Вторник,

За какво българите харчат най-много? Данни на Евростат

От: Редакция -
210
За какво българите харчат най-много? Данни на Евростат
A
A
A

Българите харчат най-много за храна и безалкохолни напитки. 20,7 на сто от общите разходи на домакинствата са за това перо.

Следват харчове за поддръжка на жилището и плащане на сметките за вода и ток, газ и други горива, които са 20% от разходите. Това сочат най-новите данни на Евростат за 2020 г., съобщи БНР.

За сравнение - средно в Европейския съюз домакинствата харчат най-много за жилищните и режийните разходи - 27,5 на сто, а за храна и безалкохолни заделят 14,8 процента.

Третото перо, което у нас гълта най-много от общите разходи на домакинствата, е транспортът - неговият дял е 11,7 на сто при средно 11,6% в Европейския съюз.

За ресторанти и хотели българските домакинства заделят 4,9 на сто от общите си разходи, а за алкохолни и тютюневи изделия - 5,7%. За сравнение - средно по тези показатели европейските граждани в Съюза заделят съответно по 6 и 4,4%.

Данните сочат, че най-големите разходи за храна и безалкохолни напитки са на домакинствата в Румъния с дял от 26,4 на сто от общите им разходи, като по този показател България е на пето място сред държавите членки на ЕС.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com