Запорират заплатата, ако не платим на НАП до 14 дни

Запорират заплатата, ако не платим на НАП до 14 дни | StandartNews.com

София. Над 15 хиляди човека не са платили декларираните от тях данъци за довнасяне по годишните декларации за облагане на доходите си. Те са получили обаждане от НАП в последните 30 дни и при невнасяне на данъка в 14 дневен срок след позвъняването може да доведе до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Един от най-често използваните способи за събиране на неплатен данък върху доходите е налагането на запор върху заплатата на длъжника, алармират от НАП.

От НАП уверяват обаче, че ако в двуседмичния срок след позвъняването постъпи плащане или длъжникът даде обезпечение, към запор няма да се пристъпва.

Според изчиссленията задълженията им към бюджета са общо 5,5 млн. лв. Общо подадените декларации за облагане на доходите през тазгодишната данъчна кампания надхвърли 550 000 като почти всички с граждани с деклариран данък за плащане са го внесли до края на април, когато изтече крайния срок за това.

Данните сочат, че след телефонен разговор над 70% от длъжниците внасят задълженията си в уговорения срок.

До края на година ще се проведат общо 17 информационни телефонни кампании. Целта им ще бъде да стимулират доброволното изпълнение на просрочени задължения на 64 000 физически и юридически лица от всички териториални дирекции на НАП.

Кампаниите предвиждат осъществяването на личен контакт с длъжниците както на ниво териториални дирекции, така и чрез обаждане от Информационния център на централно управление, обясняват от НАП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай