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се възмутиха от изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, с което по думите им директно атакува техния бранш. Това се казва в позиция на организациите, изпратена до медиите.

Асен Василев заяви вчера, че е против диференцираната ставка на ДДС, защото „видяхме с ресторантьорите, че това не стига до крайния потребител.“

Заради тези негови думи собствениците на заведения го обвиниха, че се държи неадекватно към бизнеса.

„Още когато беше въведена тази антикризисна мярка, беше обявено, че тя е за спасяване на бизнеса и ние честно и отговорно заявихме, че от нея не може да се очаква намаляване на цените. Нашият бранш беше затворен за около година, та можеше и нулеви цени да обявим, защото през това време нямаше заведения, в които да се влезе. Оборот също нямаше… В резултат, на което огромна част от нашите колеги фалираха“, се посочва в позицията, изпратена до медиите.

По думите на собствениците на заведения антикризисното намаляване на ДДС е спасило останалите, които са успели да запазят препитанието си и голяма част от служителите.

„Г-н Василев, ако разбирахте поне малко от бизнес, щяхте да сте наясно, че след като 2 години си бил ограничаван, няма как с магическа пръчка да се възстановиш в момента, в който са ти позволили да работиш нормално. Правителството си е раздало опорни точки колко много помагало на бизнеса и ги развява по телевизора. Не! Ние сме част от българския бизнес и ви казваме, че само ни мачкате и от вас няма никаква подкрепа“, се казва в позицията.

Те подчертават, че намаляването на ДДС за заведенията не е намалило цените за крайния потребител, но е задържало нивата им, докато сега "причините за покачването на цените са съвсем други и са основателни".

По думите им цената на тока, която в момента бизнесът плаща, и 0% ДДС не може да я компенсира.

Собствениците на заведения посочват, че в разгара на летния сезон се спира мярката 60/40: „Имахме известни съмнения дали го правите от незнание и неопитност, но вече сме убедени – целите се в закриването на цели сектори от българската икономика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай