Варненски архитекти ще правят модерен комплекс

Варненски архитекти ще правят модерен комплекс | StandartNews.com

Шест сгради ще осигуряват уютна семейна среда

Проектът на Светослав Станиславов спечели конкурса на компания "Мавели" АД

Изграждане на съвременен жилищен комплекс от затворен тип в широкия център на Варна планира инвестиционната компания "Мавели" АД, чийто управител е Велико Желев. Модерният комплекс ще се намира върху парцел с площ 12 142 кв. м - на ул. "Акад. Андрей Сахаров", в съседство с бул. "Сливница". За да изберат най-доброто архитектурно решение за жилищния комплекс, от компанията организираха конкурс на 9 март 2016 г. Целта беше да се получат най-добрите идеи за обемно развитие на модерен жилищен комплекс от затворен тип, подчинени на основната идея за създаване на уютна и комфортна семейна среда. С идеи в надпреварата се включиха 4 архитектурни колектива от страната, но в крайна сметка победи най-креативният проект - на архитект Светослав Станиславов, основател и водещ проектант в "STARH Stanislavov architects". Компанията е базирана във Варна, но има офис и в София, а в нея творят 8 архитекти. Защо инвеститорът избра именно неговата концепция и как ще изглежда жилищният комплекс в морската столица "Стандарт" попита архитект Светослав Станиславов.

В края на февруари тази година архитект Светослав Станиславов е поканен от инвеститора Велико Желев да участва в конкурса. "Хубавото бе, че заданието беше с широк обхват, имахме голяма свобода да предложим концепция, а той щеше да избере най-близката до своето виждане, тоест нямаше подробни изисквания", споделя архитектът. Той решава да заложи на качеството, а не на количеството. "Не се изкушихме от голямата квадратура, а направихме жилищен комплекс, който дава по-голяма зеленина, повече възможности за рекреативна дейност и паркова среда. Заложихме на качественото застрояване", казва той. Екипът на Станиславов

кръщава концепцията си "Меандър"

Те са вдъхновени от този геометричен елемент, който е разпространен още от древността. "Меандърът се състои от линии, които се пречупват под прав ъгъл. Той има силно абстрактно и характерно излъчване в графичен и триизмерен пластичен вид", обяснява архитектът. По думите му този елемент е вдъхновявал през епохите различни творци. "Искахме да проектираме запомнящ се жилищен комплекс, но с ясни функции и удобни комуникации", посочва Станиславов. Новият жилищен комплекс ще се състои от 6 еднакви сгради с по осем надземни етажа, които са разположени свободностоящо на терена, а в централната част ще има парково пространство и водна площ в духа на геометрията на меандъра. По периферията на комплекса ще има обслужващ път, който ще обезпечава достигането на всяка от шестте сгради надземно. Предвидено е надземно паркиране в определени джобове между сградите, но основните паркоместа ще са в подземен гараж, за да има пространство за разходки и игра. Комплексът ще разполага с общо 350 места за паркиране. "Ще има открит фитнес и малко бистро за живущите и гостите на комплекса", разказва архитектът. По думите му с този проект се постига функционална, естетична и дълговечна среда, защото материалите, предвидени в проекта, дават сигурност за бъдеща поддръжка на разумна крайна цена. Предвидена е окачена вентилируема фасада от HPL плоскости, която освен естетика и устойчивост, ще повиши енергоефективността и комфорта на обитаване.

Друг голям плюс, който според Станиславов е сред причините именно техният проект да бъде избран от инвеститора, е разположението на сградите. "От 230 апартамента в комплекса няма да има

нито един с неблагоприятно географско изложение

Всички ще са със статут на жилища, без ателиета и студия. Най-много са апартаментите с 2 спални - 166, тези с три спални са 16, а с една - 50", разказва Станиславов. По думите му апартаментите са с правилна форма, което позволява флексибилност и бъдещо обединяване или разделяне. "Желанието на инвеститора е в края на 2017 г. строителството да е готово. Проектът е за 34 хил. кв. метра, като надземното застрояване е 27 210 кв. метра", посочва архитектът.

БЛИЦ

Приемаме работата като удоволствие

- Г-н Станиславов, как гледате на решението инвеститорите да подбират архитектите си с конкурси?

- Практиката чрез конкурс един инвеститор да избере водещия архитект на дадена сграда е най-добрата за постигане на качествена архитектурна среда. Защото така има пряка конкуренция и противопоставяне на идеи, които освен полезни и работещи за инвеститора, са от полза и за обществото. Защото се създава качествена и естетична среда.

- Какви са тенденциите при съвременното строителство? За какво трябва да сме нащрек при избора на жилище?

- Когато проектирам жилищни сгради или комплекси, не приемам за меродавни тенденциите в България. Проектират се маломерни и понякога лъжовно малки квадратури. Това е грешка. Според мен бъдещето е в проектирането на оптимални като площ помещения. Дневни от 40 кв. метра, спални по 15-20 кв. метра, бани от 4 до 8 кв. м. Пазарът е пълен с необмислени жилища. Трябва да се създават нормални за обитаване жилища с килер и дрешник, нормална тераса. Опитвам се да наложа тенденцията да няма конструктивен елемент в жилищното пространство. При апартамент от 100 кв. м всички колони или шайби да са в ограждащите стени за по-голяма флексибилност. Радостно е, че инвеститорите вече мислят по-разумно и не се търси количествено, а качествено застрояване.

- Над какви други проекти работите сега?

- Щастлив съм, че в момента се строят 7 наши сгради. Най-значимият проект, който сега се строи, е жилищна сграда А3 на бул. "България" в София. Този проект също спечелихме на вътрешен конкурс. Друг важен проект за студиото е "Varna Wаve" с първа копка преди броени дни.

- Какво ви вдъхновява и откъде черпите идеи за проектите си?

- Приели сме работата си като удоволствие. Влизаме с ентусиазъм и желание във всеки нов проект, ако той е близък до нашите виждания. Отказвали сме задачи, когато са в противоречие с естетиката, в която работим. Ние мислим еднакво с възложителите си и те оценяват труда ни. Печелим даден конкурс, защото това, което правим, според тях, е смислено и красиво. За всяка една от сградите черпим вдъхновение от различни неща - контекста на средата, природни дадености или геометричен елемент като меандъра, като в случая с този комплекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай