Защо не се разбраха работодателите и енергийния министър за компенсациите

Призоваваме всеки български предприемач на протеста на 18 май, казва председателят на БСК Добри Митрев

Защо не се разбраха работодателите и енергийния министър за компенсациите | StandartNews.com

Вчера имаше среща на енергийния министър Александър Николов с бизнеса, за да обсъдят компенсациите, които държавата предлага заради скъпите газ и ток. Разбраха ли се управляващите и работодателите и ще има ли протест на 18 май, коментира пред "Стандарт" Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара и ротационен председател на АОРБ

* На срещата с премиера не видяхме никаква подкрепа за бизнеса

* Високият "под" от 258 лв. за компенсации е неприемлив

*  Призоваваме всеки български предприемач на протеста на 18 май, казва Добри Митрев

- Господин Митрев, в четвъртък имахте среща с министъра на енергетиката Александър Николов, за да обсъдите компенсациите за бизнеса заради скъпите газ и ток. Какво е предложението на властта, удовлетворява ли то бизнеса и ще отмените ли протеста за 18 май?

- В срещата участваха и петте работодателски организации - в АОБР /Асоциация на организациите на българските работодатели/ сме четири, плюс ССИ /Съюз за стопанска инициатива/, бяха и двете синдикални организации КНСБ и "Подкрепа". Министър Николов ни заяви, че за скъпата електрическа енергия не могат да се дадат компенсации така, както ние ги искаме.   

Предложи един изключително висок "под" от 258 лева - т.е. под тази цена на тока да няма подпомагане. То ще бъде над 258 лв. в размер на 80% от средномесечната цена, която е на борсата "Ден напред". Т. е. ако средномесечната цена е например 500 лева, от тях вадим 258 лв., които ние си ги плащаме и от разликата получаваме от държавата 80% компенсация. Останалите 20 отново ги плаща бизнесът.

Това за нас е абсолютно неприемливо. Означава, че ако за месец май досега средната цена е 420 лева, индустрията ще плаща 300 лева за един мегават. Това е непоносимо високо. Казахме, че ако не приемат нашите искания така, както сме ги формулирали, на 18 май ще има протест.

- А таван за компенсациите има ли?

- За таван днес не сме говорили. Не стигнахме до там.

- Т.е. за компенсации за тока не сте се разбрали. А за газа?

- По отношение на природния газ не ни казаха нищо по-различно от това, което премиерът Петков обяви от летището.

- Той каза, че през юни ще пристигнат два танкера с природен газ от САЩ, който ще е по-евтин от синьото гориво на "Газпром".

- Не казаха каква е цената, освен че е по-ниска от тази на "Газпром". Но това е само цената на самия втечнен газ. Пренос, достъп и т.н. не включва тази цена. 

- Всъщност тази по-ниска цена само до пристанището в САЩ ли е?

- До терминала на остров Ревитуса в Гърция. Но не съм сигурен, че е така. Това е покупната цена. Може и да не включва разходите за транспорт на танкерите. И това не знаем. 

- А кога ще стане ясно?

- Не мога да кажа. 

- В петък нали се очаква КЕВР да обяви цената на газа за май?

- Би трябвало в петък да видим цената на КЕВР. Но никой не я сподели с нас. 

- А за компенсации за газа изобщо ли не стана дума?

- Намекнаха, че ще търсят варианти, но пак от средствата за енергетиката, да има компенсации, ако цената е по-висока от тази на "Газпром". А тя явно ще бъде по-висока. 

- За другите ви искания стана ли въпрос на срещата с министъра на енергетиката?

- Те касаят горивата и не са в неговия ресор. 

- А имахте ли разговори с финансовия министър Асен Василев?

- Не сме говорили с Асен Василев, нито с когото и да е било. 

- Освен онази злополучна среща на премиера с превозвачите, на която той им показа вратата?

- Ние не сме били на тази среща. Бяхме на следващата веднага след това. Нямаше никаква подкрепа. 

- Значи датата 18 май остава твърдо за общонационалния икономически протест на бизнеса?

- Да. 

- Имаше призив от министъра на образованието академик Николай Денков протестът да не пречи на матурата, която се провежда в същия ден - да могат учениците да стигнат до училищата. Ще се съобразите ли с него? 

- Нашият протест е от 12 до 17 часа пред Министерски съвет. По никакъв начин не пречим на дечицата да отидат до училищата. На нас ни трябват точно образовани и възпитани български граждани. Акад. Денков има предвид друг протест, който е на столичния градски транспорт, но той е нещо различно от това, което ще правим ние, работодателите.

- При тази нечуваемост на бизнеса с властта как мислите, че ще се развият нещата след протеста на 18 май? Ще обърнат ли управляващите внимание на исканията на бизнеса и ако отново не - какви действия ще предприемете?

- Ще обмислим следващите си действия. На този етап не бих искал да коментирам.

- Колко човека очаквате да се съберат на протеста и ще дойдат ли членове на работодателските организации от страната?

- Ние призоваваме всеки български предприемач, всички небитови потребители на електрическа енергия, да се присъединят към нашия протест. Все още правим организацията за броя присъстващи. Заявили сме в уведомлението към Столична община около 15 000 души засега. Автобусите, които ще докарат хората, би трябвало да спрат около храм-паметника "Александър Невски", на площад "Батенберг" и на други места, към които ги насочи полицията, заедно със Столична община. За да се проведе един цивилизован мирен протест.

 - Превозвачите част ли са от работодателските организации?

- Разбира се, че са част от тях. Ние очакваме те също да се присъединят, защото нашите проблеми са и техни.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай