ВМЗ-Сопот търси 500 работници

ВМЗ-Сопот търси 500 работници | StandartNews.com

Бонуси вдигат доходите с десет процента

Още 500 работници ще бъдат назначени през тази година във Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот. Държавното оръжейно дружество е засипано от поръчки и изживява нов подем. Новото ръководство и "благоприятната" конюнктура допринасят за това. Международната ситуация е такава, че търсенето на специална продукция значително превишава възможностите на оръжейницата за производство, заяви изпълнителният директор Иван Гецов. За да отговори на пазара, дружеството

инвестира в нови мощности

и почти удвоява персонала.
От няколко дни в експлоатация са два напълно модернизирани цеха с високотехнологично оборудване за производство на гранати и стартерни заряди. Те ще увеличат производството на ВМЗ с 50%. Риск пред инвестицията за 7 млн. лв. обаче може да се окаже липсата на кадри. За намирането им вече не се разчита само на региона, а се привличат хора от цяла Южна България. Само от есента на миналата година във ВМЗ са назначени близо 1000 работници, с което общият брой на заетите вече надхвърля 3600 души. Най-силен е недостигът на висококвалифицирани специалисти. За да си осигурят необходимите технолози, инженери и конструктори, дружеството е сключило договори с пловдивския филиал на Техническия университет в София, както и Габровския университет. От новата учебна година

ще започне да действа програмата на ВМЗ за студентски стипендии

Те ще са в размер до 30% от минималната заплата в дружеството, която е 462 лв. плюс еднократен бонус от 260 лв. за отличен успех.

От есента ще се разкрият две нови паралелки в професионалните гимназии в Сопот и Карлово, които да подготвят техници специално за ВМЗ. Едната ще е по машиностроене и ще обучава така необходимите стругари, фрезисти и настройчици, а другата - за електротехници. Във всяка една паралелка очакванията са да се запишат по 25 ученици, на които ВМЗ ще предложи практически обучения и стипендии. Специален клип, който върви в интернет, показва възможностите на тези професии. Той е насочен и към учениците, и към техните родители.

За първи път това лято във ВМЗ ще се проведат платени стажове от един до три месеца за ученици и студенти.

Опитваме се да решим проблема с кадрите

като ги създаваме сами. Благодарение на подписаните договори със средни и с висши учебни заведения, които да подготвят кадри за нас, след завършването им ние ги профилираме според конкретните нужди", казва инж. Иван Гецов.
Добрите финансови резултати дават възможност да се инвестира в наетите работници. Средната работна заплата в дружеството вече е около 800 лв. От май започва да действа и бонусна система, която ще повиши доходите с поне 10%. Тя обаче ще въведе диференцирано заплащане според това кой с колко допринася за фирмата с работата си.

От миналата година значително е подобрена и сигурността на работа и на цялата територия в завода. Въведено е видеонаблюдение в новите цехове в Иганово, както и много строг контрол върху достъпа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай