За 4 години държавният дълг скочи с 2 млрд. евро

Фискалният резерв се стопи с 2,14 млрд. лв.

За 4 години държавният дълг скочи с 2 млрд. евро | StandartNews.com

София. Държавният дълг нарасна с 2,15 млрд. евро за последните четири години и към края на юли е 6,9 млрд. евро, сочат данните на Министерството на финансите. В същото време фискалният резерв на държавата е намалял с 2,14 млрд. лв. до 5,57 млрд. лв. Така общо от увеличението на дълга и намалението на наличните пари на правителството фискалната позиция на хазната за четири години се е влошила с 4,2 млрд. лв.

Фискалният резерв на страната трябва да бъде 4,5 млрд. лв. в края на годината, пише в закона за държавния бюджет. В същото време обаче именно през последните месеци на годината са най-големите разходи на държавата, тъй като тогава по традиция хазната разплаща голяма част от текущите си задължения към бизнеса. Сега правителството на Пламен Орешарски иска да изчисти дори старите дългове на бюджета към частните фирми, които са останали неразплатени през последните години, както и да ускори връщането на ДДС. Целта е да се влеят пари в икономиката и да се намали междуфирмената задлъжнялост. Именно затова, както и за да се повиши размерът на фискалния резерв, в актуализацията на бюджета беше записано, че хазната може да пусне допълнителен дълг от 1 млрд. лв. през тази година.

В понеделник беше проведен аукцион, на който изключително успешно бяха емитирани едногодишни държавни ценни книжа с номинал 300 млн. лв. Постигнатата доходност на аукциона беше само 0,6%. Министерството на финансите успява да намери финансиране на вътрешния пазар при изключително добри условия. Именно затова през последните четири години се увеличава предимно вътрешният държавен дълг на страната - с 1,77 млрд. евро до 3,2 млрд. евро. В същото време външният дълг е нараснал само с 375 млн. евро до 3,7 млрд. евро, сочат данните на МФ. В края на юли държавният дълг е само 17,1% от БВП на страната. По този показател България е на второ място сред страните в ЕС, като ни изпреварва само Естония.

Валутна структура на държавния дълг

52% в евро
33,8% в левове
12,8% в щатски долари
1,4% в други валути

По данни на МФ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай