Тютюнът дава хляб на хората в с. Долно Осеново

Тютюнът дава хляб на хората в с. Долно Осеново | StandartNews.com

Липсата на алтернатива прати и тази пролет почти всички жители на симитлийското село Долно Осеново в тютюневите ниви. Хората вече засадиха лехите и се надяват на добра година, за да изкарат повече реколта и по-големи доходи.

„Изкупната цена не е висока, но друга работа тук няма. Затова няма семейство, което да не разчита на „зеленото злато" за прехраната си. Тази година сме засадили над 1200 декара ниви. Очакваме добив от 240-250 тона тютюн, но трябва природата да е с нас. Че 2013 г. бе много суха и изкарахме едва 126 тона продукция", твърди кметът на селището Бисер Сегменов. Тютюнджийството си остава не само основният поминък в населеното място, но е и единственият. В най-усилното време местните хора стават в 03,00 – 04,00 часа, за да са на имотите си по изгрев слънце. От години толкова много хора не са садили тази земеделска култура. Армията на тютюнопроизводителите се увеличи, тъй като много гурбетчии останаха без работа в чужбина и се завърнаха в родното си село.

„Над 300 са гурбетчиите ни в момента, а бяха над 400. Новите и лъскави къщи тук никнат като гъби. На практика в селището вече има още един квартал, в който се извисяват наскоро построените сгради. Всичко, което изкарват зад граница, влагат в строежа на жилища. Всяка фамилия има поне по един представител в чужбина", казва селският управник.

В последните десетина години населеното място заприлича на модерна вилна зона. Новите къщи са на път да станат повече от старите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай