За да няма спекула с еврото: Търговците първи да сложат две цени

Хората, които държат големи суми левове в брой, да ги вкарат в банка. Така много по-лесно ще бъдат обърнати, казва Любомир Каримански, съветник на финансовия министър Росица Велкова

За да няма спекула с еврото: Търговците първи да сложат две цени | StandartNews.com
  • Бизнесът да покаже, че няма спекула

  • Хората, които държат големи суми левове в брой, да ги вкарат в банка. Така много по-лесно ще бъдат обърнати, казва пред "Стандарт" Любомир Каримански, съветник на финансовия министър Росица Велкова

 

- Господин Каримански, 48-мото Народно събрание не успя да приеме три важни закона, свързани с влизането ни в еврозоната на 1 януари 2024 г. - промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, Кодекса за застраховането и Търговския закон. Фатално ли е отлагането им за следващия парламент?

- Тези три закона, които не бяха приети, са изключително важни за еврозоната, приемането им бе поставено като условие. Новият парламент наново трябва да ги разгледа. А до тогава на нас като правителство и държава ни остава възможността да преговаряме и да убеждаваме ЕЦБ в конвергентния доклад за тези три закона да ни се даде отсрочка заради политическата ситуация у нас.

- Ако получим зелена светлина за еврозоната от началото на 2024 г. се очаква шест месеца по-рано цените да се обявяват и в евро, и в лева. Вие направихте предложение това да стане още по-рано. Защо?

- Казах го като предизвикателство към бизнеса и неговата корпоративна и социална отговорност. Магазините могат да го направят в името на потребителите, така че хората да свикнат, че 1,95583 е курсът на лева към еврото и да няма спекулации. Искам те максимално да се избегнат, защото ние сме много податливи на такива неща. Казвам го като превенция и добро намерение, за да може на бизнеса, който е свързан с търговията, да му бъде по-лесно и утре и хората да му вярват, че няма спекулации в цената, че няма скрита разлика и т.н. Това е от полза на всички.

- От финансовото министерство обмислят да ангажират държавни институции като Комисията за защита на потребителите /КЗП/, Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и НАП да контролират и спекулативното поскъпване при приемане на еврото. Как може да стане това?

- НАП не може да следи цените. Това може да направят КЗП и КЗК. В нормата, която е за защита на потребителите, и в Закона за защита на конкуренцията трябва да се дадат по-разширени правомощия, фокусирани именно в спекулативните цени и начина, по който може да бъде контролирана спекулата в България.  Тези комисии и сега имат някакви възможности, но правомощията им могат да бъдат много по-разширени законово. Това е още едно намерение, което може да се осъществи чрез парламента. Но, разбира се, това не е пречка към еврозоната. По-скоро нека заинтересованите от страна на бизнеса да си изиграят ролята за това, че подкрепят пътя към еврозоната и да направят нещо допълнително.

- В становището на АББ към концепцията на финансовото министерство за закона за еврото има предложение левовете над определен лимит да бъдат сменяни в евро срещу определена такса. Банките искат тази такса да бъде допустима в определени случаи и през първите 6 месеца след въвеждането на еврото, когато обмяната трябва да е безплатна.

- Това ще се реши с приемането на закона за еврото. Той тепърва трябва да мине през обществено обсъждане.

- Един от вариантите на банките е такса да има при обмяна на суми над 10 000 лева, колкото е таванът за разплащане в брой. Тогава може да излязат пари в брой, за които казваме, че хората държат под дюшека.

- Не е случайно, че и в Хърватия е имало такава такса. Въпросът е хората да осъзнаят, че парите им могат да бъдат вкарани в банките и обръщането от левове в евро да стане автоматично. Не е нужно тези, които държат големи суми в брой, до последния момент да чакат и да не ги вкарат в банките. Точно за това е необходима комуникационната кампания, хората да са информирани как процесът може да мине най-леко за тях.

- Вашата препоръка е, ако човек има много пари в брой, да ги вкара още преди 1 януари в банка. Но ако парите са от сивата икономика?

- Всеки човек има банкова сметка. Ако доходите му са от сивата икономика - ще си плати данъците. Не знам дали ще има банкова такса или не, не съм и в работната група по обективни причини. Но хората, за да са спокойни, трябва да знаят, че много по-лесно ще стане обмяната на парите им от левове в евро, ако те са в банката. Дори и един месец преди датата на влизането да ги вкарат в банката, но да го направят, за да бъдат автоматично обърнати и да нямат допълнителни грижи. Всичко трябва да е спокойно, няма нужда от допълнителен стрес. Със спокойствието и с увереността, с които говорим, с начина, по който обясняваме простичко на хората какво да направят, аз съм сигурен, че те ще разберат всичко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай