Тютюневият пазар се е свил с 4% след забраната за пушене

Тютюневият пазар се е свил с 4% след забраната за пушене | StandartNews.com

София. Анализ от "Индъстри уоч" за пазара на тютюневи изделия в България сочи, че средната ефективна акцизна ставка за цигарите се е повишила около 4,6 пъти за периода 2005-2013 година. В резултат, средните цени на цигарите за периода от края на 2004 г. до момента са нараснали с 3,3 пъти.

Същевременно, в сравнение с 2008 г., държавата събира едва 7% повече приходи при двукратно увеличение на акцизните ставки за периода - заради 45% спад в обема на обложените цигари в продажба.

Либерализирането на пазара премахна диференцираното данъчно третиране на местни и вносни цигари, като цените вече не се определят административно. Това премахна известното пазарно предимство на по-евтините местни марки, като на пазара се наблюдава вече значително присъствие на глобални брандове, пише в анализа.

Според него влиянието от повишените акцизи е било пропорционално много по-силно върху по-евтините цигари, а ефектът върху по-скъпите цигари е бил много по-слаб. Вследствие на това средната разлика между цените на тютюневите изделия в ниския и високия сегмент се е свил около 2 пъти – от почти 4 лева през 2008 г. до около 2 лева през 2012 г. Видимото стопяване на разликата между максималната и минималната цена прави по-скъпите цигари относително по-привлекателни за пушачите.

Ефектът от забраната за пушене е свиване на продажбите с 3 до 4%, макар да е рано да се оценят трайните ефекти. В други страни от Европейския съюз, в които е въведена подобна забрана, продажбите на цигари падат с 4-11% в месеците непосредствено след влизането на ограничението в действие. Забраната за пушене на публични места има не само еднократен, но и дългосрочен ефект върху търсенето на тютюневи изделия, показват данните от "Индъстри уоч".

Ценовите стратегии за пръв път през последните години се отличават от дългосрочния тренд както в страната, така и в ЕС. Според данни на Евростат цените на цигарените изделия са се повишили с около 6% годишно през 2012 г., като процесът на постепенно увеличение се запазва и през първите месеци на 2013 г.

В същото време в България средно цените не се променят сред изделията с най-висок пазарен дял. През 2012 г. цените на 24 от най-продаваните 30 асортимента остават непроменени спрямо 2011 г. Ценовата динамика обаче е по-различна сред по-малко популярните асортименти, сред които има отделни случаи на агресивно намаление на крайната цена с над 7% през 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай