За първи път в България иновативната услуга "Мобилен застраховател"

За първи път в България иновативната  услуга "Мобилен застраховател" | StandartNews.com

София. Юри Копач е зам.-из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор и Член на Уп­ра­ви­тел­ния съ­вет на ЗАД "ВИК­ТО­РИЯ".

Г-н Ко­пач, уз­рял ли е бъл­га­ри­нът да пла­ни­ра в по­со­ка пок­ри­тие на рис­ка и спо­койс­твие с не­за­дъл­жи­тел­ни зас­тра­хов­ки, ка­то КАС­КО на ав­то­мо­би­ли­те, нап­ри­мер?

За съ­жа­ле­ние по­ра­ди раз­лич­ни при­чи­ни - на­ци­о­нал­ни ха­рак­те­рис­ти­ки, фи­нан­со­ви, ико­но­ми­чес­ки, со­ци­ал­ни и др. как­то и по­ра­ди не­ви­со­ка­та зас­тра­хо­ва­тел­на кул­ту­ра, бъл­гар­ски­ят пот­ре­би­тел по от­но­ше­ние сключ­ва­не­то на зас­тра­хов­ка "КАС­КО" все още е да­леч от сред­но­ев­ро­пей­ски­те кри­те­рии. Спо­ред ед­но из­след­ва­не на "GENERALI" ед­ва 5% от бъл­гар­ски­те соб­стве­ни­ци на ав­то­мо­би­ли имат ав­то­кас­ко. Зад нас е са­мо Сър­бия - 3 %. За срав­не­ние в Ру­мъ­ния и Хър­ва­тия око­ло 20% от соб­стве­ни­ци­те на ав­то­мо­би­ли имат "КАС­КО", в Че­хия - 25%, а в Сло­ве­ния бли­зо 50%. Ето за­що въз­пи­та­ва­не­то на зас­тра­хо­ва­тел­на кул­ту­ра в бъл­гар­ския пот­ре­би­тел е ед­но важ­но за­дъл­же­ние на род­ния зас­тра­хо­ва­тел. Не­о­це­ни­ма по­мощ в та­зи на­со­ка иг­ра­ят раз­лич­ни­те ви­до­ве ме­дии, а на­дя­вам се ще по­лу­чим под­кре­па­та на дър­жав­ни­те ин­сти­ту­ции и род­но­то об­ра­зо­ва­ние.

Г-н Ко­пач, наб­лю­да­ва се спад в зас­тра­хов­ки КАС­КО на ав­то­мо­би­ли­те. Спо­ред вас на как­во се дъл­жи то­зи спад на зас­трaхо­ва­тел­ния па­зар?

По дан­ни на Ко­ми­си­я­та за фи­нан­сов надзор през 2012 г. пре­мий­ни­ят при­ход по об­що зас­тра­хо­ва­не, ре­а­ли­зи­ран от ли­цен­зи­ра­ни­те у нас зас­тра­хо­ва­те­ли въз­ли­за на 1.3 млрд. ле­ва от ко­и­то 416 650 х. лв. са при­хо­ди­те от зас­тра­хов­ка "КАС­КО". Спря­мо 2008 г. - най-доб­ра­та зас­тра­хо­ва­тел­на го­ди­на по по­ка­за­тел пре­ми­ен при­ход през 2012 г. по ав­то­кас­ко са ре­ли­зи­ра­ни в по-мал­ко над 273 млн. ле­ва. Спа­дът е оче­ви­ден, а за на­шия ма­лък и ог­ра­ни­чен па­зар те­зи циф­ри са по­ве­че от сму­ща­ва­щи. При­чи­ни­те за то­зи спад са раз­лич­ни, но най важ­на­та е неп­ре­къс­на­та­та фи­нан­со­во - ико­но­ми­чес­ка и со­ци­ал­на кри­за от ко­я­то ка­то, че ли не мо­жем да се из­мък­нем. На­ма­ля­ха ряз­ко про­даж­би­те на но­ви ав­то­мо­би­ли, мно­го фир­ми фа­ли­ра­ха, а дру­ги из­пад­на­ха в се­ри­оз­ни фи­нан­со­ви зат­руд­не­ния по­ра­ди ко­е­то спря­ха или ог­ра­ни­чи­ха от­де­ля­ни­те от тях сред­ства за ав­то­мо­бил­ни зас­тра­хов­ки. Всич­ко то­ва на­ред с ог­ра­ни­че­ни­ят бюджет на ма­со­вия пот­ре­би­тел се от­ра­зи се­ри­оз­но вър­ху по­ли­ца­та "КАС­КО". Все пак през 2012 г. спря­мо 2011 г. се ре­а­ли­зи­ра ръст, кой­то ма­кар и не го­лям ни пра­ви оп­ти­мис­ти за по­ло­жи­тел­но­то раз­ви­тие на бъл­гар­ския зас­тра­хо­ва­те­лен па­зар и на зас­тра­хов­ка "КАС­КО" в час­тност.

По как­во се раз­ли­ча­ва зас­тра­хов­ка КАС­КО за нов ав­то­мо­бил от та­зи за стар ав­то­мо­бил?

Ос­нов­ни­те раз­ли­ки са в две по­со­ки - при ак­ви­зи­ция и при лик­ви­да­ция.

При ак­ви­зи­ция/сключ­ва­не­то/ на по­ли­ца "КАС­КО" при поч­ти всич­ки зас­тра­хо­ва­те­ли с на­рас­тва­не­то на въз­рас­тта на ав­то­мо­би­ла Та­ри­фа­та рас­те т.е. кол­ко­то по стар е ав­то­мо­би­лът, тол­ко­ва по-ви­со­ко е та­риф­но­то чис­ло, но пък пре­ми­я­та /су­ма­та/ ко­я­то ще пла­ти­те в срав­не­ние с та­зи за нов ав­то­мо­бил е по-нис­ка.

За то­ва пък зап­ла­щай­ки по-ви­со­ка пре­мия за нов ав­то­мо­бил при лик­ви­да­ция на пре­тен­ция в ЗАД "ВИК­ТО­РИЯ", Вие по­лу­ча­ва­те мно­го по­ве­че оп­ции от ко­и­то да из­би­ра­те, а имен­но:

* Въз­ста­но­вя­ва­не на ав­то­мо­би­ла в офи­ци­а­лен сер­виз;

* Въз­ста­но­вя­ва­не на ав­то­мо­би­ла в сер­виз по Ваш из­бор;

* Въз­ста­но­вя­ва­не на ав­то­мо­би­ла в до­ве­рен сер­виз;

* Ек­спер­тна оцен­ка и др.

До­ка­то при по стар ав­то­мо­бил нап­ри­мер над 10г., при лик­ви­да­ция на пре­тен­ция Вие по­лу­ча­ва­те пра­во на из­бор са­мо меж­ду до­ве­рен сер­виз и ек­спер­тна оцен­ка.

Нуж­ни ли са ино­ва­ции в зас­тра­хо­ва­тел­ния бранш и бих­те ли спо­де­ли­ли Ва­шия опит в ЗАД "ВИК­ТО­РИЯ"?

Ино­ва­ци­и­те са не­об­хо­ди­ми във вся­ка сфе­ра, във все­ки бранш. При нас в ЗАД "ВИК­ТО­РИЯ" те да­ват въз­мож­ност да раз­ши­рим спек­тъ­ра и да по­доб­рим ка­чес­тво­то на пред­ла­га­ни­те от нас зас­тра­хо­ва­тел­ни про­дук­ти и ус­лу­ги. Да бъ­дем още по-близ­ко до на­ши­те кли­ен­ти и тех­ни­те пот­реб­нос­ти. Ето за­що ние раз­ра­бо­тих­ме и пред­ла­га­ме на на­ши­те мно­гоб­рой­ни кли­ен­ти ед­на ино­ва­тив­на за на­шия па­зар ус­лу­га "МО­БИ­ЛЕН ЗАС­ТРА­ХО­ВА­ТЕЛ". Ако же­ла­е­те да спес­ти­те вре­ме и па­ри прос­то нап­ра­ве­те без­плат­на за­яв­ка в сай­та на ЗАД "ВИК­ТО­РИЯ" и ние ще Ви по­се­тим в удо­бен за Вас ден и час, на мяс­то в до­ма, офи­са или тър­гов­ския Ви обект, ще Ви об­яс­ним всич­ко ко­е­то Ви ин­те­ре­су­ва, ще ви пред­ло­жим ако же­ла­е­те над 80 зас­тра­хо­ва­тел­ни про­дук­та, ка­то Ви из­да­дем по­ли­ца­та на мяс­то.

За на­ши­те кли­ен­ти ние пред­ла­га­ме още и след­ни­те ино­ва­тив­ни ус­лу­ги:

* На­пом­ня­не за па­деж на по­ред­на внос­ка чрез SMS;

* Уве­до­мя­ва­не за из­пла­те­но зас­тра­хо­ва­тел­но обез­ще­те­ние чрез SMS;

* Про­вер­ка за дви­же­ние на ще­та­та в сай­та на дру­жес­тво­то;

* Пла­ща­не на по­ред­на внос­ка чрез сай­та;

* Сключ­ва­не на зас­тра­хов­ки он­лайн.

ЗАД "ВИК­ТО­РИЯ" е "При­я­те­лят до теб". За по­ве­че ин­фор­ма­ция по­се­те­те сай­та ни: www.victoria-insbg.com, фен стра­ни­ца­та ни във фейс­бук:

www.facebook.com/ZADVICTORIA или се оба­де­те на тел. 0700 19 577.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай