Удължават 60/40, но за най-засегнатите фирми

Решението трябва да е справедливо и умерено, казва Сачева

Удължават 60/40, но за най-засегнатите фирми | StandartNews.com

 

Има готовност антикризисните мерки 60/40 и 80/20 да се удължат до септември 2021 г. Първата обаче ще бъде прецизирана от април, така че от нея да се възползват наистина най-засегнатите фирми, за да не става бизнесът зависим от държавата. Това казва социалният министър Деница Сачева в интервю за „Монитор“.

„Едно от най-важните ми решения като министър до края на мандата е продължението на тези мерки до края на месец септември, като това предстои. Важно е да бъде справедливо и умерено, за да не стане бизнесът зависим от държавата“, казва Сачева.

Мярката 60/40 ще бъде прецизирана, така че да обхване само най-засегнатите от кризата.

„От 1.04.21 г. ще я направим по-фокусирана, така че да се отнася до тези, които имат наистина крайна необходимост, като например да работят на непълно работно време или част от производството им да бъде преустановено поради обстоятелства, породени от пандемията, но това е проект на обсъждане тепърва“, каза социалният министър.

През 2020 г. 250 000 служители запазиха работните си места и доходите си чрез мярката 60/40. Изплатените средства са 650 млн. лв.

С нови 300 млн. лв. от държавния бюджет тя вече беше удължена до 31 март 2021 г. Подкрепа бе осигурена за най-засегнатите от пандемията сектори - туризъм, хотелиерство и ресторантьорство и „транспорт, за да съхранят 25 265 служители. Бяха изплатени 40 млн. лв., а през 2021 г. ще бъдат отпуснати още толкова по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Този инструмент може да се комбинира с 60/40, като така подкрепата става 80/20, разясни още министър Сачева.

Повече от 664 000 лица с трайни увреждания получаваха всеки месец финансова подкрепа. Изплатени бяха общо близо 422 млн. лв. Натискът върху социалната система няма да отслабне, тъй като самото възстановяване от кризата се очертава да се случи не по-рано от месец октомври 2021 г. „Надявам се оттогава да започне един плавен преход на възстановяване на икономическата дейност и въпреки това натискът върху нас ще продължи, но вярвам, че с общи усилия ще се справим“, каза още Деница Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай