Виден икономист изброи предимствата на еврото за България

Комуникацията е един от големите проблеми в процеса по присъединяване към еврозоната

Виден икономист изброи предимствата на еврото за България | StandartNews.com

Въвеждането на еврото не трябва да се разглежда като "спасение", а като възможност. Аз лично не очаквам абсолютно никакви сътресения. Съществуват поне шест условия за да няма шок. Но дори такъв да има под някаква форма, което аз изключвам, по-важни са дългосрочните ефекти. Това каза проф. Даниела Бобева от Института за икономически изследвания на БАН в интервю за БТА.

Тя изнесе лекция за икономическите перспективи от въвеждането на еврото в България по време на заседание на Събранието на академиците и член-кореспондентите на Българската академия на науките (БАН), което се проведе в края на миналата седмица.

Според проф. Бобева присъединяването към еврозоната е възможност. Тя отбеляза обаче, че имаме прекалено големи очаквания и прекалено много надценяваме ролята на присъединяването ни към еврозоната.

"Присъединяването към еврозоната е възможност. В еврозоната има икономики, които се провалят, и такива, които просперират. Зависи от това какви политики ще следва не само еврозоната, но и, до голяма степен, отделните държави членки. Всъщност имаме прекалено големи очаквания и прекалено много надценяваме ролята на присъединяването към еврозоната. Създаваме очаквания, които няма как да се сбъднат. Още повече, че ние гледаме на присъединяването към еврозоната статично към определен момент, а това е дългосрочен процес, така че на целият процес трябва да се гледа дългосрочно. Има години, в които икономиките се развиват добре, и години, в които не. Има правителства, които правят точните политики за съответния момент, и други, които не ги правят. Много трудно може да се каже кога еврото те спасява, кога не ти помага. Ако ти сам, т.е. с икономическата си политика, не успяваш да се справиш с външни и вътрешни шокове и предизвикателства, тогава еврото не може да те спаси. Така че еврото не е спасител, а е възможност", обясни тя.

Бивш вицепремиер в кабинета на Пламен Орешарски, проф. Бобева посочи комуникацията като един от големите проблеми в процеса.

"Имаме проблем с това, че тези, които подкрепят еврото, го възхваляват по начин, който не се приема сериозно. Не е убедителен този начин", каза тя и добави, че хората искат да знаят реално какво ще последва от икономическа гледна точка. Според мен, комуникацията на тези, които поддържат еврото, не е подходяща", посочи Бобева. От другата страна също има много заблуди, каза тя и даде пример с изказване, че еврозоната е доживотен затвор.

По думите ѝ страната ни в момента не е изпълнила техническите изисквания за присъединяване към еврозоната, но може бързо да навакса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай