За­на­ят­чии ис­кат от­сроч­ка за па­тен­тния да­нък

Мо­же ли да се от­сро­чи па­тен­тни­ят да­нък, кой­то дъл­жат де­сет­ки хи­ля­ди фри­зьо­ри, коз­ме­ти­ци, ши­ва­чи, дър­во­дел­ци, за­на­ят­чии, ав­то­мон­тьо­ри, так­си­мет­ро­ви шо­фьо­ри и дреб­ни тър­гов­ци с под 50 000 лв. обо­рот?

За­на­ят­чии ис­кат от­сроч­ка за па­тен­тния да­нък | StandartNews.com

Мо­же ли да се от­сро­чи па­тен­тни­ят да­нък, кой­то дъл­жат де­сет­ки хи­ля­ди фри­зьо­ри, коз­ме­ти­ци, ши­ва­чи, дър­во­дел­ци, за­на­ят­чии, ав­то­мон­тьо­ри, так­си­мет­ро­ви шо­фьо­ри и дреб­ни тър­гов­ци с под 50 000 лв. обо­рот? По­доб­ни за­пит­ва­ния ид­ват в ре­дак­ци­я­та на "Стан­дарт". На­ло­гът е към мес­тни­те да­нъ­ци и так­си и ре­ше­ни­е­то тряб­ва да се взе­ме от об­щи­ни­те. През яну­а­ри бе пла­те­на пър­ва­та внос­ка, а вто­ра­та се дъл­жи до края на ап­рил. Ако не се вне­се, те­че на­ка­за­тел­на лих­ва от 10% плюс ос­нов­ния лих­вен про­цент /ОЛП/, оп­ре­де­лян от БНБ, об­яс­ни­ха от Сто­лич­на об­щи­на. Ате­ли­е­та­та и ма­га­зин­че­та­та не бя­ха при­ну­де­ни да зат­во­рят, но са за­дъл­же­ни да не до­пус­кат по­ве­че от един кли­ент. Та­ка нап­ри­мер ако в един фри­зьор­ски са­лон ра­бо­тят два­ма ду­ши, те ре­ду­ват сме­ни­те си и всъщ­ност ка­па­ци­те­тът им е свит на­по­ло­ви­на. Кли­ен­ти­те сил­но на­ма­ля­ха, за­що­то мно­го хо­ра се от­каз­ват от по­доб­ни ус­лу­ги, тъй ка­то не из­ли­зат от къ­щи, ос­та­на­ха без ра­бо­та или са в неп­ла­тен от­пуск и па­зят па­ри­те си са­мо за най-не­от­лож­но­то. "Чу­дим се как ще пла­тим на­е­ми­те и то­ка за по­ме­ще­ни­я­та, ко­и­то дър­жим. Внос­ка­та по па­тен­та е още ед­на те­жест", ко­мен­ти­ра­ха пред "Стан­дарт" пред­ста­ви­те­ли на най-дреб­ния биз­нес.

От об­щи­на Плов­див ре­ши­ха да се спре пла­ща­не­то на па­тен­тен да­нък на всич­ки ЕТ в срок от 3 ме­се­ца до края на май. А ако на­ло­гът ве­че е пла­тен, той ще се счи­та за ме­сец юни,  съ­об­щи зам.-кме­тът Илия Кир­чев. То­ва е ед­на от че­ти­ри­те мер­ки в под­кре­па на биз­не­са. Дру­ги­те са спи­ра­не на съ­би­ра­не­то на тро­то­ар­на так­са до края на го­ди­на­та, раз­сроч­ва­не на кон­це­си­он­ни­те так­си и ос­во­бож­да­ва­не на за­ве­де­ни­я­та от пла­ща­не­то на на­ем за об­щин­ски пар­кин­ги.

Със за­ко­на за из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние се удъл­жи с два ме­се­ца - до 30 юни, сро­кът, в кой­то мес­тни­те да­нъ­ци и так­си за нед­ви­жи­ми имо­ти и ав­то­мо­би­ли ще са с 5% от­стъп­ка, ако се пла­тят в пъ­лен раз­мер. До края на ап­рил оба­че тряб­ва да се пла­ти дъл­жи­ми­ят да­нък общ до­ход. За не­го ня­ма раз­сроч­ва­не и при за­ба­ва съ­що те­че на­ка­за­тел­на­та лих­ва от 10% на го­диш­на ба­за, съ­об­щи­ха от На­ци­о­нал­на­та аген­ция за при­хо­ди­те /НАП/. Съ­що­то ва­жи и за неп­ла­те­ни­те оси­гу­ров­ки за 2019 г.  Въз­мож­нос­тта за пол­зва­не­то на 5% от­стъп­ка за ДОД из­те­че на 31 март.

До­се­га са по­да­де­ни 300 000 дек­ла­ра­ции за до­хо­ди­те на фи­зи­чес­ки­те ли­ца, ка­то 80% от тях са он­лайн, съ­об­щи за "Стан­дарт" гла­сът на НАП Ро­сен Бъч­ва­ров. По ду­ми­те му, има бу­рен ин­те­рес към та­зи ус­лу­га, пър­во - за­що­то спес­тя­ва хо­де­не­то до ги­ше­та­та или по­щи­те за из­пра­ща­не на дек­ла­ра­ци­я­та, и вто­ро - за­що­то по­пъл­не­ни­те от да­нъч­ни­те фор­му­ля­ри улес­ня­ват хо­ра­та. Очак­ва се до 30 ап­рил да бъ­дат по­да­де­ни още око­ло 150 000 да­нъч­ни дек­ла­ра­ции, уточ­ни Ро­сен Бъч­ва­ров. От прихoднoтo вeдoмcтвo нaпoмнят, чe не са­мо пoдaвaнeтo нa дaнъч­нитe и ocи­гу­ритeлни дeклaрaции и дoкумeнти, но и плaщaнeтo към бюджeтa мoгaт дa ce из­вър­швaт чрeз пoртaлa зa eлeктрoн­ни уcлу­ги нa НAП, c пeрcoнaлeн идeнти­фикaциoнeн кoд (ПИК). Та­къв мо­же да се за­я­ви ве­че и по те­ле­фо­на или с имейл до НАП. Пред­ви­де­на е и въз­мож­ност за за­яв­ка през сис­те­ма­та за си­гур­но елек­трон­но връч­ва­не, по­дър­жа­на от Дър­жав­на аген­ция "Елек­трон­но уп­рав­ле­ние".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай