Защо Еърбъс праща в пенсия А380

Два пъти по-големият от син кит супер джъмбо е скъпо удоволствие

Защо Еърбъс праща  в пенсия А380 | StandartNews.com

Boeing излезе напред със 787 Dreamliner и изпревари по поръчки европейския производител

 

На 14 февруари 2019 г. компанията „Еърбъс“ обяви, че спира производството на своя супер-джъмбо А380. Огромният пътнически самолет ще остане в миналото, а причината е, че няма продажби. До 2021 година ще бъдат произведени още 17 самолета, а „Еърбъс“ и профсъюзите вече търсят начин да намалят щетите за работниците.

-----------------

 

Април, 2008 г. Първият полет на най-големият пътнически самолет в света - Аіrbuѕ А380. „Това е нещо чудовищно!“, възкликва водещият от ВВС Далас Кемпбъл. Супер джъмбо е висок 24 м, широк 80 м и е дълъг 72.7 м - два пъти колкото възрастен син кит.

За пътниците това е истински лукс в небето - две палуби, 4 двигателя и комфорт за всичките 544 души на борда. Те пътуват в четири отделни класи и могат да носят общо до 3000 куфара.

Визията на Airbus е да бори задръстванията по летищата с огромни самолети. Разработването на А380 струва 25 млрд. долара, а първият самолет е произведен през декември 2002 г. Създаден е да конкурира американския „Боинг“ 747. Аіrbuѕ зaлага нa тoвa, чe в cлeдвaщитe гoдини aвиoĸoмпaниитe щe ce нyждaят oт мнoгo гoлeми caмoлeти и очаква поръчките да са за 1200 бройки.

Официалното представяне на Airbus А380 е на 18 януари 2005 г. в хангар на линията за финално сглобяване Жан-Люк Лагардер, която компанията притежава в Тулуза. Съпроводено е със зрелищно светлинно шоу. Тогава британският премиер Тони Блеър нарича A380 "символ на икономическа сила", тъй като самолетът се сглобява във фабрики във Великобритания, Франция, Германия и Италия. Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро пък го описа като "реализацията на една мечта".

Първоначално авиокомпаниите се втурват да правят поръчки, очаквайки да намалят оперативните си разходи и да увеличат печалбите си. Супер джъмбо обаче се оказва неефективен.

Производителите бързо разбрират, че огромната инвестиция няма да има възвращаемост. На пазара се търсят по-малки самолети с по-нисък разход на гориво.

Дoceгa oт мoдeлa ca продадени oбщo 234 бpoйĸи, ĸoeтo e пoд eднa чeтвъpт oт пpoгнoзиpaнитe 1200.

"Трябваше да приемем истината още преди 10 години. Спирането на производството не е никак лесно решение, всъщност е много болезнено да сложиш край на нещо, в което са вложени толкова много време, усилия, пари и надежди", казва Том Ендърс, изпълнителен директор на „Еърбъс“, цитиpaн oт СNN Вuѕіnеѕѕ.

До тежкото решение се стига, cлeд ĸaтo дyбaйcĸитe Еmіrаtеѕ ce oтĸaзaxa oт cвoя гoлямa пopъчĸa. Koмпaниятa бeшe пocлeдният ĸлиeнт зa caмoлeтитe. През 2016 г. Emirates, които изключително много залагат на лукса, стана първата, която заложи изцяло с Boeing 777 и Airbus А380.

Преди време националният превозвач на Обединените арабски емирства oбяви, чe щe ĸyпи 39 бpoя oт А380, а цената е по 446 млн. долара. B ĸpaйнa cмeтĸa обаче Еmіrаtеѕ пpeдoгoвopи пopъчĸaтa cи зa caмo 14 А380, 30 А350 и 40 А330nеo.

От Emirates твърдят, че 544-местният модел печели пари, когато е изцяло запълнен, но изгаря финансите на авиокомпанията с всяко непродадено място заради горивото, необходимо за поддържане на огромната двуетажна конструкция. "Това е самолет, който плаши финансовите директори на авиокомпаниите - рискът да не се продадат толкова много места е твърде висок ", казват източници от компанията, пише "Дневник".

В същото време въздушният трафик нараства с рекордни темпове. Това увеличава търсенето на самолети с два двигателя, които са удобни и летят директно до всяко едно летище. От друга страна А380 каца само на определени големи международни хъбове, което често налага и трансферни полети, увеличаващи времето на пътуване.

Заради намаляващото търсене на модела, маркетингът на компанията залага на нетрадиционни похвати – от душове на борда до "зелени" послания. Това обаче също не дава резултат.

През 2018 г. Airbus отстъпи челното място по брой поръчки, което заемаше в продължение на пет години, на американския си конкурент Boeing. Делът на компанията на самолетния пазар, достигащ 150 милиарда долара, се сви до най-ниската си стойност от шест години. Европейската компания е получила нови поръчки за 747 самолета, което е с 33% по-малко спрямо 2017 г. Boeing печели надпреварата за първи път от 2012 година с 893 поръчки.

Американската компания излиза напред с най-новия си самолет - 787 Dreamliner.

Той е проектиран да заобикаля центровете, обслужвани от A380 и да предлага отворени маршрути между вторични градове: стратегия, известна като "точка до точка". Полетите до не чак толкова големите градове се увеличават почти два пъти по-бързо, отколкото тези до мегаполисите, според доклад на ОИСР. Това е предимство за моделите на Boeing 787 и 777, както и за A350 на Airbus, чиито продажби изпреварват тези на А380 почти три пъти.

Четири любопитни факта за най-големия самолет в света

1. 4 държави правят частите

Жимон е село в Югоизточна Франция с малко над 2000 души население, в което почти нищо не се случва. Но на всеки две седмици всичко се променя, показва епизод от поредицата на ВВС „Градът в небето“, цитиран от profit.bg.

Рано сутринта от мъглата изниква колона от камиони, натоварени с огромни части, които минават трудно по тесните улички. Това са части за А380, които се сглобяват в завода на Airbus в Тулуза, на 40 км от Жимон. Крилата се произвеждат в Брутон, Северен Уелс, тялото на самолета – в Хамбург, Германия, а опашката - в Кадис, Южна Испания. Всички части пътуват хиляди километри до селището в Тулуза, защото нито една държава не би могла да се справи сама с производствените разходи (около 16 млрд. долара). В проекта са инвестирали Великобритания, Франция, Германия и Испания. Всяка държава произвежда една от частите, които се сглобяват в Тулуза.

2. Двама служители завъртат винтовете

Логично е да си помислите, че в сглобяването на най-големия пътнически самолет в света са включени най-съвременната техника и роботи от последно поколение. В действителност обаче процесът се състои в завинтване на винтове – нещо, което всеки може да направи у дома.

Тази работа вършели двама служители – единият поставял винтовете в съответните дупки от вътрешната страна на тялото на самолета, а другият ги нагласявал с чук. “Използваме винтове, защото са най-добрата технология, която имаме“, разказва пред ВВС главният инженер по сглобяването Жан-Франсоа Пол. Но макар завинтването да е проста задача, това не означава, че не е от жизнена важност. Ако някой винт бъде поставен на грешно място, самолетът може да се разпадне във въздуха.

3. Твърде къси кабели

Тъй като било твърде скъпо да се произведат много физически прототипи на А380, Airbus решила да направи виртуални прототипи на ключовите части. Това обаче имало своите негативни последици.

Когато започнали да произвеждат първия самолет, инженерите си дали сметка, че кабелите, които предвидили да използват, били твърде къси. Всеки самолет има 10 000 кабела и 40 300 съединители. Нещо подобно се случило и с крилата, което довело до забяване на проекта с 10 г. и до многократно увеличаване на разходите.

4. Твърде голям

А380 е твърде голям. Така смятат много от летищата в света. Само 20 аеропорта имат достатъчно дълги писти за приземяване, които да позволяват свързването на зоните на хангарите и терминала с пистата за кацане и да разполагат с повече от 7000 кв. м за паркирането на А380. Такава писта притежава например международното летище в Мексико Сити. В САЩ А380 се сблъска с най-много препятствия. Федералната авиационна служба разреши само по принцип кацанията и излитанията на този модел на писти с широчина 60 м. Голяма част от пистите на американските летища са с дължина от едва 45 м, които са годни да приемат Boeing 747.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай