Вторник,

Възможно ли е? Какво става с лихвите по депозитите

От: Редактор -
8750
Възможно ли е? Какво става с лихвите по депозитите
A
A
A

Изненада – лихвите по депозити с плахи стъпки тръгнаха нагоре. При три банки има промени в олихвяването на спестявания за последните месеци. Това са ТBI Банк, Bigbank /няма физически клонове/ и Инвестбанк.

Увеличението в лихвения процент е едва между 0.05 и 0.20% и още по-важното уточнение е, че става въпрос само за дългорсрочни депозити за 3 години. В топа по доходност влизат още само малки банки: БАКБ, Интернешънъл Асет Банк, Токуда, БНП Париба, Търговска банка Д.

Така възможно най-добрата лихва за спестявания у нас възлиза на 1.5%. При тази лихва 10 000 лева, затворени в банка за 3 години, ще донесат доходност от 450 лева. При размер на депозита 100 000 лева, приходът от лихва ще е 4500 лева, а половин милион лева носят малко над 22 000 лева за 36 месеца, изчисляват от финансовия портал „Моите пари“.

Рано е спестителите да се радват на такава новина, коментира финансовият анализатор Десислава Николова. Епизодичното покачване на лихвите при по-малки банки означава само едно – конкуренция и борба за клиенти. За ясно изразена тенденция можем да говорим едва когато някоя или някои от големите финансови институции вдигнат лихвите.

Тогава ще е показателно и "примерът ще е заразителен". Според Николова процесът по стимулиране на спестителите може да тръгне и по друг начин – с премахването на таксите за свръхликвидност. Те бяха наложени от почти всички банки за суми обикновено над 400 000 лева наред с нулевите лихви.

През юли се очаква ЕЦБ да вземе решение да вдигне основния лихвен процент. С каква стъпка обаче не е ясно – дали с 0.25% или с 0.50%. Ако това се случи,  ефектът ще достигне до търговските банки у нас през зимата.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com