Велопътека прави ток в Амстердам

Велопътека прави ток в Амстердам  | StandartNews.com

Холандия има 140 000 км шосета и 25 000 км алеи за колоездачи
Проектът е за 3 млн. евро, велосипеди вече се движат по първите 70 метра

Холандия е една от държавите в света, чието съществуване зависи от климата. Причината е, че държавата буквално е отвоювана от морето заради ниската си надморска височина. Държавата през вековете винаги се е старала да впрегне природата да работи за човека и неслучайно именно вятърните мелници са един от символите на Холандия и до днес. Така че съвсем закономерно именно в Нидерландия вече можете да използвате първата соларна велопътека. Тя свързва предградията на Амстердам Кромени и Вормервеер. Дължината на пътя, в който са вградени соларни панели, е едва 70 метра. Участъкът е тестов и през следващите две години ще трябва да докаже икономическата си ефективност. Цената на трасето, което през следващите две години трябва да достигне дължина от 100 метра, е 3 млн. евро. Всеки ден по него ще минават средно 2000 велосипедисти. Държавата възнамерява да използва енергията от соларните пътища в държавата за захранване на светофари, за енергия за домакинствата в квартала и за станции за зареждане на електромобили.

В пътя са вградени плочи от соларни клетки, изградени от кристален силиций. Те са вградени в шосето и са покрити с два полупрозрачни пласта от закалено стъкло с дебелина от 1 см. Самият път е изграден под почти незабележим наклон с цел да се предпазят соларните плочи от прах и мръсотия, да се оттича по-лесно дъждовната вода и да се постигне по-добър ъгъл спрямо слънчевата светлина. В същото време стъклото трябва да е достатъчно твърдо, за да поеме тежестта на велосипедите и хората. Тъй като панелите не могат да бъдат насочени директно към слънцето или да променят позицията си, те ще произвеждат 30% по-малко енергия от обичайния си капацитет. Така 70-метровата отсечка може да задоволи нуждите от електроенергия на 3 холандски домакинства. По-малкото енергия, която произвеждат пътищата в сравнение с традиционните соларни панели обаче, се компенсира от факта, че те не заемат големи площи обработваема земя и в същото време се намират в близост до домакинствата. За първите 16 дни велоалеята е генерирала 140 киловатчаса. На територията на Холандия има построени общо 140 000 км пътища и 25 000 км велосипедни алеи, като общата им площ надвишава многократно тази на покривите, които са другото предпочитано място за поставяне на слънчеви панели.

Соларната велоалея не е първият подобен път в света. В САЩ също разработват технологията. Според изчисления на американските специалисти, ако всички пътища в страната бъдат превърнати в соларни, това ще покрие настоящата нужда на всички щати от електроенергия и ще намали въглеродните емисии със 75%.

(със съкращения от сп. "Транспортно строителство и инфраструктура")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай