Туризмът с призив към Милошев. Спешна проверка!

Поводът са някои сериозни съмнения от времето на кабинета "Денков"

Туризмът с призив към Милошев. Спешна проверка! | StandartNews.com

Туристическите сдружения прозовават служебния министър на туризма Евтим Милошев да извърши проверка на дейността на министерството по време на кабинета “Денков”, а ако самият Милошев прецени - и от преди това. Призивът е "с оглед на всичко, случващо се през последните месеци и съмненията ни, че държавни средства са изразходвани, ако не неправомерно, то поне нецелесъобразно".


Отвореното писмо е от Националния борд по туризъм, Българската туристическа камара, Българската асоциация за туризъм, Обединение "Бъдеще за туризма", Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията до министър Милошев, предаде БТА.

От сдруженията апелират да се направи резивия, за да се устнови как са изразходвани средствата за реклама на българския туризъм и за реклама на Черноморските общини, какви и как са сключвани договори с фирми и физически лица, как са изразходвани средствата за организиране на събития, какви средства са предоставяни на браншови организации и кои са те, какви са били изразходваните средства за командировки, пътувания, хотели и какъв е бил обемът на делегациите, какви средства са похарчени за подаръци и рекламни материали, както и какви са раздаваните бонуси на служители и "най-вече на политическия кабинет".

Считаме, че подобна проверка е задължителна, за да се изясни доколко парите на българския данъкоплатец са изразходвани правилно, целесъобразно и законно, пишат сдруженията в писмото си. Според тях "широко прокламираната "Черноморска програма" по същество е директно субсидиране на тесен кръг от частни интереси с пари от държавния бюджет, а общините се използват като "пощенска кутия", за да ги преразпределят към фирми, свързани с крайните получатели". Затова от сдруженията настояват документацията по тази програма да бъде проверена от Агенцията по обществени поръчки, Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата.

Организациите също така призовават новият министър да не подписва подготвените от предишното ръководство процедури, преди да проведе обществено обсъждане с бранша за определяне на критериите и целите, които ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността на българския туристически продукт.

В писмото си организациите изразяват увереност, че служебното ръководство на Министерството на туризма ще се отнесе отговорно към техния призив и се надяват, че ще успее да помогне за спокоен и успешен летен сезон.


 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай