Заложници на КТБ чакат фалита като манна небесна

Заложници на КТБ чакат фалита като манна небесна | StandartNews.com

Заложници на КТБ. Общини, фирми, заводи, болници, училища и хиляди частни вложители се оказаха в тази роля след затварянето на Корпоративна търговска банка на 20 юни. Докато сагата се точи повече от 4 месеца, а политици и банкери търсят решение, хиляди българи са на ръба на оцеляването. Над фирмите е надвиснала опасността от фалит, общините са със замразени проекти, заводите - с орязано производство, а обикновените хора - без пукнат грош и в ужас, че ще загубят и малкото си пари за черни дни. Новината, че банката ще обяви фалит до края на седмицата и заветните защитени депозити ще започнат да се изплащат, дава лъч надежда за простосмъртните "заложници на КТБ". Ето и техните истории, събрани от "Стандарт".

Русенец продаде къща без пари, хилядарките от сделката са замразени

Кърджалийци с 47 бона влог затънаха в кредити, и бизнесът им умира

Карък и половина. В тази роля се оказа младият Кирил* от Русе - заложник на КТБ, без да има и лев в затворената банка. Одисеята му започва на злополучния 20 юни 2014 г. "За един ден останах без жилище и без пари", споделя клетникът. Заплетената му история започва в края на пролетта, когато решава да продаде наследственото си жилище. Парите му трябват спешно, за да осигури по-голям апартамент за семейството си. Кирил наема агенция за недвижими имоти и не след дълго се намира подходящият купувач. Двете страни се споразумяват и уговарят час за изповядване на сделката. Срещата им при нотариуса е на 20 юни, а купувачът представя платежни нареждания от КТБ, където новият собственик има спестявания. Минути по-късно на банката е наложен особен надзор от БНБ, а по сметката на продавача пари така й не постъпват. Кирил се оказва без жилище на документи и без пари насреща

освен малката сума, дадена му като капаро

Пред младия мъж остава единствената възможност да търси изход на заплетената ситуация в съда. Затова той завежда дело, за да бъде развалена сделката. "Цяло лято бях в безизходица", обяснява пишман продавачът. Поради неуредиците жилището пък стои заключено, а "новият" собственик също не може да ползва имота, който е поставен под възбрана. Предстои казусът да влезе в съда.

В капана КТБ попадат и семейство Стоянови от Кърджали. "Вложихме парите си там преди 2 г., защото имахме доверие", коментира 58-годишната Венета. Насочват се към банката след консултация с приятели. Сумата им не е кой знае колко голяма - около 47 000 лв. от продажба на имот в хасковско село. Жената обяснява, че със съпруга й имат щанд на пазара за плодове и зеленчуци, но сигурно ще замразят дейността си. По думите й, вече са взели от приятели близо 4000 лв., с уговорката в най-скоро време да ги върнат, но кога ще бъде това - никой им не казва. "Това неясно положение ни съсипва! Не мога да спя, мъжът ми е диабетик

от притеснение се наложи да увеличи инсулина

няма ли закони в тази държава?!", коси се кърджалийката. "Нито работата върви, нито можем да помогнем на внуците. А те са вече големи, точно сега се нуждаят от финансова подкрепа. Имаме една дъщеря, но е вдовица и с една заплата трудно ще успее да покрие таксите в университета и издръжката на децата. Тази година завърши момичето й, а синът й е втора година медицина", обяснява потърпевшата от драмата с банката. И чака фалита на трезора като манна небесна.
Дните до развръзката с КТБ брои и 55-годишната Петя Иванова от Берковица. Жената е назначена по програма за заетост през 2013-а чрез местна фирма, а парите от Бюрото по труда в града й превеждат по сметка в КТБ. "Помолих ги да ми дадат карта от друга банка, но се оказа невъзможно", споделя Петя. Агенцията по заетостта работи по проекти само с КТБ, е отговорът на чиновниците. "А аз исках да е банка, в която да тегля парите си без такса, а и да си направя справка, ако ми се наложи", разказва още Иванова. Оказва се, че най-близкият клон на банката е в Козлодуй. "Къде е Берковица, къде е Козлодуй!", още се чуди жената, която признава, че нито веднъж не е ходила в клон на злополучната банка. И преди драмата от 20 юни прежалва таксите и си тегли парите от чужди банкомати. Допреди 4 месеца, когато остава на нула. От лятото насам Петя оцелява благодарение на милостта на приятелите си. Взема малки заеми - само за дребните сметки за ток, вода и телевизия. За храна

харчи, колкото да не стои гладна

През месеците, в които трезорът е под особен надзор, обаче се и разболява. Налага се да вземе и заем и за лекарства. Единствената й утеха е, че има добри приятели, които й се притичат на помощ. А голямата надежда, че след фалита най-сетне ще си вземе парите и ще разплати борчовете си. "Започнах да губя вяра, че това ще стане скоро", завърши изповедта си Петя.

* Имената на героите в материала са сменени по тяхна молба

Колеги спасиха стажант репортерка

Стажантка от Разград получи първите си горчиви уроци от това какво значи да си стипендиант на държава като България в дните, когато КТБ хлопна кепенци. Лятото 25-годишната Антония Димитрова започнала работа в разградски вестник по програмата за младежка заетост, с която фирми се насърчават да наемат служители до 29 г. Въодушевена от шанса да се пробва в мечтаната от нея професия, Тони изобщо не се интересувала кой изплаща възнаграждението й и бързала да усвои занаята, да се наложи на новото поприще. На 21 юни, когато била датата за заплата, отишла до най-близкия банкомат, но вместо пари получила вестта: "Услугата е недостъпна, моля проверете в банката". Тогава за първи път Антония погледнала картата си, връчена й от службата по заетост в града, и видяла, че нейният обслужващ трезор е КТБ. "В Разград няма клон на тази банка, не знаех какво да правя. Тъкмо се бях зарадвала на това, че вече съм икономически самостоятелна и - отново без пари! Отидох в редакцията и споделих с колегите си. Още никой не знаеше какво се пече на жълтите павета в София, но аз бях притеснена и още как", спомня си момичето.

Антония имала късмет, защото в редакцията вече я били харесали и решението да остане на постоянна работа там било взето, макар да не знаела още това. Главният редактор на изданието разрешил да й платят от касата на вестника и побързал да я назначи преди края на стажуването. Така Тони пропуснала "късмета" да живее с блокирана сметка.

За разлика от нея, стотици безработни и социално слаби от Разградска област, клиенти чрез държавните си помощи на КТБ, се оказаха без пари за препитание в края на юни, като шокът от преживяното остана изцяло за тяхна сметка.

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай