Запорираха цялото имущество на КТБ

Запорираха цялото имущество на КТБ | StandartNews.com

Делото за несъстоятелност на банката започва на 24 ноември

София. Запор върху цялото имущество на Корпоративна търговска банка и обща възбрана е допуснал Софийски градски съд. Това съобщи пресцентърът на съда, цитиран от "Правен свят". Запорът е по молба на БНБ, която е подадена в съда на 11 ноември. Пак по искане на централната банка са спрени всички съдебни и арбитражни дела срещу имущество на КТБ.

СГС съобщи още, че делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ е насрочено за 24 ноември. За съдебното заседание, което ще се проведе при закрити врата, са призовани Корпоративна банка, БНБ, Софийската градска прокуратура и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Двамата най-големи акционери в КТБ - "Бромак" на Цветан Василев и "Бългериън акуизишън къмпани", притежавана от Генералния държавен резерв на Султаната Оман, не са допуснати до делото.

Законът за банковата несъстоятелност позволява на акционерите, които към датата на отнемане на лиценза са притежавали повече от 5 на сто от капитала на банката, да встъпят в делото за фалит. Още в четвъртък в съда е постъпила молба за това от фирмата на отстранения от длъжност и обвиняем шеф на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев "Бромак", която държи над 57% от акционерното участие на банката. Ден по-късно е внесен документ и от контролираната от Генералния държавен резерв на Султаната Оман "Бългериън акуизишън къмпани", която притежава 30 на сто от капитала на КТБ. За молбата на "Бългериън акуизишън къмпани" в деловодната система на СГС има отбелязване, че е за встъпване на акционер. За тази на "Бромак" няма подобен запис, а само, че има приложения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай