Тройка аса за върха на БНБ

Тройка аса за  върха на БНБ | StandartNews.com

Трима вече са кандидатите за освобождаващото се кресло на управител на БНБ. До 10 юли трябва да бъде избран банкер номер 1 на републиката, казва законът и депутатите се канят да го спазят. Това, което прави впечатление, е, че и тримата номинирани са доста различни във всяко едно отношение - и като кариера, и като сфера на развитие, и като хора със свой темперамент и жизнен път. И в същото време всеки един от тях може да заеме поста - има достатъчно качества за това. Но все пак избраният трябва да е един. Всъщност не е точно така - след гуверньора следват изборите на още двама - подуправителите на "Банков надзор" и управление "Банково". Затова доста от наблюдателите предполагат, че тези, които не се класират за първото място, минават тест за останалите позиции. Но в крайна сметка предложението за техните постове се прави от новоизбрания управител. Какво ще реши той (или по-точно политическата сила, която стои зад него), е още рано да се гадае.

1. Бюджетарят

Фаворит за поста на управителя на БНБ е финансистът Димитър Радев. Той беше представен пръв в парламента от шефката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова като кандидатура на ГЕРБ. Вестник "Стандарт" вече го представи на своите страници. Името на Димитър Радев е познато на малцина, и то главно от финансовите среди. Целия си трудов стаж е прекарал в Министерство на финансите. Постъпва там след завършване на висшето си образования през 1980 г. По-късно става главен директор на управление "Бюджет". От 1992 г. до 2001 г. е заместник-министър с основен ресор държавния бюджет и държавните разходи. През тези години почти нищо не се знае за него извън чисто протоколните информации, идващи от финансовото министерство. Трудно е да се каже и нещо определено за оказваната му политическа подкрепа, ако въобще е имало такава. Експертните му качества и високият професионализъм са го задържали на проветривото място на бюджетар близо 10 г. Високообразован и много балансиран. Така го нарече преди дни неговият наследник на поста Любомир Дацов. След парламентарните избори през лятото на 2001 г. Радев напуска министерството, въпреки че вътрешни хора твърдят, че тогавашният новоназначен финансов министър Милен Велчев му отправя покана да запази позицията си. Радев обаче търси поприще зад океана - започва работа в Международния валутен фонд във Вашингтон. Кандидатства на общо основание, без да е в квотата на страната (т. е. изпратен от правителството на България на една от мандатните длъжности). Рулетката завъртя името му за гуверньор на БНБ, докато е съветник по управление на държавните финанси на страните в преход. Работи като ръководител на мисиите за техническа помощ за страните от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка.

Не може да се каже, че е съвсем без опит в банковото дело. От 1995 до 2002 г. Димитър Радев е член на административния съвет на Банката за развитие към Съвета на Европа (БРСЕ), а от 1998 г. е зам.-председател. Опитът на Радев в международната финансова институция е нож с две остриета, твърдят финансисти. От една страна би въвел ново, по-високо качество в работата на институцията и изисквания на световно равнище. Според други пък продължителното време, през което не е бил в България, може да го е откъснало от местните проблеми и специфики.

2. Трейдърът

Реформаторският блок не можа да се обедини около една кандидатура за нов гуверньор на Централната банка. Движение "България на гражданите" обаче издигна Бисер Манолов. Освен като популярен автор на финансови анализи, той е познат и като експерта, който повече от два мандата ръководи Фонда за гарантиране на влоговете. Неговите анализи и прогнози не само за финансовите пазари, но и за макроикономическото развитие, се отличават с прозорливост и умение да се разкаже на достъпен и интересен език случващото се във финансовия сектор. Освен това той може да борави с завидно количество информация, свикнал е на това по време на работата си като дилър - първоначално в Балканбанк, а после като главен дилър на Булбанк - Българска външнотърговска банка - пост, отговорен за валутната търговия в страната и на външните пазари.
Бисер Манолов и сега определя себе си като трейдър. Но няма предвид буквалния смисъл на значението на думата (от англ. търговец). Може би се определя като играч, което е едно от другите й значения. Той е контактен, комуникативен, с бързи реакции, диалогичен. И със завидно чувство за хумор и самочувствие. Последното е твърде необходимо за нашите финансисти, особено когато напуснат границите на България и трябва да я представят на международни форуми. Това важи особено за висшите ни банкери, които в последната година търпят доста критики и дори беше решено БНБ да мине под надзора на чуждестранен експерт.

Що се отнася до Манолов, той се доказа като администратор по време на двата си мандата начело на Фонда за гарантиране на влоговете. Вярно, че по негово време нямаше такива трусове като случая КТБ, но все пак фалира и изплати депозитите на по-малки банки. Когато го сменяше, Симеон Дянков не намери друг довод срещу работата му, освен че дълго се е заседял на поста. А Бисер Манолов остана и до днес в управителния съвет на фонда от квотата на Асоциацията на банките в България.

3. Масонът

Поредната кандидатура за управител на БНБ е на доц. д-р Григорий Вазов. Тя беше издигната от Патриотичния фронт миналата седмица, а Вазов -представен в парламента. Той е собственик, президент, ректор и председател на настоятелството на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Според депутатите от ПФ Григорий Вазов е известен и уважаван човек, а е избран "заради своите принципи, морал, достойнство, както и заради своите патриотични убеждения". Кандидатът е заявил, че вече има и концепция за развитието на централната банка. Управлението ще спазва изключително строго закона и ще се основава на коректност и почтеност, каза Вазов при представянето си.

Ректорът на единствения частен университет в България за бизнес, застраховане и банково дело не е много познат на широката публика. Въпреки че носи такава славна и прочута фамилия (Григорий е пряк потомък на народния поет Иван Вазов - правнук е на брат му Кирил, който е завършил медицина в Истанбул и е бил лекар в Стара Загора), той явно не обича светлината на прожекторите. В замяна на това организира теоретични форуми и конференции по сериозни икономически и финансови теми. Основната цел на съществуването на ВУЗФ той определя като "създадено, за да разреши противоречията между образованието и практиката". Той е създател и управител на консултантската компания "Вазов институт" ООД. Григорий Вазов е Стар Велик майстор на Обединената велика масонска ложа на България.

Роден е през 1951 г. в Пловдив и изобщо не е имал намерение да се занимава с финанси. От дете свири на цигулка, обожанието към музиката му е останало и до днес. Казва, че любимото занимание е да прекара два-три часа вечер с приятели в някой пиано бар. Впоследствие изоставя цигулката и се готви да следва режисура във ВИТИЗ, но в крайна сметка записва "Финанси и кредит" във Висшия финансово-стопански институт в Свищов. След завършването си става асистент в същата катедра (1976 г.) и е преподавател там в продължение на 18 години. От 2002 г. оглавява Финансово-счетоводния факултет на УНСС и от тогава се разгръща като радетел на ангажираността на научната мисъл (най-вече преподавателите във ВУЗ) във висшата държавна администрация и големите корпоративни структури. Григорий Вазов става разпознаваема публична личност като зам.-министър на икономиката, промишлеността и търговията в три поредни правителства - на Димитър Попов, Филип Димитров и Любен Беров. В качеството си на такъв като представител на България през същия период е член на борда на Международната банка за икономическо развитие и сътрудничество и на Международната инвестиционна банка, както и председател на борда на Балканбанк. Вазов създава ВУЗФ през август 2002 г. Като изпълнителен директор в него работи и синът му Радостин. Има две внучета, едното от които се казва Григорий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай